SIKTET: Frp-politiker og seriegründer Henning Holstad ble 10. februar i år siktet for heleri. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto:Frode Hansen,VG

Henning Holstad mener politiet krever Facebook-informasjon om statsråder, stortingspolitikere og kjendiser

I etterforskningen av tidligere Frp-politiker Henning Holstad og Imran Saber, ber Oslo politidistrikt om innholdet i kommunikasjonen til en rekke samfunnstopper.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I en ny kjennelse fra Borgarting lagmannsrett har politiet fått medhold i en svært vid begjæring om innsyn i Holstads kommunikasjon. Retten ønsker at politiet skal få tilgang til innholdet i alle meldinger sendt eller mottatt av Holstad, tidslinjen hans, alle venners unike identifikasjonsnummer, grupper og nettverk.

– Jeg tror de har gjort det bevisst for å kunne få tilgang til hva som helst. Lagmannsretten har nok ikke skjønt hva de er med på. Jeg tror rett og slett ikke de forstår omfanget og personvernkonsekvensene, sier Holstad.

Siktet for heleri

10. februar i år ble Holstad, som siden 1980-tallet har vært blant Fremskrittspartiets mest fremtredende politikere i Oslo, pågrepet på kontoret sitt og siktet for heleri av syv millioner kroner.

Samtidig ble Imran Saber, kjent som «Onkel Skrue» i kriminelle miljøer, pågrepet et annet sted i hovedstaden.

Politiet mener de to siden 2005 har hvitvasket kriminelle penger, syv millioner, gjennom forretningsdriften til Frp-politikeren. Noen av pengene skal komme fra dødsranet av Nokas i Stavanger.

Holstad har nektet for alle anklager fra politiet og satt tre uker i varetekt før han ble sluppet fri. Etterforskningen pågår fortsatt.

Samfunnstopper

Vennelisten til den tidligere Frp-politikeren er omfangsrik. Den inneholder blant annet flere statsråder, stortingspolitikere, journalister, redaktører og advokater:

Olje- og energiminister Tord Lien

Samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson

Frp-nestleder Per Sandberg

Varaordfører Libe Rieber-Mohn

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde

Investor Christian Ringnes

Forlegger Erling Kagge

DNB-sjef Rune Bjerke

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Advokat John Christian Elden

- Fisker gullfisk med dynamitt

Det samme gjelder vennelisten til Imran Saber. Hans forsvarer Øystein Storrvik sier at de allerede har bestemt seg for å anke saken til Høyesterett.

– Begge har allerede gitt samtykke til utlevering av all eventuell kommunikasjon mellom Holstad og Saber på Facebook. Dette handler om personlige opplysninger om flere tusen mennesker, og er et helt unødig inngrep i deres privatliv, sier Storrvik til VG.

Holstad mener politiet heller ikke forstår rekkevidden av hva de ber om.

– De fisker gullfisk med dynamitt. Dette vil utvide sakens dokumenter nesten i det uendelige. Politiet vil kunne si at man har noen millioner sider å gå gjennom, og det vil føre til at etterforskningen pågår i evigheter, sier Holstad.

Politiet avviser

Politiadvokat Frank Grimstad Jensen henviser til rettens beslutning.

– Politiet skal ikke inn på profilene til vennene til Holstad. Jeg tror ikke han tolker beslutningen riktig.

– Slutningen er tydelig på at det er informasjon fra Holstads og hans medsiktedes konto vi får innsyn i. Vi får ikke og har ikke bedt om innsyn i hans venners Facebook-kontoer. Det har vi heller ikke fått tillatelse til, sier Grimstad Jensen.

- Virker helt uproporsjonalt

Dommerne i Borgarting har vurdert anken fra forsvarerne, men forkastet den.

«Lagmannsretten er enig med forsvarerne i at begjæringen og tingrettens beslutning er vidtgående, særlig idet beslaget vil identifisere andre som har hatt kontakt med de siktede. Dette er imidlertid ikke annerledes enn om det utleveres trafikkdata (…)Det er ikke noen prinsipiell forskjell på at beslaget tas i data fra facebook, og om beslaget hadde vært tatt i siktedes datamaskiner, og dermed inneholdt tilsendte e-poster, eller i de siktedes brev fra andre personer. Ethvert slikt beslag rammer i og for seg også andre uskyldige personer, men vurderingen av dette kan ikke bli annerledes fordi de siktede har mange kontakter», står det i kjennelsen.

Advokat Jon Wessel-Aass har jobbet i en årrekke med personvernsaker. Han er overrasket over kjennelsen.

– Det virker helt uproporsjonalt, det er en helt ekstrem mengde kommunikasjon mellom veldig mange mennesker. Det er virkelig noe helt annet enn telefondata. Det er viktig at Høyesterett prøver dette, og at man får belyst hva dette faktisk innebærer, sier Wessel-Aass, som understreker at han kun har lest kjennelsen, og ikke politiets begrunnelse.

Må vurderes i USA

Lagmannsretten viser også til at Facebook ikke er et norsk selskap, og dermed ikke undergitt taushetsplikt etter norsk ekomlov.

«Det er opplyst i påtegningen til tingretten at utleveringsbegjæringen vil bli forelagt United States District Court for the Northern District of California. Lagmannsretten legger til grunn at denne etterfølgende rettslige kontrollen vil være den riktige vurderingen i forhold til eventuell taushetsplikt etter amerikansk lov», skriver de i kjennelsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder