Kjærlighetsbudskapet sprer seg i alle kanaler

(VG Nett) «Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen». Dette sitatet ligger på alles lepper.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det allerede velkjente sitatet har spredt seg raskt på Internett i dagene etter den voldsomme eksplosjonen i Regjeringskvartalet, og den omfattende voldsepisoden på Utøya. Det refereres på utallige blogger, og er å finne i en lang rekke meldinger og kommentarer på nettforumene Twitter og Facebook. Sitatet har attpåtil fått sin egen Facebook-gruppe.

VGTV: Budskapet fra Utøya-overlevende som rørte verden

Statsminister Jens Stoltenberg valgte også å trekke frem sitatet i sin tale under minnesgudstjenesten i Oslo Domkirke søndag formiddag.

- Ingen har sagt det finere enn AUF-jenta som ble intervjuet av CNN: Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen, sa Stoltenberg da.

Les også: Stoltenberg på minnestund: - Vi har maktet å stå oppreist i en kritisk tid

Først på Twitter

Den hittil ukjente opphavskvinnen heter Helle Gannestad, og er medlem av AUF Møre og Romsdal.

Gannestad befant seg hjemme i trygge omgivelser da skyteepisoden på Utøya utspant seg fredag ettermiddag, men ønsket å dele sine tanker om det som skjedde. Derfor la hun ut følgende melding på Twitter:

«Når en mann kan forårsake så mye ondt - tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen».

POPULÆRT: Denne Twitter-meldingen fra Helle Gannestad har spredt seg som ild i tørt gress. Foto: Skjermbilde

Gannestad bekymret seg for hvilke reaksjoner voldsepisoden ville vekke blant folk, og valgte derfor å spre kjærlighetsbudskapet sitt.

- Jeg var redd for konsekvensene som ville komme i etterkant, og redd for at hendelsen ville skape hat. Jeg forstår de som velger å legge gjerningsmannen for hat. Men som en kjenning av flere av ofrene, og en som har mistet mange venner den siste tiden, følte jeg at det kun er en ting som er sterkere enn hat. Og det er kjærlighet, forteller Gannestad.

- Det var viktig for meg å få folk til å skjønne at samholdet er viktigere enn noe annet i denne tiden, supplerer hun.

Uforberedt på populariteten

AUF-jenta ble ganske overrasket da hun logget på Facebook-kontoen sin søndag, etter flere dager avskjermet fra medier, og oppdaget utallige versjoner av sitt eget budskap i flere kanaler.

OPPHAVSKVINNE: Helle Gannestad i AUF Møre og Romsdal var den som først formulerte det populære budskapet. Foto: Lene Vaagland

- Folk jeg ikke kjenner hadde plutselig lagt ut egne varianter av meldingen min. En kompis av meg hadde til og med lagt ut et bilde på profilen sin hvor sitatet stod over, sier Gannestad.

Gannestad begynte deretter å nøste i trådene for å finne «smittekilden».

- En venninne av meg hadde oversatt sitatet til engelsk og skrevet at det stammet fra en «survivor from Utøya». Og da begynte jeg å legge sammen to og to, forteller hun.

- På Twitter har meldingen min blitt retweetet (kopiert, journ.anm.) 40 ganger, og flere har også retwicet den (gitt tilbakemelding, journ.anm.), sier Gannestad videre.

- Et budskap som kan stå igjen

Selv om hun opplevde det som rart å oppdage at hennes egne ord lå spredd over hele Internett, synes hun det er viktig at kjærlighetsbudskapet blir spredd.

- Det er veldig vanskelig å føle noe som helst om dagen, men jeg synes det er viktig at budskapet kommer frem. Jeg er glad for at det treffer så mange, og at det kan være noe som står igjen etter alt det fæle som har skjedd, forteller Gannestad.

Les også: Terrorofrene minnes over hele landet i kveld

Det populære budskapet kommer også frem i et et intervju CNN har med en av de overlevende fra Utøya-skytingen, Stine Renate Håheim (se videoklipp øverst). Håheim har lenge vært engasjert i Arbeiderpartiet (Ap), og representerer for tiden Ap i Justiskomiteen.

Under intervjuet med CNN velger Håheim å videreformidle sitatet, for å understreke at hat ikke er svaret på hat.

- Vold skaper vold, og hat skaper hat. Det er ikke en god løsning. Vil vil fortsette kampen for våre verdier, og være sterke i troen på at vi gjør dette også for å minnes våre kjære, sier Håheim videre.

Dette synes Gannestad er særlig hyggelig.

- Jeg og Stine Renate er gode venner, så det synes jeg bare er herlig, sier hun.

Positive reaksjoner

Gannestad, som selv vurderte å dra til Utøya samme fredag som massakren fant sted, har for det meste fått positive reaksjoner på Twitter-meldingen.

-Det virker som om folk reflekterer over sitatet og sier seg enige i det, sier hun.

Gannestad har også engasjert seg på andre måter for sine venner, bekjente og kollegaer som gjennomlevde marerittet på Utøya. Foruten å bruke Twitter aktivt gjennom hele fredagen, opprettet hun Facebook-gruppen «Utøya - del hva du får høre».

- Det første jeg gjorde var å starte en gruppe som samlet inn navnene til folk som hadde kommet seg i sikkerhet. Det gikk så mange rykter der ute, så det var fint å få inn en liste som andre også kunne se. Jeg tror det ga et slags håp til mange, forteller Gannestad.

Les også: Falsk Facebook-profil laget Breivik-støttegruppe

- Mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet

Sitatet oppsummerer godt budskapet som både Stoltenberg og andre politikere har kommet med i etterkant av terroraksjonene.

- Vi er fortsatt rystet av det som traff oss, men vi gir aldri opp våre verdier. Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet. Men aldri naivitet, uttalte Stoltenberg under minnesgudstjenesten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder