SPLID: Advokat Sverre Næss mener aktor Iris Storås snur bevisene i Alvdal-saken på hodet. I midten etterforskningsleder Sondre Halvorsen. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Alvdal-aktor mener forsvareren snur bevis på hodet

Advokat Sverre Næss mener at bildene aktoratet fører som bevis må føre til at hans klient blir frifunnet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Forsvareren til den hovedtiltalte 64-åringen i Alvdal-saken snur aktoratets viktigste bevis i overgrepssaken på hodet.

Det avgjørende punktet er nemlig om juryen finner det bevist at de tiltalte i hele perioden mellom 2003 og 2007 har utsatt barna i saken for gjentatte overgrep, slik statsadvokat Iris Storås hevder med styrke.

- Må frikjennes for mye

Advokat Sverre Næss argumenterer for det stikk motsatte. Dateringen viser at det bare var i løpet av noen få måneder helt mot slutten av de drøyt fire årene hans klient bodde i huset, at det ble begått overgrep, mener han. Derfor må hans klient frifinnes for alt annet enn de enkeltstående overgrepene han har erkjent, mener han.

- Det har uten tvil vært en seksualisert virkelighet i huset, og mange av bildene i denne saken viser barn i mer eller mindre seksualiserte posisjoner. Men bilder av overgrep kommer først våren 2007, sier Næss til NTB.

HOVEDTILTALT: - Over 100 filmer er forsvunnet

Beviser gjentatte overgrep

TILTALT FOR GROVE OVERGREP: 64-åringen startet sin forklaring i lagmannsretten mandag. Foto: Roger Neumann


Den 64 år gamle gårdbrukeren for Nord-Østerdalen flyttet inn hos den 46 år gamle kvinnen og hennes to barn høsten 2003 etter at hun kontaktet ham. Kort tid etter, begynte han å fotografere barna i svært seksualiserte positurer. Den digitale datostemplingen på bildene er ikke bestridt av noen av partene.

- Bildene og dateringen underbygger barnas forklaringer om at det er begått grove overgrep i hele perioden som tiltalen omfatter, sier statsadvokat Storås.

64-åringen derimot hevdet i sin forklaring for Eidsivating lagmannsrett mandag og tirsdag at det først var våren 2007 at drikkingen til hans tidligere samboer tok fullstendig overhånd. Det var da festene utartet voldsomt i overgrep og sterkt seksualisert atferd, framholdt han.

Han har bare vedgått overgrep mot datteren til sin tidligere samboer. De ble avslørt av et videoopptak mannen ikke var klar over fantes. Under eksamineringen tirsdag konfronterte Storås ham med nye bilder som ble tatt i boligen hans i Spania for bare et par måneder siden.

ALVDAL-SAKEN: Frykter juryen er påvirket av mediene

Nye bilder

Under en ny ransaking i boligen i Spania, sikret politiet flere overgrepsbilder av barna til hans tidligere samboer. Da han ble konfrontert med bildene, innrømmet mannen at det mest sannsynlig var han som hadde tatt dem.

- Jeg hadde bare samboeren i tankene. Hvis jeg kunne glede henne på noen måte, så var jeg med på det. Hvis det var noe hun tente på, så kunne jeg bidra, sa mannen.

I sitt vitneprov og i dokumenter på datamaskinen hans legger 64-åringen betydelig skyld på sin tidligere samboer, den nå 46 år gamle moren til to av de fire fornærmede i saken. Selv var han bare til stede - helt ute stand til å gripe inn mot handlinger han karakteriserte som ufyselige og forferdelige.

ALVDAL-OFFER: Kom med nye opplysninger i politiavhør

64-åringen: - Prøver ikke å bortforklare noe

Det er påfallende at det er lite eller ingenting i film- og bildematerialet mannen har gitt politiet som rammer ham selv, framholdt advokat Steffen Brandstad, som forsvarer kvinnen. Heller ikke i tekstene eller brevet han sendte barnevernet kommer han inn på sin egen rolle.

- Senere i saken kommer vi til å få seg en film av deg og samboerens datter. Der har du vel en rolle, spurte Brandstad.

- Ja, i alle høyeste grad. Jeg prøver ikke bortforklare noe, men jeg var ikke klar over akkurat den filmen, sa 64-åringen.

ALVDAL-TILTAT: - Jeg filmet for å sikre bevis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder