Mette-Marit: Har lurt på om hun ble oppkalt etter romanfigur

Kronprinsessen fikk boken «Mette-Marit blir berømt»

MØRSVIKBOTN (VG) Kronprinsesse Mette-Marit avslører at hun alltid har lurt på om hun ble oppkalt etter romanfiguren «Mette-Marit» fra en bokserie fra 50-tallet.

Kronprinsessen har det siste halve året hatt et sterkt fokus på leseglede og bøker, og har i mange sammenhenger snakket varmt om hvor viktig bøker er for henne.

Hun hadde sitt eget Litteraturtog, holdt holdt åpent bibliotek i lysthuset i Dronningpartken bak slottet i sommer, og nylig åpnet hun også Bjørnsonfestivalen.

IKKE HELT ULIK? Omslaget på boken som kronprinsesse Mette-Marit ble overrakt av VG. Foto: Ingunn Saltbones,VG

Da kronprinsparet startet sin tre dager lange fylkestur i Nordland i Steigen kommune i dag, valgte også Kronprinsessen å starte sin tale med å nettopp henvise til en bok.

- Før vi reiste opp hit kom jeg over en bok som heter «I skjømminga – folkeminne fra gamle Steigen». Her skriver Svein Fygle at tittelen på boka henspiller på den stunden unge og gamle før i tiden tilbragte sammen i kjøkkenkroken, i overgangen mellom dag og kveld. Siden det var for mørkt til å arbeide og for lyst til å tenne talglyset, brukte de eldste tiden til å bringe videre til de unge historier som deres foreldre og besteforeldre hadde fortalt i årenes løp, forteller Kronprinsesse Mette-Marit til de mange fremmøtte.

Fikk bok av VG

VG hadde også sin egen bok-overraskelse på lur til Mette-Marit. Boken «Mette-Marit blir berømt» fra 1951, som ble funnet på et bruktmarked, ble rett og slett ansett å egentlig tilhøre Kronprinsessen.

- Dette var veldig hyggelig, tusen takk, utbryter kronprinsessen da hun ser bruktfunnet.

- Jeg har alltid lurt på om jeg er oppkalt etter denne romanserien, og det påstår min mor at jeg ikke er, sier Mette-Marit.

Kronprinsparet hovet etter fisk i tolvmeterskaret og vaksinerte fisk før de avsluttet med pressemøte i regnvær. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Hun synes det er veldig hyggelig at forfatteren allerede i 1951 «så» Mette-Marits berømmelse komme.

Gjør seg gjeldende

- Og det finnes også en bok i serien som heter «Mette-Marit går til filmen», og ikke minst «Mette-Marit gjør seg gjeldende».

Men foreldreparet tror de venter litt med å lese høyt fra nettopp disse bøkene til barna.

- Men vi leser mye høyt for barna våre, hver dag egentlig. Det er en viktig del av vår hverdag, sier Mette-Marit.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder