NEI TIL MINIMUMSSTRAFF: Høyesterettsadvokat Gunnar Nerdrum mener dagens 3-årig minimumsstraff for voldtektsdommer fører til for mange frifinnelser. Det er nærmest umulig å få noen dømt for sovevoldtekt, mener han. Foto: Terje Mortensen VG

Mener voldtekt kan være «en kort utskeielse»: Høyesterettsadvokat: – Kvinner har lett for å si nei, også uten å mene det

Vi har for mange frifinnelser i voldtektssaker, og det skyldes at voldtektene ofte er for lite alvorlige til å straffes med tre års fengsel, mener advokat Gunnar Nerdrum.

Artikkelen er over tre år gammel

I en kronikk i Klassekampen tar høyesterettsadvokat Gunnar Nerdrum til orde for en lavere minimumsstraff for voldtekt, fordi han mener dagens ordning med tre år fører til mange uriktige frifinnelser.

Det skyldes, ifølge Nerdrum, at enkelte voldtekter er mindre alvorlige enn andre, og at tre år kan virke som en urimelig straff i noen tilfeller.

«Voldtekt er jo så mangt. Det kan være en ung mann, for øvrig plettfri og med gode karrieremuligheter, som blir belønnet med dette for en kort utskeielse. Eller det kan være en ektemann som vil gjøre bruk av sine ekteskapelige rettigheter, men som overser at kona sier «nei», skriver han i sin kronikk.

Kronikken er skrevet med utgangspunkt i reaksjonene som har oppstått etter at tre menn ble frikjent for gruppevoldtekt i Hallingdal.

Kommentar: Voldtektssaken som opprører Norge

– Kvinner har lett for å si nei

I etterkant har reaksjonen haglet i sosiale medier, men det bryr ikke Nerdrum seg noe særlig om.

– Jeg står inne for det jeg har skrevet. Voldtekt kan være så mye forskjellig, og tre år kan virke veldig hardt i enkelte tilfeller. For eksempel kan det være nærmest umulig å få noen dømt til tre års fengsel for sovevoldtekt, sier Nerdrum til VG.

– Å ha sex med noen som sover, er vel alltid en voldtekt?

– Jo, men så må man se på omstendighetene. Ofte er det dansing, kyssing og alkohol innblandet, og så kan mannen si at han trodde kvinnen ville fortsette privat da hun tok han med inn på et rom. Det blir i praksis aldri tre års fengsel for slikt, utdyper han.

Hadia Tajik: – Gunnar Nerdrum gir et ansikt til kvinneundertrykkende holdninger

– Mange har reagert på formuleringen «ekteskapelige rettigheter». Hva legger du i det?

– Seksuelt samliv med ektefellen.

– Har man rett på det?

– Det er i hvert fall en veldig utbredt ting å gjøre i et ekteskap. Kvinner har lett for å si nei, kanskje også uten å mene det alltid. Derfor kan det noen ganger være vanskelig å si hva som er voldtekt og ikke, sier Nerdrum, og understreker at han mener voldtekt i ekteskapet er like alvorlig som andre voldtekter.

Les også: – De har tatt fra meg noe jeg aldri får tilbake

«En kort utskeielse»

Minimumsstraffen på tre år ble innført i 2010, etter ti år med to års minimumsstraff. Den beslutningen forstår Nerdrum lite av.

– Minstestraffen ble justert ned til ett års minimumsstraff i 1963, nettopp fordi man så at det ble mange urimelige frifinnelser med tre år som laveste straff. Her er vi nødt til å lære av historien, sier han.

Les også: Ville anmelde neddopingsforsøk – avvist av politiet

Tilfellene der Nerdrum mener ett og to år kan være en tilstrekkelig straff for voldtekt, er for eksempel når det er snakk om «en kort utskeielse», som han skriver i sin kronikk.

– Når kan en voldtekt betegnes som «en kort utskeielse»?

– Det kan være på en fest, som beskrevet tidligere, der to personer finner en god tone, danser og koser seg, og så drikker de kanskje litt for mye. Da kan ting skje, og det mener jeg er en utskeielse som ikke alltid kan straffes med tre års fengsel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder