POLITIADVOKAT: Hans Lyder Haare i Sør-Øst politidistrikt. Foto: Helge Mikalsen , VG

Korrupsjonssiktet 44-åring varetektsfengslet i fire uker

DRAMMEN TINGRETT (VG) Den 44 år gamle byggesaksbehandleren som er siktet for grov korrupsjon i Drammen, får også brev- og besøksforbud, samt medieforbud.

Det kommer frem av kjennelsen fra Drammen tingrett torsdag ettermiddag. Kjennelsen er i tråd med politiets ønsker. Retten begrunner fengslingen og forbudene med en overhengende fare for bevisforspillelse.

44-åringen godtok kjennelsen uten å anke, men han har ikke erklært straffskyld for anklagene mot ham.

Den siktede ankom tingrett med sin forsvarer Preben Askø like før klokken 13.00, torsdag. Han virket da preget av situasjonen, og hadde iført seg sorte klær og hadde jakkehetten trukket over ansiktet da han gikk inn i rettssalen.

Politiet begjærte i utgangspunktet at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører, av hensyn til etterforskningen, men retten avviste dette.

– Den siktede ønsket ikke å forklare seg om faktiske forhold i saken, og dermed var det ikke noe tap for oss at dørene var åpne, sier politiadvokat Hans Lyder Haare, som ikke utelukker flere siktelser i saken:

– Det er klart, det ligger i sakens forhold. Her har vi 30 tiltak, og det er klart at vi vil snakke med dem, sier Haare til VG.

Mannens forsvarer, Preben Askø, ønsket ikke å kommentere saken etter fengslingsmøtet.

Over én million kroner

FORSVARER: Preben Askø. Foto: Helge Mikalsen , VG

Onsdag ble den norsk-pakistanske mannen (44) pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Pågripelsen kom kun dager etter at mannens kvinnelige (57) kollega på byggesaksavdelingen ble fengslet i korrupsjonssaken, som har rystet innbyggerne i Drammen kommune.

– Så langt har vi avdekket kontobevegelser på til sammen over én million kroner, men revisoren vår er ikke ferdig med gjennomgangen. Samtidig mistenker vi at mye har skjedd svart, med kontanter, sa politiadvokat i Sør-Øst politidistrikt, Hans Lyder Haare, til VG onsdag kveld.

Nabo til VG: – Fikk det bare ikke til å stemme at kommunen hadde godkjent huset

Det skal også ha vært økonomiske transaksjoner mellom de to bekrefter politiet overfor NRK, som hevder de kjenner til at det i minst ett tilfelle er overført i underkant av 100.000 kroner fra mannen til den kvinnelige kollegaen.

Heller ikke den 57 år gamle kvinnen erkjenner straffskyld for anklagene mot henne.

Skal ha samarbeidet

VG har opplysninger om at politiet mener den siktede mannen holdt kontakten med «kundene», mens det var kvinnen som fikset dokumentene og satte sitt eget navn byggetillatelsene.

Les også: Her er listen over kommunens funn mot kvinnen

KORRUPSJON: Drammen kommune har blitt rystet av den alvorlige korrupsjonssaken. Her Drammen rådhus. Foto: Bjørnar Tommelstad , VG

Totalt skal det dreie seg om rundt 25 tiltakshavere som har betalt penger under bordet for å få byggeprosjekter godkjent, og etter det VG er kjent med skal mannen ha skaffet flesteparten av disse.

Det skal være hans kvinnelige kollega som gjorde avtalene, reiste rundt på byggeplassene på fritiden, tok bilder og laget regninger. Hun skal ha tatt betaling underveis. Pengebeløpene skal strekke seg fra 5000 til 120.000 kroner.

Varaordførerens slekt involvert

VARAORDFØRER: Yousuf Gilani (V). Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

Det var Drammen kommune som selv meldte saken til politiet i oktober i fjor, etter å ha fattet mistanke om de alvorlige lovbruddene. Rådmann Osmund Kaldheim forteller at de ble gjort oppmerksomme på forholdene av interne krefter. Siden da har mange hundre saker vært gjennomgått, og det er blant annet avdekket at kvinnen har forfalsket elektroniske signaturer for ledergodkjenninger.

Les også: Stoppet familiemedlem med bilen full av saksdokumenter

– Saken er trist og svært alvorlig. De to ansatte har blitt suspendert, og vi jobber med å avskjedige dem, sa rådmannen til VG etter den andre pågripelsen onsdag.

Onsdag ble det også kjent at flere av familiemedlemmene til varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani (V), knyttes til minst ti av byggesakene som nå er under politiets etterforskning. Gilani har meldt seg inhabil i alt som omhandler korrupsjonssaken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder