Erna Solberg nekter å snu: - Ryanair spiller hardball

Ryanair om Rygge-avvikling: – Forsvinner avgiften, er vi tilbake

Under dagens pressekonferanse åpnet Ryanair for at de kan bli på Rygge lufthavn dersom flyavgiften fjernes. Det avviser statsminister Erna Solberg blankt.

 • Silje Løvstad Thjømøe
 • Karl Wiig
 • Marius Lorentzen
 • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi har triste nyheter, triste nyheter som vi må takke deres regjering for.

Det sa kommersiell direktør David O'Brien i Ryanair under dagens pressekonferanse i Oslo, og la skylden på regjeringen, for at selskapet legger ned all flytrafikk fra Rygge lufthavn i Moss.

Det skal etter planen skje allerede 29. oktober i år. Da reduseres selskapets trafikk til og fra Norge med nesten 50 prosent.

Bakgrunn: Spillet om den utskjelte flyseteavgiften

De resterende flyrutene fra Rygge overføres til Torp. Samtidig er det klart at Ryanair åpner nye ruter fra Gardermoen til London og fra Gardermoen til Vilnius.

Rygge lufthavn: Flyseteavgiften betyr slutten for Rygge

Kort tid etter Ryanairs pressekonferanse bekreftet Rygge-ledelsen at de legger ned driften ved flyplassen.

– Vi har generert tusen jobber og vært en lønnsom flyplass. Avgiften gjør at vi blir borte, sier administrerende direktør Pål F. Tandberg i Rygge Lufthavn til E24.

Få oversikt: Disse rutene forsvinner

Men O'Brien åpnet også for at det er en mulighet for å redde Rygge lufthavn, som vil legge ned om Ryanair forsvinner, men at det er avhengig av at politikerne snur i den mye omtalte flyseteavgiften.

– Får vi et signal denne uken om at avgiften blir forkastet, vil vi ikke legge ned, eller vi vil gjenåpne vår base, avhengig av når det skjer. Ifølge Rygge vil 1.000 arbeidsplasser gå tapt. Det er tragedie, spesielt siden dette har vært en lønnsom privat bedrift.

LA SKYLDEN PÅ REGJERINGEN: David O'Brien under en pressekonferanse med Ryanair i Oslo onsdag formiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Solberg avviser at flyavgiften vil fjernes

Statsminister Erna Solberg er lite imponert over ordlyden fra O`Brien. På spørsmål om hun tror på at de kommer tilbake til Rygge dersom avgiften forsvinner, svarer hun:

- Jeg gjør ikke en vurdering på om jeg tror eller ikke tror på dem. Jeg bare registrerer at de spiller hardball.

- Er det en mulighet for at avgiften blir borte?

- Nei, avgiften er vedtatt og innført fra i dag. Så nå kommer den.

- Føler du at de bruker dette som pressmiddel?

- Ja, det gjør de alltid. Og det har de gjort flere steder. Det er en lang liste over steder de har presset for å få enten fordeler, til og med lavere avgifter for å komme, andeler av taxfree-salget og alt mulig sånt.

David O'Brien langet ut mot utformingen av flyavgiften, blant annet fordi den ilegges per passasjer, og ikke per sete, noe som gjør at det ikke lønner seg isolert sett å fylle flyene mest mulig.

– Avgiften vil begrense den økonomiske veksten. Her favoriserer man selskaper som flyr med halvfulle fly, og ikke selskaper som flyr effektivt med fulle fly, som Ryanair og for eksempel Norwegian, sier O'Brien.

Erna Solberg: – Lar oss ikke presse

Statsminister Erna Solberg (H) rykket ut på Facebook tirsdag i forrige uke og gjorde det klinkende klart at regjeringen ikke lar seg presse av Ryanair.

– Ingen norske lufthavner blir nedlagt på grunn av en avgift på flyreiser. I dette konkrete tilfellet dreier det seg om at Ryanair ikke ønsker å benytte seg av lufthavnen på Rygge, angivelig på grunn av den nye avgiften – en avgift som for øvrig ikke ser ut til å hindre Ryanair i å fly til andre flyplasser i Norge, skrev Solberg, før hun la til:

– Det er beklagelig at den aktuelle lufthavnen synes å være såpass avhengig av én enkeltaktør, som ved gjentatte anledninger har vist seg å utøve press mot myndigheter, politikk og forvaltning rundt omkring i Europa for å slippe unna skatter og avgifter.

Les også: Full krangel om Rygge-nedleggelsen

– Denne regjeringen lar seg ikke presse av Ryanair når det gjelder en avgift den norske nasjonalforsamlingen har vedtatt, og som i prinsippet går på det grønne skiftet.

Legger ned på grunn av 88 kroner?

Fra pressen fikk O'Brien onsdag spørsmål om hvorfor 88 kroner er nok til å få Ryanair til å trekke seg ut.

Direktøren forklarte at dette handler om at flyselskapet ser hvor de får mest ut av flyene i Europa, og det derfor ikke handler om Norge i seg selv.

Les også: Fly forbannet på flyseteavgiften

– Med denne avgiften kan vi få bedre avkastning på flyene våre andre steder. Husk at vi snakker om flymaskiner til over 100 millioner dollar stykket, sa O'Brien.

– Vi er ikke med på å kreve inn 88 kroner for å gi det til deres myndigheter. Da kan vi heller konkurrere i mer attraktive land, la han til.

I det politiske miljøet har det vært en innbitt kamp om virkelighetsforståelsen i Rygge-saken.

Amerikansk luftfartsgigant: Dropp flyseteavgiften

Mens regjeringen og deres allierte mener Ryanair bare bruker avgiften som et skalkeskjul for å gjennomføre en avvikling av Rygge-basen som de uansett hadde tenkt å gjøre, har opposisjonen og Østfold-politikere fra en rekke partier reagert kraftig på at avgiften innføres.

Les også

 1. Orkla åpner for å selge Rygge flyplass til staten

  Orkla signaliserer at de er interessert i å selge Rygge flyplass – til Staten.
 2. Fagforeningsleder: – Ryanairs forretningsmodell står for fall

  Den tidligere Ryanair-flyvertinnen Alessandra Coccas søksmål mot selskapet kan gjøre det rådyrt for Ryanair å ha base i…
 3. Flyavgiften: Du kan få ekstra regning

  Flypassasjeravgiften innføres 1. juni, og selv om flyturen er både bestilt og betalt kan reiseselskapene sende deg…
 4. Frp-veteraner i opprør over  flypassasjeravgiften

  VANSJØ/OSLO (VG) De to Frp-veteranene Carl I. Hagen (72) og Øystein Hedstrøm (69) er i  harnisk over at deres eget parti…

Mer om

 1. Luftfart
 2. Rygge
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Solvik-Olsen om Ryanair: Ville trukket seg ut uansett

 2. Klubbleder om Rygge-stengningen: – Vi har blitt ofre for et politisk «nachspiel–vedtak»

 3. Pluss content

  Rygge-nedleggelsen: – Vi kommer til å stå helt uten lønn

 4. Dum avgift, like dum kritikk

 5. Spydighetsbingo fra Ryanair

Fra andre aviser

 1. Ryanair legger ned på Rygge - flytter til Gardermoen og Torp

  Aftenposten
 2. - Solberg burde møte de Rygge-ansatte og si unnskyld

  Aftenposten
 3. Trodde du Ryanair legger ned på Rygge?

  Aftenposten
 4. Flyplassen som ikke var flyvedyktig

  Aftenposten
 5. Den som flyr (og forurenser), bør betale

  Bergens Tidende
 6. Solberg: Denne regjeringen lar seg ikke presse av Ryanair

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no