AKTOR: Kristin Røhne ser gjennom saksdokumenter. De neste elleve ukene skal hun føre den omfattende overgrepssaken på vegne av påtalemyndigheten. Foto:Trond Solberg,VG

En av Norges groveste overgrepssaker: Aktor: Tiltalte menn diskuterte overgrep før jentebarnet var født

11 uker lang rettssak igang

Tre menn og to kvinner tiltalt

DRAMMEN TINGRETT (VG) Mens en far (32) erkjenner voldtekt av sin egen sønn og kjærestens datter, har den lille jentas mor (23) forklart til politiet at hun ble tvunget.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tre menn og to kvinner er tiltalt i saken. De alvorligste tiltalepostene gjelder voldtekt av spedbarn.

Påtalemyndighetene mener en Buskerud-kvinne (23) og hennes ekskjæreste (32), samt en Oslo-venn (27) av sistnevnte skal straffes for dette.

Spedbarnene i saken er henholdsvis datteren til 23-åringen og sønnen til 32-åringen.

Ifølge tiltalen begikk de tre i fellesskap en voldtekt av 23-åringens datter i januar 2013, da jenta kun var tre måneder gammel.

– Diskuterte overgrep av ufødt jente

Statsadvokat Kristin Røhne forteller i sitt innledningsforedrag at beslaglagte chattelogger og smser mellom de tiltalte vil bli viktig.

Hun mener blant annet det ble planlagt overgrep av 27-åringen og 32-åringen mot fosteret som lå i magen til sistnevntes kjæreste.

– I SMS-kontakt vil det blant annet fremgå at det mellom to av de tiltalte (32-åringen og 27-åringen, journ. anm.) diskuteres overgrep tre måneder før fødselen til jenta (23-åringens datter, journ. anm.), sier Røhne.

– I denne saken er det mye materiale som omhandler fantasier, men hvor det som beskrives ikke har skjedd eller kan betraktes som planlegging av noe, sier 27-åringens forsvarer, Espen Wangberg, til VG.

23-åringen nektet overfor retten straffskyld for voldtekt av sin egen datter. I politiavhør har hun forklart at hun ble presset og tvunget av den 32 år gamle kjæresten.

32-åringen erkjenner voldtekt av både kjærestens datter og sin egen sønn. 27-åringen nektet straffskyld.

Den 23-årige moren erkjenner imidlertid andre overgrep mot datteren, som påtalemyndigheten ikke mener skal straffes som voldtekt.

LES OGSÅ: Voldtok sønn (2 mnd.) – fikk ha samvær i fengselet

SAKKYNDIGE: Jim Aage Nøttestad (t.v.) og Michael Setsaas (t.h.) er rettspsykiatrisk sakkyndige i rettssaken. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Sakkyndige: Pedofile

Videre er en tidligere overgrepsdømt Romerike-mann (33) blitt etterforsket av politiet på Romerike og blitt tiltalt for overgrep, hovedsakelig via internett, mot minst 70 jenter.

Han erkjente straffskyld for de fleste tiltalepunktene, foruten å ha oppfordret 32-åringen til å voldta sin egen sønn, filme overgepet og deretter sende det til ham.

Ifølge VGs opplysninger mener de rettspsykiatrisk sakkyndige at alle disse fire er pedofile og tilregnelige.

Til sist er en 43 år gammel kvinne, også fra Buskerud, tiltalt for produksjon og spredning av filmede sekvenser med seksuelle fremstillinger av sine egne barn.

Dette erkjente hun straffskyld for overfor retten.

– Chattet om overgrepsfantasier

Statsadvokat Kristin Røhne har tidligere uttalt til VG at hun ikke kjenner til overgrepssaker med så små ofre.

I sitt innledningsforedrag forteller hun hvordan saken startet med at en ung jente hadde rømt hjemmefra i mars 2012. På PCen hennes fant politiet chattelogger med Hedmark-mannen (33), som igjen førte dem til pleieassistenten (43).

– Kontakten mellom dem dreide seg hovedsaklig om fantasier om overgrep mot barn og utveksling av overgrepsmateriale, sier Røhne.

Fant overgrep av norsk gutt

Da 43-åringen ble pågrepet fant de på hennes mobiltelefon et overgrep av en ukjent liten gutt.

– Man kunne høre norske stemmer fra tv eller radio i bakgrunnen. Da hun ble avhørt av politiet i august 2013 forklarte hun at hun hadde fått dette av medtiltalte (33-åringen), sier Røhne.

Det som nå binder de fem personene fra Buskerud, Romerike og Oslo sammen er politiets funn av nettopp denne videoen.

Etter iherdig etterforskning klarte politiet å identifisere gutten på filmen som sønnen til 32-åringen fra Buskerud.

Gjennom videre etterforskning mener politiet at datteren til hans kjæreste (23) er blitt voldtatt av kjæresteparet og 27-åringen, en ingeniør fra Oslo.

Gråt under opplesning

Medaktor Alvar Krafft Randa leste opp den svært detaljerte tiltalen på 27 sider. Etter en drøy time tok retten pause i opplesningen, før Randa fullførte etter pausen. For hver enkelt post svarte de tiltale på om de erkjente straffskyld eller ikke.

De to kvinnene var tydelig preget under opplesningen. 23-åringen satt med lukkede øyne, gråt og pustet anstrengt, spesielt når hennes egen datter ble nevnt.

I grafikken nederst i saken kan du se hva de ulike personene er tiltalt for og hvordan de primært forholder seg til skyldspørsmålet.

Oslo statsadvokatembete har tatt forbehold om å kunne nedlegge påstand om forvaring for de tre mennene, mens den 23 år gamle moren risikerer 21 års fengsel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder