DREPT? Dette paret fra Nord-Trøndelag dro til Syria for å krige for IS i høst. Nå skal den 27 år gamle mannen være drept. Foto:Privat,

Levangermann skal være drept i Syria

Familien i Norge skal ha fått melding om at mannen (27) er drept i Syria

LEVANGER (TRØNDER-AVISA/VG) En 27 år gammel mann fra Levanger skal være drept i kamphandlinger i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter en politikilde med kjennskap til norske krigere i Syria til Trønder-Avisa.

Det var TV 2 som først meldte at en etnisk norsk nordmann er drept i Syria. VG er kjent med at det skal ha kommet en melding til familien i Nord-Trøndelag om dødsfallet. VG har siden i ettermiddag jobbet med å bekrefte dødsfallet, men hverken UD, PST eller lokale politimyndigheter har kunnet bekrefte at mannen er død.

- Jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte disse opplysningene, sier Trond Hugubakken til VG.

27-åringen fra Levanger dro til Syria høsten i fjor, sammen med en kvinne fra Verdal. Hun skal ifølge Dagbladet ha okonvertert til islam, og deretter overtalt mannen om å bli med til Syria for å kjempe for IS.

Ifølge TV 2 skal mannen ha blitt drept av en bombe.

Levanger-lensmann Anne Ulvin har ingen kommentar til saken.

– Jeg henviser til PST, sier Ulvin.

Trønder-Avisa har vært i kontakt med familiene til både 27-åringen og kona. Ingen av dem kan verken avkrefte eller bekrefte opplysningene.

Morens samboer sier til Trønder-Avisa at de har ingen verifiserbare opplysninger om at 27-åringens død medfører riktighet.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Dro til Tyrkia

De var sist i kontakt med mannen før han til dro Syria. Da hadde han fortalt til familien at han og kona skulle til Tyrkia for å bosette seg.

– Det slo ned som en bombe på oss da nyheten ble kjent om at han hadde dratt til Syria for å være med IS, sier morens samboer til Trønder-Avisa.

Politiet i Nord-Trøndelag opplyser til Trønder-Avisa at de ikke har noen kjennskap til denne saken.

Da Trønder-Avisa i november fortalte historien om innherredsparet, sa mannens far at paret hadde vært kjærester i flere år. Han opplevde at hun plutselig begynte å gå med hijab. Dette skjedde ifølge faren for to-tre år siden. Hun flyttet til Egypt, og bodde der over tid – blant annet under opprøret som senere er blitt kalt «den arabiske våren».

– Sønnen min besøkte henne flere ganger der nede. Da han kom hjem fra Egypt høsten 2013 fortalte han meg at han hadde konvertert til islam, og at de hadde giftet seg der nede, forteller faren.

I september 2013 begynte 27-åringen også å poste innlegg fra koranen på sin status på Facebook.

En barndomsvenn som Trønder-Avisa snakket i november, fortalte at 27-åringen gradvis mistet kontakten med kameratene. I tiden fram til november var det ingen fra den «gamle gjengen» som hadde hatt særlig kontakt med ham.

– Jeg traff ham i sommer. Da sa han at han skulle til Egypt, fortalte barndomsvennen.

27-åringen forlot Norge i fjor høst. Faren hadde i november ikke hatt kontakt med sønnen etter at han forlot landet.

– Jeg ble kontaktet av PST for en måneds tid siden, så jeg fikk en mistanke da. De kunne ikke si hvor han var, men de visste nok mer enn de kunne si, sier faren.

Maktesløshet

Familien har vært rystet av saken.

– Jeg føler maktesløshet. Uansett hva jeg hadde sagt, ville han ikke hørt på meg uansett. Vi som sitter igjen hjemme har ikke noe ansvar for dette. De er selvstendige individer som har tatt sine egne valg. Jeg tar fullstendig avstand fra IS, sier faren.

Også kvinnens familie har overfor Trønder-Avisa tidligere tatt avstand til parets valg.

– Det er rett og slett en tragedie for oss som familie – dersom disse opplysningene stemmer. Vi tar fullstendig avstand fra terror, har kvinnens mor tidligere uttalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder