UTVIKA: Det var her ved fergeleiet på landsiden i Utvika, den såkalte Thorbjørnkaia, at vaktmann Simen Brænden Mortensen hilste på Anders Behring Breivik. Terroristen utga seg for å være politi, og viste fram et falskt ID-skilt. Dette bildet er fra rekonstruksjonen en måned etter massedrapet, da Breivik var tilbake på fergekaia sammen med politiet. Foto: VG

I dag vitner AUF-vakta fra fergekaia i Utvika: - Jeg skal unngå å se på Breivik

Simen Brænden Mortensen var AUF-vakta som tok imot Anders Behring Breivik da han ankom Utvika 22. juli. I dag skal Hamar-gutten vitne mot mannen som drepte kameratene.

Eric B. Utheim
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det blir spesielt. Jeg er veldig spent på hvordan jeg vil reagere på å være i samme rom som ham, sier 23-åringen til VG.

- Jeg har bestemt meg for å ha fokus på de som stiller meg spørsmål. Jeg har planer om å unngå å se på Breivik, uttaler Brænden Mortensen.

- Sa han var fra PST

Hamar-gutten var vaktmann og billettør for AUF på fergekaia på landsiden 22. juli.

Det var dit Breivik kom kjørende med sin leide Fiat Doblo. Iført hjemmelagd politiuniform, og med falsk politi-ID rundt halsen.

VAKTMANN: Simen Brænden Mortensen (23) var vaktmann på fergekaia hvor Breivik ankom 22. juli. Her er han fotografert på Utøya i 2009. Foto: PRIVAT

Han parkerte Fiat-en nede ved fergeleiet, men ble sittende i bilen. Til slutt gikk Brænden Mortensen bort for å spørre hvem han var.

- Han sa da at han var fra PST. At han var der på et rutineoppdrag på grunn av terroren i Oslo.

- Ingen grunn til å betvile ham

Brænden Mortensen forteller at han og vaktene satt og hørte på radio da den hvite varebilen til Breivik kom kjørende.

- Jeg så han hadde svart genser med politiemblem. Han kalte seg Anders da jeg gikk bort og snakket med ham, og han viste en ID - et tjenestebevis - som for oss så helt ekte ut. Vi hadde ingen grunn til å betvile ham der og da.

Kalte opp fergen

Breivik sa han skulle over for å informere om bomben.

Brænden Mortensen og vaktlaget kalte opp Utøya og fergeskipperen på «MS Thorbjørn» over sambandet.

- Fergen kom etter vel et kvarter, og «mor Utøya» Monica Bøsei og skipperen på fergen snakket med ham. Jeg hadde da gått tilbake til vaktteltet og hørte ikke hva de snakket om, men han fikk jo komme om bord, sier Brænden Mortensen.

I retten har Breivik i sin forklaring fortalt at Bøsøi spurte hvorfor PST ikke hadde varslet AUF om at en mann var på vei.

- Jeg sa det var kaos, og at halve bemanningen var på ferie. hun kjøpte den, forklarte Breivik.

Så rugeren

Breivik forklarte også i retten at han ba AUF-vakten - som altså er Brænden Mortensen - om å trekke bort fra bilen mens han «klargjorde utstyr».

- Jeg så at Breivik hadde med våpen. Jeg så tydelig at han hentet automatvåpenet - Rugeren - bak i kassebilen, sier AUF-vakta til VG vel ni måneder senere.

Han er den første av AUF-erne som skal i vitneboksen, når rettssaken mot Breivik i dag penser inn på Utøya. Fergeskipperen på «MS Thorbjørn» skal i vitneboksen etter ham.

- Jeg er spent, men føler jeg har forberedt meg bra, sier Brænden Mortensen.

THORBJØRNKAIA: Fergekaia på landssiden har noen få parkeringsplasser. Det var her Breivik parkerte sin hvite varebil, før han bløffet seg om bord i Utøya-fergen 22. juli. Her fra rekonstruksjonen en måned etterpå, da Breivik var tilbake på stedet sammen med politiet. Foto: VG

- Jeg har god kontroll på det jeg skal si, og har også gjort noen mentale øvelser på hvordan jeg skal holde meg rolig, sier mannen som i et tidligere VG-intervju har sagt at han er redd for å få en følelsesmessig rekasjon i vitneboksen.

Har pusteøvelser klare

- Slik tenker jeg ikke lenger. Jeg skal ikke holde fokus på ham, og jeg har fått god hjelp i å lære meg pusteøvelser og andre ting som skal bidra til å holde meg rolig, sier Brænden Mortensen, som så langt kun har fulgt saken gjennom media.

- Jeg har ikke fulgt saken inngående. Jeg har bevisst holdt en distanse, sier 23-åringen, som skjønte noe var galt da han begynte å høre smell fra Utøya rett etter at båten med «politimannen» hadde kommet over 22. juli i fjor.

Ringte politi og ambulanse

- De tre første smellene lød over sundet kort tid etter at fergen var ankommet øya. Jeg tenkte da at politimannen testet våpenet, sier Simen Brænden Mortensen.

- Men så kom nye smell, og da skjønte vi at dette var alvorlig. At noe var galt. Vi kalte opp Utøya, og fikk bekreftet at det var skyting. Da ringte vi straks politi og ambulanser, før vi etter anmodninger fra politiet kjørte til Sandvika i Bærum, sier 23-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder