NY JOBB: Einar Gelius er ansatt som prest i Lom. FOTO: JAVAD PARSA/VG

Einar Gelius ansatt som ny prest i Lom: - Jeg er veldig glad og takknemlig

Tidligere Vålerenga-prest Einar Gelius er ansatt som ny prest i Lom.

  • Thor Harald Henriksen

Artikkelen er over seks år gammel

Gelius sier til NTB at han er takknemlig og glad over å ha blitt ansatt av bispedømmerådet i Hamar.

- De har vel sett at jeg har noen kvalifikasjoner og kvaliteter som prest.

Omstridt som prest

Gelius var sogneprest i Vålerenga menighet i Oslo fra 1995 til 2011, men ble kalt inn på teppet hos Oslo-biskopen ved flere anledninger, blant annet for å ha forrettet i Arne Næss' begravelse uten prestekjole.

Han var også omstridt for å ha medvirket til det som av mange ble oppfattet som et homobryllup i Frogner kirke i september 2010 og for boka «Sex i Bibelen» som ble gitt ut senere samme høst. Utgivelsen førte til at han ble presset til å si opp sin stilling.

Gelius var for en måned siden eneste søker til stillingen som sogneprest i Ibestad menighet i Troms, men ble likevel vraket av Nord-Hålogaland bispedømmeråd.

- Den prosessen i nord var veldig lang og turbulent, og jeg er glad for at jeg slapp å gå igjennom en ny sånn lang prosess.

- Jeg søkte jo bare en jobb. Og plutselig ble det slikt oppstyr rundt jobbsøknaden, så det er klart jeg ble sliten. Jeg er ganske sliten, jeg er det, men nå kan jeg puste ut. Og jeg er veldig glad og takknemlig, sier Gelius til NTB.

- Glad på vegne av Gelius

- Ansettelsen viser at vi hele tiden hadde rett, sier kirkeverge Frank Steinsvik i Ibestad kommune.

Etter at Bispedømmerådet gikk inn for å lyse ut prestestillingen i Ibestad på nytt for fjerde gang, selv om de hadde en kvalifisert søker, tilbød menighetsrådene Gelius jobben som menighetsprest.

Avtalen var at Gelius skulle gi et svar denne uken, forteller Steinsvik, som fikk beskjeden om ansettelsen i Lom gjennom mediene.

- Jeg er veldig glad på vegne av Gelius, som fikk jobben som én av seks søkere. Men jeg er trist på vegne av Ibestad-samfunnet, som ble frastjålet muligheten til å få en folkekjær prest som ville ha revitalisert kirkelivet på øyene våre, sier Steinsvik til VG.

Kirkevergen er ikke nådig i sin karakteristikk av ledelsen i Nord-Hålogaland bispedømme.

- Vi er belemret med en ynkelig kirkeledelse, som ikke så at dette er en ressurs for kirken. De stjal noe fra Ibestad, folkekirken og Einar Gelius, sier Steinsvik.

Seks søkere

Til prestestillingen i Lom var det to islandske og en dansk søker, i tillegg til Dag Harald Undheim fra Ålgård og Magne Bildøy fra Åndalsnes. Den siste søkeren ba om ikke å bli offentliggjort. Mye kan tyde på at dette var Gelius, selv om han i forrige uke uttalte til Gudbrandsdølen Dagningen at «Det er i så fall nytt for meg».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder