Muslimer om Ubaydullah Hussain: Fremmer uro og hat

Svært få norske muslimer deler Ubaydullah Hussains syn,
sier muslimer VG har snakket med på gaten i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Langs Karl Johan, og ved Melafestivalen på Rådhusplassen, spurte vi muslimer hva de tenker om utsagnene talspersonen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, kom med i VGTV-intervjuet som ble publisert lørdag kveld.

Der sa han blant annet at han støtter ISs halshugging og at hans mål er å endre det norske samfunnet etter modell fra den såkalte islamske staten (IS) i Syria og Irak.

Mange vi henvendte oss til kjente ikke til Hussain eller intervjuet, og andre ønsket ikke å uttale seg i VG. «Jeg vil ikke bli uvenner med den gjengen der,» sa én av dem vi spurte. En annen ville gjerne si mye om den radikale, men kunne ikke av hensyn til yrket sitt. VG fikk også kritikk fra flere for å ha viet en ekstremist som Hussain så mye oppmerksomhet og spalteplass.

– Jeg uttaler meg gjerne, om jeg også får 42 minutter, sa en mann som ga tydelig utrykk for at han tok sterk avstand fra Hussain, men som ikke ville stille opp på et intervju.

– Mistolker islam

Men Sohail Ahmad (26) fra Oslo var en av dem som gjerne ville uttale seg:

– Jeg synes uttalelsene er veldig ekstreme, og de er ikke i samsvar med hva alle muslimer her i Norge mener. Men alle får ytre det de vil, han får stå for sitt, sier Ahmad.

– Hvilke reaksjoner du hørt fra muslimene du kjenner?

– Noen reagerer med latter, noen få er enige, men de fleste reagerer med sinne. Han mistolker islam for å fremme sin egen tankegang.

Flere norske muslimer har søndag tatt til orde mot Hussains uttalelser. Journaliststudenten Isra Zariat gjorde det på debattsidene i Dagbladet, og samfunnsdebattanten Umar Ashraf kalte Hussain «en bortkommen, frafalt og selvdestruktiv ekstremist» i en kronikk i Aftenposten.

Flere andre aktive røster i samfunnsdebatten ga også klar beskjed i VG, der de blant annet sier at talsmannen for Profetens Ummah perverterer religionen deres.

Vil ha fram flere sider

Også Wajid Ali (30) fra Oslo og Mona Mahmod (24) fra Lillestrøm reagerte på Hussains utsagn:

– De utsagnene han kommer med er ikke representative for vanlige muslimer i Norge. Muslimer i Norge representerer en fredelig religion, og utsagnene stemmer ikke overens med hva islam står for i virkeligheten, sier Ali.

– Han kan ikke snakke for alle muslimer i Norge. Det synes jeg er veldig galt gjort av ham. Alle jeg kjenner som har hørt om det synes det samme. Islam er ikke slik han oppfatter den som. Islam er en fredelig religion, uten terrorisme, understreker Mahmod.

Ali tror ikke Ubaydullah Hussains ytringer vil ha noen betydning for norske muslimer flest:

– Jeg tror fortsatt folk oppfatter muslimer som fredelige, kjærlige og fine mennesker. Og jeg er sikker på at uttalelsene ikke vil bety noe negativt for inntrykket folk har av muslimer generelt i Norge, sier han.

Men Ahmad er mer bekymret for ringvirkningene av ytringene.

– Det vil nok komme noe negativt, i og med at vi ikke får fremmet forskjellige sider av saken, men kun én, ekstrem side. Det er bedre å fremme flere sider av en sak, enn å la én person tale på vegne av alle, fastslår han.

– Fremmer uro

Også Kamran Azeem (37) tar avstand fra flere av ekstremistens påstander.

– Om en person vil bo i Norge, må han følge norske lover. Om han opplever at lovene kommer i konflikt med hans synspunkter, får han reise til et land der de synspunktene er respektert. Men jeg opplever ingen konflikt mellom å praktisere min religion og hva Norge tilbyr. Jeg følger alt islam sier, men har ingen problemer med å bo her samtidig, sier han, og legger til:

– Å si at man vil implementere islamske lover i Norge blir feil. Hverken vi eller våre lærde støtter det, det er umulig og utenkelig. Slike utsagn er ugyldige for muslimer flest i Norge. Jeg mener han fremmer uro og muligens hat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder