TOPPTUNGT: LO-leder Gerd Kristiansen møtte YS-leder Jorunn Berland (bak til høyre) og Unio-sjef Anders Folkestad til et lukket møte under Arendalsuka i går. Foto:Petter Emil WikØren,VG

LO, Unio og YS sammen mot Robert Eriksson

ARENDAL (VG) Her, i annen etasje på Tyholmen Hotell i Arendal, møttes i går de tre mektigste arbeidstaker-bossene i Norge. For å bekjempe arbeidsminister Robert Eriksson (Frp).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De tre gigantene i norske arbeidstakerliv, LO, Unio og YS, går sammen for å stanse arbeids- og sosialminister Robert Erikssons (Frp) forlag om å gi arbeidsgiverne generelltilgang til å bruke vikarer opp mot ett år:

Litt over klokken ti onsdag formiddag ankom LO-leder Gerd Kristiansen hotellet nede ved sjøkanten i Arendal. Dit kom også Unio-leder Anders Folkestad og YS-sjef Jorunn Berland.

De samlet seg på et møterom med utsikt over sjøen, hvor sol og regn byttet på å regjere.

- Vi er alltid sterkere sammen. Møtet har vist at vi er enige på en rekke områder, hvor vi har bestemt oss for å jobbe videre for å utvikle et samarbeid når det gjelder Erikssons angrep på arbeidsmiljøloven, sier Folkestad når VG banker på etter møtet.

- Forslaget om å åpne for midlertidighet i ni eller 12 måneder er det styggeste av forslagene han kommer med. Det rokker ved grunnmuren i det trygge arbeidslivet vi har i Norge, sier han.

- Hvordan da?

- Det innebærer en systemendring, hvor stadig flere blir midlertidig ansatt.

- Eriksson sier faste stillinger fortsatt skal være hovedregelen?

- Ja, vi hører det, men det blir det samme som å oppheve fartsgrensene og tro at folk fortsatt vil kjøre i 80: Det er klart at arbeidsgiverne vil benytte muligheten til ikke å ansette folk, sier Gerd Kristiansen.

Felles front

Kristiansen er klar på hva møtet skal ende opp i.

- Vi håper å danne en felles front for å overbevise Eriksson om at han ikke kan overkjøre ekspertisen og ikke minst de som representerer de fleste av de organiserte her i landet. Hvis han overkjører oss, gjennomføres dramatisk skifte.

- Hvis han trumfer gjennom midlertidighet i 9-12 måneder, rokker han ved en fundamental tradisjon om at slike reformer skal skje i tett dialog i samarbeid med organisasjonene, ja han rokker ved hele treparts-samarbeidet, sier Kristiansen.

- Det betyr at trepartssamarbeidet om lønn- og arbeidsvilkår kan ryke?

- Vi er innstilt på å finne løsninger, men trumfer han gjennom dette, kan det bli en konsekvens, sier LO-lederen.

Tvers overfor LO-lederen sitter YS-lederen. Vanligvis er de tøffe konkurrenter. I dag går de sammen.

- Ja, når det gjelder forslaget om mer midlertidighet er vi helt enige, det er vi sterkt imot. Når det gjelder helheten, betoner vi noe sterkere at vi må forsøke å finne løsninger i tiden fremover. Vi skal gjennom prosesser i YS, som de skal i Unio og LO. Så skal vi forsøke å jobbe sammen for å påvirke utfallet, sier YS-lederen.

- Positiv

Akademikerne er derimot langt mer positiv enn de andre arbeidstakerorganisasjonene.

- Hvis dette betyr at vi får mer kortsiktig midlertidighet fremfor praksis mange steder i dag, hvor du går midlertidig år ut og år inn, så er det bare av det gode, sier Akademikerne-leder Knut Aarbakke.

- Dessuten synes jeg retorikken er bak mål. Å kalle dette for brutalisering, er skivebom. Det er en justering, sier han.

Villig til å lytte

Onsdag sa arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) at han ikke lar seg skremme av at LOs foreninger truer med generalstreik som følge av de varslede endringene i arbeidsmiljøloven.

- LO og de andre arbeidstakerorganisasjonene har rett til å flagge sine standpunkt, men en del av retorikken hører hjemme på 30-tallet. Jeg ønsker en mer konstruktiv dialog, når vi nå foretar en moderat oppmykning av arbeidsmiljøloven, sier Eriksson.

- Hva sier du til at de går samlet mot ditt forslag om 9-12 måneders midlertidig tilsetting?

- For meg er det viktig at fast ansettelse fortsatt skal være hovedregelen. Jeg har fremmet tre ulike forslag. Hvis de har andre og bedre forslag, er jeg villig til å lytte til det. Men de må forholde seg til at denne regjeringen vant valget og at vi fra valgkampen og til i dag har sagt klart i fra at vi ønsker å ta disse moderate grepene. Organisasjonene må forholde seg til at denne regjeringen vant valget og har til hensikt å gjennomføre det vi har sagt.

- Som å oppheve fartsgrensen og tro folk fortsatt vil kjøre i 80, sier LO-lederen?

- Problemet hennes er at det i dag er fullt lovlig å bruke midlertidige inntil fire år. Det er realiteten mange steder der ute. Vi åpner loven for midlertidighet i 9-12 måneder, for å gi mange av dem som står på utsiden, et springbrett inn i arbeidslivet.

- Men det betyr ikke fri tilgang til langvarig midlertidighet. Vi foreslår klare grenser og karantene, slik at du ikke kan fortsette som midlertidig utover ett år. Bedriften kan heller ikke sette noen nye inn i den jobben.

- Det er bare å skifte litt på stillingsinstruksen?

- Karantenebestemmelsene skal hindre det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder