FØLER SEG KNEBLET: Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen og hjemmehjelperne Cecilia Løchting, Macarena Pino og Atefeh Moradi, som mener de knebles i sin kritikk av stoppeklokkebruk i eldreomsorgen.

FØLER SEG KNEBLET: Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen og hjemmehjelperne Cecilia Løchting, Macarena Pino og Atefeh Moradi, som mener de knebles i sin kritikk av stoppeklokkebruk i eldreomsorgen. Foto: Nilas Johnsen , VG

Sykepleiere i eldreomsorgen: – Vi fikk munnkurv

Raymond Johansen: – Hemmelighold

Bydelsdirektør: – Må være objektiv

Sykepleier Atefeh Moradi ville gi Raymond Johansen (Ap) et innblikk i eldreomsorgen. Men bydelsdirektøren satte foten ned – fordi hun hadde uttalt seg i en kritisk artikkel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Raymond Johansen (Ap) mener det er for mye «stoppeklokke» i eldreomsorgen, og derfor ville han bli med en sykepleier i hjemmetjenesten ut på jobb.

Men dagen før byrådslederkandidaten i Oslo skulle bli med sykepleier Atefeh Moradi til to eldre i Alna bydel, ble de innhentede tillatelsene trukket tilbake.

Årsak: Moradi hadde uttalt seg kritisk til eldreomsorgen i en artikkel i Dagsavisen. Johansen fikk i stedet tilbud om å treffe en annen sykepleier, som bydelen hadde valgt ut.

– Jeg fikk beskjed om at ledelsen hadde bestemt at jeg ikke kunne ta møtet med politikeren. To av brukerne mine hadde gitt fullmakt, de ble oppringt av bydelen med beskjed om at det var avlyst, forklarer Moradi.

Les også: Slik vil Ap-Raymond bruke en eldremilliard for å vinne valget

Fikk først lov

Moradi er tillitsvalgt for hjemmehjelperne i bydelen. Det var hovedtillitsvalgt, Macarena Pino, som hadde kontakten med bydelsdirektøren.

– Først var alt ok, så oppdaget de at det kunne komme kritikk. Vi oppfatter dette som at vi får munnkurv, sier hun.

Raymond Johansen valgte å avlyse møtet, og ser det hele i sammenheng med at Oslo kommune nekter å gi ut informasjon om avviksmeldinger i eldreomsorgen.

– Det er veldig suspekt, og minner om hemmelighold. Jeg ville bli med Atefeh til hennes brukere, ikke treffe en sykepleier som ledelsen håndplukket, og som heller ikke hadde tillatelse til å la meg treffe de eldre, sier Johansen.

– Men hadde ikke også du plukket ut en sykepleier som du visste at hadde uttalt seg kritisk til nettopp stoppeklokken?

– Jeg ville se forholdene som hun beskrev og mener det var naturlig at hun også var en tillitsvalgt, svarer Ap-toppen.

Les også: Mener Oslo hemmeligholder eldreskandaler

Hadde støttet Aps syn

Bydelsdirektør Tore Olsen Pran sier det er «legitimt» at Atefeh er tillitsvalgt, men at man må «være ryddige i roller og ansvar i denne type henvendelser».

– Hun hadde uttalt seg i en artikkel gjengitt på Aps sider, sier Olsen Pran til VG, og viser til at artikkelen fra Dagsavisen var blitt lagt ut på Facebook-sidene til Oslo Ap. Artikkelen inneholder faktiske feil, mener han.

– Dermed har hun gitt uttrykk for en fagpolitisk agenda, som selvsagt er legitimt. Men jeg som bydelsdirektør må se til at bydelen forholder seg objektivt til politiske utspill. Vi skal ikke blande oss inn i politikk, sier bydelsdirektøren.

Les også: Oslo-politiker anmeldt for å ha lekket dokumenter

– Så det var ikke fordi dere fryktet at det ville komme kritikk mot forholdene i eldreomsorgen?

– Nei, den vi hadde funnet fram til er en sterk og klok dame, med lang erfaring, og som ville kunnet uttalt seg kritisk. Det hadde vi tålt å høre.

– Men hvorfor avlyste dere med de eldre, som jo hadde gitt tillatelse?

– Fordi det ikke var brukerne til pleieren vi hadde sagt ja til. Vi spurte syv av hennes brukere, men de takket nei. Får vi bedre tid på oss kan vi fortsatt innhente tillatelser, dersom Ap ombestemmer seg.

Les også: Ap-leder føler seg forsøkt truet av ordførerkandidat

Om påstanden om munnkurv, svarer Olsen Pran: – De har jo fått uttale seg fritt i den Dagsavisen-artikkelen.

PS: Etter møtet med Raymond Johansen og VG, ble Moradi innkalt av bydelen for å forsikre seg om at hun ikke formidlet kontakt til sine brukere.

– Det ville jeg uansett ikke gjort, for det ville blitt et brudd på taushetsplikten. Jeg føler dette er enda en måte å kneble meg på, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder