LYKKELIG SLUTT: - Vi mener denne bilen fort kunne blitt benyttet til større kriminalitet ut av Norge, sier Arne Morten Skjønhaug. I dag formiddag fant han bilen igjen på men parkeringsplass i Langhus i Ski. Foto: LEIF PEDERSEN/SKJØNHAUG TRANSPORT

LYKKELIG SLUTT: - Vi mener denne bilen fort kunne blitt benyttet til større kriminalitet ut av Norge, sier Arne Morten Skjønhaug. I dag formiddag fant han bilen igjen på men parkeringsplass i Langhus i Ski. Foto: LEIF PEDERSEN/SKJØNHAUG TRANSPORT

Fant igjen stjålet lastebil etter Facebook-aksjon

Bedriftseier: Måtte etterforske selv

Her finner Arne Morten Skjønhaug igjen sin egen lastebil som ble stjålet i Oslo natt til søndag. Han sier firmaet måtte etterforske tyveriet helt på egen hånd.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


- Jeg synes det er litt trist at politiet ikke vil ta imot en anmeldelse på tyveri av en lastebil verdt en million kroner, når man kan lese på twitter at politiet bruker masse ressurser på å finne igjen en mobiltelefon, sier han til VG.

Det var natt til i går lastebilen, en 2012-modell Volvo FM 300, forsvant utenfor hjemmet til en av Skjønhaugs sjåfører i Vestlisvingen på Stovner.

- Bedt om å komme igjen dagen etter

- Sjåføren ringte politiets hovednummer tidlig søndag morgen, men fikk beskjed om å komme på mandag og levere inn en anmeldelse. Vi ble meget paffe over den slappe mottakelsen fra politets side, sier han.

Skjønhaug sier at sjåføren ikke ga seg med det.

- Sjåføren mente det ville være for sent å finne bilen mandag. Han måtte spørre flere ganger om å få snakke med noen som kunne sende ut en etterlysning av den stjålne bilen. Til slutt ble han satt over til en driftsleder i politiet, som fikk ut en etterlysning på politiets operasjonslogg.

La ut etterlysning på Facebook

BORTE ET DØGN: Høyre dør var brutt opp, og rattlåsen ødelagt, da Arne Morten Skjønhaug fant igjen lastebilen sin mandag formiddag. Også bombrikken og GPS'en var borte. Foto: ARNE MORTEN SKJØNHAUG.


Etter å ha sperret dieselkortet og ringt forsikringsselskapet, la Skjønhaug Transport søndag formiddag ut en etterlysning på firmaets Facebook-sider, der de ba om hjelp til å finne bilen.

- 5030 personer har vært inne på siden, forteller Skjønhaug, som driver firmaet Transport sammen med sin bror Lars Erik Skjønhaug.

Facebook-tipser ringte

I dag formiddag - etter at tyveriet var formelt anmeldt på Stovner politistasjon - ringte Lars Gjermund Grav til eieren. Han hadde sett etterlysningen på Facebook og fortalte at bilen stod parkert på en parkeringsplass på Langhus i Ski.

- Vi ringte politiet og satte kursen mot Langhus, sier Skjønhaug.

På parkeringsplassen til Atlas Copco fant de bilen, med hyttegardinene trukket for. Høyre dør var brutt opp, det samme var rattlåsen.

- Bombrikken og GPS'en var også fjernet fra kupeen, sier Skjønhaug.

- Kjørt med følgebil

Ifølge Skjønhaug viser overvåkingsbilder fra nabobedriften at bilen kom sammen med en liten mørk følgebil, som plukket opp sjåføren.

- Jeg er sikker på at planen var å kjøre den ut av landet.

RINGTE: Lars Gjermund Grav så etterlysningen på Facebook og varslet eieren om hvor lastebilen var parkert. Foto: ARNE MORTEN SKJØNHAUG

Han mener det er viktig at politiet reagerer raskt når store verdier stjeles, og ikke ber folk komme igjen neste dag.

- I slike tilfeller må politiet ta folk seriøst.

Politiførstebetjent Line Henriksen ved Stovner politistasjon sier hun ikke kjenner denne konkrete saken, og derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

Må leveres og signeres

Ifølge Henriksen må alle anmeldelser leveres personlig og signereres, før en sak kan legges inn i politiets etterlysningsregister.

- I dette tilfellet kunne en anmeldelse vært levert på Sentrum politistasjon, som er den eneste døgnåpne politistasjonen i Oslo.

Henriksen antar at telefonen fra sjåføren søndag havnet hos sentralbordet til Oslo politidistrikt, der henvendelsen kan ha blitt videreformidlet til operasjonssentralen.

- Der er det ofte kø, og operasjonssentralen må prioritere hva de mener skal loggføres til enhver tid ut fra hva de har av ressurser til å foreta den jobben.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder