NOBELSJEF: Thorbjørn Jagland, her sammen med sin kone Hanne Grotjord under 200-årsmarkeringen av Grunnloven på Eidsvoll i forrige uke. Foto: Helge Mikalsen

Jagland er fortsatt Aps Nobel-kandidat

Thorbjørn Jagland er fortsatt Arbeiderpartiets kandidat til å lede Nobelkomiteen, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til NTB.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Debatt de siste dagene om hvem som bør lede Nobelkomiteen, førte til at Ap onsdag samlet seg om Jagland som sin fortsatte kandidat.

- Jaglands kandidatur ble forankret i stortingsgruppa. Hans kandidatur ble spilt inn av partiledelsen, og en enstemmig stortingsgruppe slutter opp med et soleklart ja, sier Helga Pedersen.

Hun sier at spekulasjoner i mediene har utløst behovet for å avklare at Jagland fortsatt er Aps kandidat til å lede Nobelkomiteen.

Komiteen velges av Stortinget i oktober etter innstilling fra presidentskapet. Når den nye komiteen trer i kraft ved årsskiftet, har Ap to plasser, Høyre to plasser og Fremskrittspartiet en plass.

Formelt konstituerer komiteen seg selv, men det har vært vanlig at ledervervet på forhånd er avklart mellom partiene som fyller Nobelkomiteen.

Som VG tidligere har skrevet, er det flere i Høyre som ønsker å erstatte Jagland. Til høsten blir det borgerlig flertall i Nobelkomiteen, når Høyre får to og Frp et medlem av komiteen, som i alt har fem medlemmer.

«Stortinget velger komité. Komiteen velger leder», skrev Jagland i en sms til VG den gangen.

Mulige erstattere som nevnes er tidligere utenriksminister Jan Petersen, tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan og sittende utenriksminister i Sverige, Carl Bildt fra Høyres søsterparti Moderaterna.

VG kommer med mer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder