Nå vil også de ansatte ha færre operasjonssentraler

PÅ DAGSORDEN: Leder for Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad er klar for landsmøtedebatt om fremtidens politi.Foto: TROND SOLBERG Foto: ,

- Send flere politisjefer ut i felt

Færre operasjonssentraler – og
flere politisjefer ute i felt, der hendelsene skjer.

 • Terje Helsingeng

Artikkelen er over fem år gammel

Det er hva som vil møte justisministeren, justiskomiteens leder og politidirektøren når de til uken gjester landsmøtet til Politiets Fellesforbund i Bodø.

Som følge av at antall politidistrikter vil bli kraftig redusert betyr det også færre operasjonssentraler. Det vil frigjøre politistillinger over det ganske land, som igjen vil føre til flere tjenestemenn ute, i den såkalte førstelinjen.

Vil frigjøre politikraft

– Det ytterste leddet må være god. Da kan man ikke bare sende ut nyutdannede politifolk som må ta støyten i farlige situasjoner. Nylig møtte jeg politistudentene i Bodø og spurte om det var feil å sende ut avdelingsledere og førstebetjentene. Ingen svarte nei. Vi mener det skal være mulig å gjøre karriere også i det ytterste leddet i politiet, sier Sigve Bolstad.

– Kompetanse og ledelse må flyttes ut i det ytterste leddet, der hvor oppgavene løses. Det betyr at politibetjenten som skal løse sakene på stedet må ha ansvaret og kompetansen til å løse saken slik han eller hun mener er best, sier forbundsleder Sigve Solstad.

Fagforeningslederen for landets 15 000 politiansatte ønsker å fokusere på ledelse og økt kompetanse.

Ingen 22. juli-frykt

– Opplever dere økt frykt blant ansatte etter 22. juli-terroren?

– Det er ikke noe vi har registrert. Søknadene til Politihøgskolen har jo også gått opp de siste årene.

– Hvor mange operasjonssentraler bør Norge ha?

– Vi ser at det blir en forholdsvis stor reduksjon i antall politidistrikter. Da er det naturlig at operasjonssentralene følger de samme grensene.

Sniksentralisering

– Støtter dere forslaget om 10 politidistrikter, den såkalte mellommodellen?

– Antallet er ikke det viktigste. Det er innholdet i polititjenesten som opptar oss aller mest. Nå skjer det en sniksentralisering hvor det satses på de store byene. Men det skal også være politi også i de ytterste leddet der folk bor og lever i hverdagen. Hvis man går til det skritt å legge ned 150 lensmannskontorer og politiposter fører det bare til et dårligere politi. Vi er helt avhengige av å få tips fra publikum. Da må vi også møte folket ansikt til ansikt.

Sigve Bolstad sier at hans medlemmer er opptatt av hva fremtiden blir og hva politireformen som regjeringen har bebudet vil inneholde.

– Fremtidens politi blir nok hovedtema på landsmøtet vårt, sier lederen for Politiets Fellesforbund.

Politidirektøren: – Ledelsen må bli bedre

Politidirektør Odd Reidar Humlegård støtter fagforeningen og viser til at Island, på størrelsen med de tre nordligste fylkene, bare har en operasjonssentral.

MER TRYGGHET: Politidirektør Odd Reidar Humlegård tror Norge mener færre politidistrikter vil gi mer trygghet til folket.Foto: ROGER NEUMANN Foto: ,

– Det holder i massevis på Island. Det er jo ikke operasjonssentralen som rykker ut, men innsatslederen og tjenestemennene. De som rykker ut må samtidig ha troverdighet og nødvendig kompetanse.

Humlegård sier at han er opptatt av å kunne levere like god polititjeneste til alle norske borgere, uavhengig av bosted. Men da må man ha færre, sterkere og mer robuste fagmiljøer og bedre løsninger og samarbeid på tvers av grensene.

– Vi er også opptatt av at fagledelsen må bli bedre, sier politidirektøren som viser at politiet i dag har helt andre utfordringer enn bare for noen få år siden. Det betyr at endringer både på struktur og kvalitet tvinger seg frem.

Mer om

 1. Politiet

Flere artikler

 1. Varsler nye politi-kutt

 2. Ber POD redde flere lensmannskontor

 3. Det går mot 10 politidistrikter

 4. Politiets årsrapport: Stor økning i personskader, varslinger og uønskede hendelser

 5. Politidirektoratet eser ut under Frp

Fra andre aviser

 1. Politidirektøren går av

  Aftenposten
 2. Tidligere hovedtillitsvalgt mener 22. juli-rapporten er blitt misbrukt

  Aftenposten
 3. Politidirektøren mener budsjettet forbedrer politiet

  Fædrelandsvennen
 4. Slaget om nye Politi-Norge står i 2016

  Fædrelandsvennen
 5. Oppfølgingen av politireformen blir avgjørende

  Aftenposten
 6. Tønsberg slo Drammen, Ski danket ut Sarpsborg

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no