SKEPTISK: Jonas Gahr Støre mener det er paradoksalt og unaturlig om UD godkjenner saudiarabisk pengestøtte til moskeer i Norge. Foto: Scanpix

Nekter å godkjenne moskémillioner

Jonas Gahr Støre vil hindre Saudi-Arabia i å finansiere moskeer i Norge, så lenge det ikke er lov å bygge kirker der.

Saudiarabiske myndigheter og rike privatpersoner vil bygge moskeer for flere titalls millioner i Norge.

Det har de full rett til etter norske lover om økonomisk støtte til trossamfunn. Men i milliongavene ligger det et forbehold om at norske myndigheter godkjenner støtten.

Utenriksdepartementet nekter ikke bare å godkjenne moskébidragene. I et svar til Tawfiiq islamske senter skriver UD at det ville være «et paradoks og unaturlig om det ble gitt godkjenning til finansiering fra kilder i et land der det ikke åpnes for religionsfrihet».

- Vi kunne bare sagt nei, av prinsipp gir ikke UD slike godkjenninger. Men når vi først blir spurt, benytter vi muligheten til å legge til at en godkjenning vil være paradoksal all den tid det er straffbart i Saudi-Arabia å etablere kristne trossamfunn, sier Jonas Gahr Støre til VG.

VG DEBATT: Diskutér saken her!

Lik behandling

Statssekretær Espen Barth Eide besøker Saudi-Arabia i dag, og skal ta opp pengestøtten:

- Jeg oppfatter at mange av mine europeiske kolleger har det samme problemet, og Norge vil ta saken opp i Europarådet, sier Støre.

- Kan det bety en innskrenking av muligheten til å gi økonomisk støtte til trossamfunn?

- Det blir en debatt storting og regjering eventuelt må ta.

Svaret fra UD er til Tawfiiq islamske senter, men Støre opplyser at også trossamfunnet Alnor som vil bygge moské i Tromsø med støtte fra en saudiarabisk forretningsmann, vil få et likelydende svar.

- Vi har religionsfrihet

Den siste uken har avisen Nordlys skrevet en artikkelserie om Alnor med oppslag som «Muslimsk leder i Tromsø knyttet til terrornettverk» og «Islamske fundamentalister i Saudi-Arabia sponser moské i Tromsø».

- Er det den saudiarabiske retningen av islam, wahabisme, som blir for kontroversiell i Norge?

- Jeg har merket meg at den saudiske retningen har et profilert syn på islam, men jeg vil ikke være dommer for hvilke skoler eller retninger i islam som etablerer seg i Norge. Vi har religionsfrihet. Dette handler om hvilke lover som finnes i landet der pengene kommer fra, sier Støre til VG.

Styret i Tawfiiq islamske senter ønsker ikke omtale av saken, eller å gi noen kommentarer, opplyser advokat Shazad Nazir på vegne av menigheten.

SAMLESIDE: Les alt om Islam-debatten her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder