HER ER ASYLSØKERNE: Tre asylsøkere er bekreftet å være i Kirkenes kirke. Foto: TERJE MORTENSEN ,

Asylsøkere har søkt tilflukt i kirke i Kirkenes

Meldinger om uttransporter klokken 11

Politiet sperrer av området rundt asylsenteret

KIRKENES/ OSLO (VG) Samtidig som politiet sperrer av området rundt asylsenteret, har tre personer søkt tilflukt i kirken i Kirkenes.

Publisert:

Mye tyder på at politiet gjør klart for nye uttransporter av asylsøkere til Russland. Inne på senteret i Kirkenes er det hengt opp en liste med rundt 30 personer som skal sendes ut i dag, ifølge frivillige.

VG har vært i kontakt med asylsøkere inne på senteret, som sier at de må dra klokken 11. De forteller om en dyster stemning.

Samtidig har flere asylsøkere forlatt senteret.

- Søkt kirkeasyl

Sør-Varanger menighet bekrefter overfor VG to menn og en kvinne har søkt tilflukt i kirken i Kirkenes. De kom mellom klokken ni og ti i formiddag.

– Per nå har vi fått tre kirkeasylsøkere. Jeg har innkalt til ekstraordinært menighetsrådsmøte. Så vil vi komme tilbake til hva vi gjør etter det møtet, sier kirkeverge i Sør-Varanger menighet, Wenche Jessen Dervola, til VG.

Bakgrunn: Vil snu asylsøkere på russergrensen

Det er uklart om kirkeasylsøkerene er blant dem som har fått varsel om at de skulle sendes ut i dag. Etter det VG erfarer tyder opplysninger på at det ikke er tilfelle for minst to av de tre av dem.

Samtidig får VG opplyst at en familie på fem ble tatt hånd om av politiet mens de var i ferd med å bli fraktet til kirkeasyl. TV 2 melder at familien er arrestert, men dette har VG ikke fått bekreftet.

Politisperringer

Politiet i Øst-Finnmark bekrefter at de er på plass utenfor leiren i Kirkenes og at de vil sperre av området.

– Det er en viss fare for at folk kan stikke av, sier operasjonsleder Lars Rune Hagen.

– Har noen stukket av så langt?

– Etter det vi erfarer, så er det nok det.

Hagen sier de ikke har oversikt over hvor mange det gjelder, og hvor de har dratt.

Les også: Merete kjørte asylsøkere bort fra mottaket

– Bekymret og redde

LISTEN: Denne listen med et 30-talls navn er hengt opp inne i senteret i Kirkenes, ifølge frivillige. Foto: , PRIVAT

Advokat Halvor Frihagen sier at klientene hans fikk avslag på begjæring om utsatt iverksettelse klokken ni torsdag.

– Så har jeg hørt fra NOAS at det er en buss som skal gå klokken 10 og at barnefamiliene skal sendes ut, sa advokat Halvor Frihagen til VG tidligere i formdidag.

Les mer: Advokat krever stans av retur

Han representerer to barnefamilier, derav den ene har barn med spesielle behov.

– Jeg snakket med den ene familien klokken ni. De var veldig bekymret og redde. Jeg sa at jeg ikke visste om noen lovlig måte å stoppe uttransporten på.

– Hva har de fått beskjed om?

– Så vidt jeg skjønte hadde de ikke fått ordentlig beskjed, de hadde bare sett bussene. De holdes i total situasjon med uvisshet, der de ikke får vite om hva som skal skje før det skjer. Det er ikke en rettsstat verdig.

Les også: Listhaug forsvarer omstridte asylreturer

Skulle få matpakke

Siri Rustad, stedlig leder for UDI på ankomstsenter Finnmark, opplyste til VG i går at det er rundt 70 personer i leiren onsdag.

Hun sa at de som sendes ut vil få med seg matpakke til transporten og at «det skal ordnes med overnatting i Russland, på hotell eller lignende, ved behov.»

Les også: 371 sendt tilbake til Russland i 2015

KJØRES BORT: Bildet skal angivelig vise to asylsøkere som blir kjørt bort fra ankomstsenteret i Kirkenes. Foto: TERJE MORTENSEN , VG

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder