FIKK IKKE LEGEKONTROLL: To sivilkledde betjenter stakk to batonger i munnen på en mistenkt mann for at vedkommende ikke skulle svelge narkotika. Den mistenkte skal ha slitt etterpå, men fikk ikke tilsyn av helsepersonell.
FIKK IKKE LEGEKONTROLL: To sivilkledde betjenter stakk to batonger i munnen på en mistenkt mann for at vedkommende ikke skulle svelge narkotika. Den mistenkte skal ha slitt etterpå, men fikk ikke tilsyn av helsepersonell. Foto: Illustrasjonsfoto:Hallgeir Vågenes,VG

Oslopolitiet bøtelagt for å ha brukt batong i munnen på mistenkt

INNENRIKS

Oslopolitiet må betale en bot på 80.000 kroner for omstridt bruk av batong.

Publisert: Oppdatert: 30.01.15 17:09

Det var 21. mai i 2013 at redaktøren for nettstedet Circus Bazaar filmet en pågripelse i Oslo, hvor to politibetjenter benyttet batong for å få den anholdte til å spytte ut narkotika han var mistenkt for å ha i munnhulen.

– Spesialenheten for politisaker har varslet Oslo politidistrikt om at i saken hvor det under en anholdelse i 2013 ble brukt batonghåndtak i munnen for å hindre en person i å svelge narkotika, vurderes avgjort med en foretaksstraff mot politidistriktet med en bot på kr. 80 000 kroner, sier visepolitimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Saken mot de involverte tjenestepersonene er henlagt på ulike grunnlag.

– Oslo politidistrikts ledelse tar den foreløpige avgjørelsen til etterretning. Saken vil bli nøye vurdert, og distriktets ledelse vil utarbeide et svar til Spesialenheten innen den oppgitte fristen, sier Andresen.

– Selv drittsekker skal behandles anstendig av politiet

Det var Nettavisen som først viste en klippet versjon av filmen. Flere profilerte advokater reagerte på politibetjentenes metode.

– Selv drittsekker skal behandles anstendig av politiet, skrev advokat Ellen Holager Andenæs på Facebook etter å ha sett filmen.

– Hvis disse tjenestemennene blir tiltalt for vold i tjenesten, vil jeg si at forsvarer har en utfordring, fortsatte den profilerte forsvarsadvokaten.

Det fullstendige og uredigerte opptaket varer i totalt 18 minutter, skriver Circus Bazaar. Mot slutten fortsetter politiet å lete gjennom ryggsekkene, klærne, lommebøkene, skoene og munnene til personene på nytt.

Redaktør Shane Alexander Caldwell i Circus Bazaar filmet den brutale pågripelsen.

– Jeg er ikke overrasket over utfallet i saken. Vi har arbeidet med dette i halvannet år, og jobber nå med en kritisk dokumentar om det norske samfunnet. Her bli den 18 minutter lange episoden vist i sin helhet, sier han til Aftenposten.

«Velkjent oppbevaringsmetode»

Ledelsen i Oslo politidistrikt fikk i begynnelsen av juni melding om at det ved mistanke om oppbevaring av narkotika i munnen hos en person som var pågrepet, ble brukt batong, skrev politiet på sine nettsider.

Batongen ble benyttet for å forhindre svelging av narkotika. Da ledelsen i politidistriktet ble kjent med saken, ble det sendt ut underretning til alle mannskaper om at metode med bruk av batong ikke er tillatt.

Bakgrunnen for at personen ble stoppet, var at han flere ganger tidligere var pågrepet for salg av narkotika, skrev politiet videre.

Politiet observerte at narkotikaen ble forsøkt oppbevart i munnen, og at han forsøkte å svelge dette. Det er ifølge politiet et svært velkjent fenomen at narkotikaselgere oppbevarer narkotika i munnen. Når politiet oppsøker dem, velger mange å svelge stoffet.

Ba Politihøgskolen informere om metoder

Ledelsen i Oslo politidistrikt sendte 26. juni 2013 også en anmodning til Politihøgskolen om å gi informasjon om hva slags metode som anbefales for den relativt vanlige problemstillingen at narkotika blir forsøkt svelget.

Det kan være snakk om at politiet må sikre bevis, men det kan også være situasjoner der liv og helse er i fare.

Oslo politidistrikt oversendte så saken til Spesialenheten for politisaker til vurdering.

Her kan du lese mer om