SPENT: Overlege Sveinung Wergeland Sørbye ved universitetssykehuset i Nord-Norge har lest studien. Foto: SHAZIA SARWAR

Ny flått-vaksine på vei

Gjør barn og de fleste voksne immune

Forskerne har trolig funnet den første vaksinen som er effektiv mot alle borrelia-bakteriene.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De første undersøkelsene av den nye vaksinen er svært lovende. Det melder det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet i spesialutgaven «Infectious Diseases».

Den flåttbårne sykdommen borreliose har lenge vært på fremmarsj i Norge. Over dobbelt så mange ble rammet i 2008, sammenlignet med 2000.

Med økende temperaturer spres nå flåtten til stadig nye områder i Norge, og på resten av den nordlige halvkulen.
Men hittil har det ikke vært noen effektive vaksiner mot bakterien.

Den nye vaksinen gir immunisering av barn og de fleste voksne for alle borrelia-bakteriestammene, skriver The Lancet.

Det er forskere fra Østerrike, Tyskland og USA som står bak utviklingen av den nye vaksinen. Den har fått navnet OspA-vaksinen, et navn som kommer fra et protein i borrelia-bakterien.

Spennende

Vaksinen er foreløpig blitt testet ut på 300 personer. I testene viste den ingen bivirkninger på kort sikt, og man registrerte en positiv antistoffrespons hos samtlige. Studien er støttet økonomisk av legemiddelselskapet Baxter.

- Jeg synes studien er spennende. Hittil har vi i Norge bare hatt vaksine mot Skogflåttencefalitt (TBE), mens det også er en fordel å være beskyttet mot borrelia, spesielt for de som er mye i skogen på Sørlandet, sier Sveinung Wergeland Sørbye. Han er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

SE VGTV: Lars Monsen om smertene: - Som å bli torturert i en krigssituasjon

I startgropen

Utviklingen av den nye vaksinen er i startgropen. Viktig klinisk utprøving gjenstår.

- Det som må undersøkes er om vaksinen faktisk gir beskyttelse mot borrelia. Og siden dette er en relativt sjelden sykdom, må man vaksinere mange for å kunne se effekten av vaksinen, sier Sørbye.

Det har også tidligere vært vaksiner på markedet, men de har ikke vært effektive nok - eller har kun beskyttet mot TBE eller borreliose som forårsakes av en bakteriestamme som bare finnes i USA.

Bekymring

- Den nye vaksinen er ikke bare rettet mot den amerikanske borrelia-stammen, den er også rettet mot de stammene av borrelia-bakterier som er vanlige her i Norge. Derfor kan denne vaksinen være mer til nytte for nordmenn enn den gamle, utgåtte vaksinen, sier Morten Horn. Han er overlege ved Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Les også: Ingen gode tester for flått-sykdom

Bivirkninger er en stor bekymring ved utvikling av alle nye medikamenter og vaksiner. Noen bivirkninger påvises ikke i kliniske undersøkelser, men først langt tid etter vaksinen er
tatt i bruk.

Det var tilfellet med svineinfluensa-vaksinen Pandemrix.

Her ble narkolepsi oppdaget som en mulig bivirkning lenge etter at de første dosene ble satt.

Langt igjen

Den nye vaksinen har ikke vist noen bivirkninger, men forskerne har foreløpig bare sjekket for akutte bivirkninger.

- Selv om det i studien er vist at vaksinen mot borrelia gir et godt immunsvar, er det fortsatt langt igjen før vi vet om borrelia-vaksinen vil virke beskyttende, sier Elling Ulvestad, professor og avdelingssjef ved mikrobiologisk
avdeling ved Haukeland Universitetssykehus.

Alle legene VG har snakket med mener det er viktig å vekte fordelene ved en slik vaksine mot eventuelle bivirkninger.

- Jeg vil heller forebygge borreliose gjennom å fjerne flått enn ved å la meg vaksinere. Men her må hver enkelt gjøre en risikovurdering, slik vi gjør ved alt inntak av forebyggende legemidler, sier Ulvestad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder