Fabian Stang: - Jeg vil takke Oslo for åtte fantastiske år

Ordfører Fabian Stang (60) hadde ikke helt gitt opp da han dro hjem sent i natt.

 • Bjørn Haugan
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Nilas Johnsen
 • Gøran Bohlin (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

- Jeg vil takke Oslo for åtte fantastiske år, sier Stang til VG.

– Jeg gir ikke opp før alle muligheter er utprøvd. Tidlig på kvelden lå vi fem mandater bak flertall i Oslo. Nå har det krympet, selv om det kanskje ikke ser ut til å holde og at De Grønne kommer på vippen. Da får vi se hva forhandlingene i dagene fremover vil bringe. Men det mest realistiske utfallet av forhandlingene er at vi får en muslimsk ordfører i Oslo, sier han og viser til at Miljøpartiet de grønne kan få ordføreren og at deres kandidat er Shoaib Sultan (41).

#vgvalg: Se valgresultatet i din kommune her.

KAN BLI ORDFØRER: Shoaib Sultan (41) kan overta etter Fabian Stang. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

– Ønsker du ham lykke til?

– Hvis det blir ham, så har han store utfordringer foran seg. Det er en ganske viktig jobb og han trenger trolig alle lykkeønskninger og støtte han kan få. Det fine med politikken er at politikken ofte er først med å ta sprang. Jeg er ikke bekymret over at vi eventuelt får en muslimsk ordfører.

Les også: Dette koster det å bli grønn

VG fulgte Norges mest kjente ordfører hjem i natt, sammen med kona Catharina Munthe (38), som begge var på Høyres valgvake på Ekebergrestauranten i Oslo. Etter åtte år ved makten er det mye som taler for at Stang må gi fra seg ordførerkjedet.

Forsøkte å redde stumpene

Fabian Stang erkjenner en strategifeil, som de prøvde å rette opp - for sent: Mot slutten av valgkampen hadde det blitt for mye fokus på eiendomsskatten.

– Jeg tok initiativ til at vi skulle vise fram de andre viktige sakene våre, som satsningen på en bedre skole og en grønnere by, og ta ned fokuset på eiendomsskatten. Flere av plakatene er blitt byttet ut nå de siste dagene.

Les på VG+: Dette er De Grønnes ordførerkandidat i Oslo

Tidligere på kvelden åpnet Stang for at Høyre likevel holder døren åpen for forhandlinger med De grønne om byrådsmakten.

Åpen i De Grønne

De Grønnes fremste profil, Rasmus Hansson, sa under NRK-partilederdebatten på Stortinget i natt at han ikke vil skille mellom høyre eller venstre, men at de som leverer de beste miljøtilbudene, vil bli valgt som samarbeidspartner.

Og han fastslo at Sultan kan komme til å bli en meget god ordfører i Oslo.

Saken utvidesMer om

 1. Kommunevalg 2015
 2. Solberg-regjeringen
 3. Høyre (H)
 4. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Fabian: – Jeg sitter til jeg blir kastet

 2. Høyre-topp i Oslo: – Nå er det opp til Raymond

 3. En sultan i hovedstaden

 4. Fabian Stang: Jeg henger i en tynn tråd

 5. Marianne Borgen om å erstatte Fabian Stang: «Som å hoppe etter Wirkola»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder