LO-lederen: - Vi tror det blir kaos

GARDERMOEN BLIR RAMMET: Streik blant vekterne ga nesten en kilometer lang kø, som tok nesten 2 timer å komme seg igjennom i skikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn i 2012. FOTO: ESPEN BRAATA/VG Foto: ,

Barnehager, skoler, fly, tog, flytog, busser, trikk, sykehus, grensekontroll og butikker tas ut i streik onsdag ettermiddag: Slik rammes du av storstreiken

Norge rammes av en generalstreik onsdag ettermiddag når LO, YS og Unio streiker i to timer mot regjeringens endring av
arbeidsmiljøloven.

 • Bjørn Haugan
 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over fem år gammel

YS-forbundet Parat tok ut flypersonell i en times streik midt på dagen før jul. Den fikk meget få konsekvenser.

Men når LO, YS og Unio samlet tar sine medlemmer ut i generalstreik onsdag mellom klokken 1400 og 1600, vil trolig store deler av Norge stanse opp. De tre hovedorganisasjonene samarbeider om markeringer 127 steder landet rundt onsdag ettermiddag, skriver NTB.

LES LO-, YS- og Unio-ledernes kronikk: Forsvar arbeidsmiljøloven – en samfunnssak

Foreldre må belage seg på å hente barna tidligere i barnehagen og på SFO eller skolen og stort sett all offentlig kommunikasjon vil stanse opp.

– Vi tror det blir kaos, men målet er å ramme regjeringen, ikke uskyldig tredjepart, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Det blir også understreket av YS-leder Jorunn Berland og Unio-sjef Anders Folkestad.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund reagerer sterkt på intervjuet lederne i de tre organisasjonene ga VG tirsdag, foran den politiske streiken de gjennomfører onsdag.

Forstå hvorfor de streiker.

Her er en kartlegging av konsekvensene for deg:

Barnehager

– Dette er en frivillig streik, så vi har ingen sentral organisering eller oversikt over konsekvensene, men vi vet at en del har varslet at de vil stenge fra klokken 1400, mens andre vil forsøke å la noen ansatte bli igjen, sier informasjonsrådgiver Kari-Sofie Jenssen i Fagforbundet.

- Foreldre skal være varslet om hva som skjer i hver enkelt barnehage. Hvis noen foreldre ikke vet, bør de kontakte barnehagen.

Skoler/SFO

– Vi prøver å unngå å berøre 3. part, så vi regner med at SFO-er vil legge opp til en barnepass-standard, som gjør at barna kan være der. Jeg regner med at de fleste er berørt, men er foreldre usikre, bør de kontakte SFO. Mange elever på skolene vil nok slutte kl. 1400, sier kommunikasjonssjef Signy Svendsen i Unio.

– Vi slipper ikke ungene løs på gaten alene, forsikrer Unio-leder Anders Folkestad.

Tog og flytog

LO og YS organiserer mange i NSB og det er ventet at de fleste togene, inkludert flytogene, vil stanse opp de to timene streiken varer.

NSB skriver at togtrafikken stanser i hele Norge onsdag 28. januar 2015 mellom klokken 15.00 og 16.00. Det samme gjelder Flytoget.

«Tog som er underveis på dette tidspunktet vil stanse og vente til streiken avsluttes klokken 16.00,» skriver NSB.

Kunder som har kjøpt billetter til disse togene, og som ikke ønsker å benytte billettene, kan få disse refundert eller endret til en annen avgang ved å kontakte NSB Kundesenter på tlf 815 00 888.

«Enkelte tog kan, av praktiske årsaker, bli innstilt før klokken 15.00. Det vil bli forsinkelser og innstillinger som følge av stansen. Under stansen blir det heller ikke kjørt alternativ transport,» opplyser NTB.

De fremholder at selv om togtrafikken starter igjen klokken 16.00, må man påregne forsinkelser og enkelte innstillinger av tog. Samtidig oppfordres passasjerer som skal ut av de største byene om å planlegge sin reise litt etter klokken 16.00, for å unngå ekstra ventetid.

Passasjerer som har påbegynt sin reise, og som blir vesentlig forsinket kan ha krav på prisavslag ved å henvende seg til NSB Servicesenter .

Buss og trikk

Vil i stor grad stanse opp. I Oslo har de streikende bestemt å kjøre folk inn til byen frem til klokken 15.00, slik at de streikende kan nå streikearrangementet foran Stortinget. Kollektivtrafikken i Oslo vil derfor trolig bare står mellom 15.00 og 15.30, melder YS.

Også AtB i Trondheim og Skyss som driver buss og bane i Bergen, innstiller avganger under markeringen, mellom klokken 14.00 og 16.00

I landet for øvrig vil bussene stå i samme tidsrom. Unntak gjelder for distriktsruter/spesialtransport (handikapkjøring/skolekjøring) og ekspressruter, hvor trafikken vil gå normalt. Det må påregnes forsinkelser for lokalbusser/bybusser etter kl. 1600 som følge av streiken.

Fly

Mange flyavganger vil stanse opp onsdag ettermiddag, men de streikende har sagt ja til at fly får lande.

– Vi kan ta imot fly som er på vei inn, men det er ingen som får lov til å ta av i perioden. Det vil også være noe redusert kapasitet i sikkerhetskontrollen og ved innsjekkingen, sier medierådgiver Lasse André Vangstein ved Oslo lufthavn Gardermoen til VG.

Han opplyser at reisende må regne med noen forsinkelser også etter klokken 16.

Ferger

Mange av fergene langs kysten vil bli rammet. De internasjonale fergene som har ankomst eller avgangstid i de to timene streiken varer vil ikke få ekspedert gods (Oslo, Langesund, Larvik og Kristiansand).

Dette fører til at fergene vil bli forsinket i ankomst- eller avgangstid.

Sykehus

Sykehusene vil også bli rammet, men all akutt hjelp har fått unntak. Kommunikasjonsdirektør Morten Meyer ved Oslo Universitetssykehus (OUS) sier de ikke forventer driftsmessige konsekvenser.

- Eventuelle behov for å erstatte personell vil bli håndert, sier han.

Grensekontroll

Norsk Tollerforbund (YS) utgjør mer enn 80 prosent av de ansatte i Tollvesenet, slik at all tollekspedisjon og tollklarering ved norske grenseoverganger, som landevei, flyplasser og ferger, vil opphøre eller begrenses de to timene streiken varer.

Det betyr kø for trailere – og trolig at folk flest med en ekstra flaske med vin i bagasjen har ekstra god sjanse til ikke å bli tatt i de to timene.

Fagbevegelsen har imidlertid understreket at samfunnsoppgaver som handler om beredskap og å holde hjulene i gang, ikke skal rammes, skriver NTB.

Andre

I tillegg vil landets kommuner i stor grad stanse opp. Det vil også mange butikker, men organisasjonsgraden er liten i store deler av bransjen, så mange vil nok kunne holde åpent.

Vinmonopolansatte er i stor grad organisert, så edle dråper kan bli vanskelig å få tak i.

Hoteller og restauranter rammes også.

Noen banker vil trolig måtte holde stengt.

Mer om

 1. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Slik rammer streiken

 2. NSB: Ingen alternativ transport settes inn: All togtrafikk i Norge står nå!

 3. Fortsatt forsinkelser, men Gardermobanen åpnet igjen

 4. Nå rammes flyplassene av streiken: I feide om streiken gir rett til overtidsbetaling i ettermiddag

 5. Onsdag ettermiddag stanser Norge opp: Eidsvåg kaller storstreiken en skam

Fra andre aviser

 1. Kort streik vil merkes bredt

  Aftenposten
 2. NSB stopper alle tog i én time

  Fædrelandsvennen
 3. Klart for storstreik landet rundt

  Fædrelandsvennen
 4. Disse bussavgangene innstilles under streiken

  Fædrelandsvennen
 5. Her er oversikten over vei - fly - tog - T-bane og trikk-trøbbel under streiken

  Aftenposten
 6. Politisk streik stanser flyavganger

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder