DEMONSTRERTE: Her er Arfan Bhatti utenfor Stortinget under en demonstrasjon mot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan i 2012. Foto:Mattis Sandblad,VG

Arfan Bhatti pågrepet på Gardermoen

Arfan Bhatti ble pågrepet av politiet da han kom til Gardermoen med fly fra Pakistan onsdag ettermiddag.

Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Oslo politidistrikt bekrefter at Bhatti er pågrepet.

«Han er siktet for trusler og vold, herunder blant annet familievold. Bhatti har vært etterlyst siden 15. februar 2013,» heter det i pressemeldingen fra kommunikasjonsenheten.

Det var TV2 som først omtalte pågripelsen. Politiet opplyser at vurdering av fengsling vil bli foretatt torsdag.

Bhattis forsvarer John Christian Elden opplyser til VG at han ikke var kjent med at hans klient ville bli pågrepet når han ankom Norge.

- Jeg ble varslet av Bhattis bror som var på Gardermoen for å møte ham.

Bhatti reiste til Pakistan i 2012, og utover høsten dukket det opp bilder fra grenseområdene til Afghanistan der han poserte med automatvåpen.

I januar 2013 meldte familien ham savnet etter at de ikke hadde hørt noe fra ham på to uker. Da var han pågrepet av Pakistans etteretningstjeneste ISI, noe som ble kjent først i april samme år.

Islamisten ble i august sluppet ut av fengselet i byen Bannu, nordvest i Pakistan. Der hadde han sittet siden høsten 2013.

- Jeg vil nok ta en tur eller to til Norge i private ærender, men jeg kommer aldri til å bosette meg i landet, fordi islam ikke tillater muslimer å bosette seg i de vantroendes land, sa Bhatti til VG fra fengselet i november 2013.

- Hvorfor kommer han til Norge?

- For å besøke familien sin. Han er norsk statsborger og har både barn og annen familie her, sier Elden.

- Din klient ble løslatt i august. Hvorfor kom han først nå?

- Det var først i forrige uke at han fikk beskjed fra pakistanske og amerikanske myndigheter om at han var fjernet fra flyforbudslisten. De forbinder ham altså ikke lenger med terrorfare, sier Elden.

Han opplyser at klienten hans nekter straffskyld for det politiet har siktet ham for.

- Det er en gammel pågripelsesbeslutning fra 2013 som har ligget i systemet og som Bhatti ikke visste om fordi han var tatt til fange og senere ble satt i fengsel i Pakistan.

Ifølge Elden har PST bekreftet overfor ham at de ikke har noe ønske om å pågripe Bhatti, og at de således ikke har været involvert. PSTs informasjonssjef Martin Bernsen ønsker ikke å kommentere saken.

Fra tidligere er Bhatti dømt flere ganger, blant annet for trusler, utpressing og vold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder