FRAKTET TIL SYKEHUS: Egil Tostrup Bråten ble umiddelbart fraktet til sykehus etter at politiet fant ham i gaten. Han ble erklært død en halvtime senere.

FRAKTET TIL SYKEHUS: Egil Tostrup Bråten ble umiddelbart fraktet til sykehus etter at politiet fant ham i gaten. Han ble erklært død en halvtime senere. Foto: BENJAMIN BAKKEN

Mann (32) pågrepet for drapet på Egil Tostrup Bråten

Mannen som er siktet for å ha drept 23 år gamle Egil Tostrup Bråten for 14 år siden, er tidligere avhørt som vitne.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

23-åringen Egil Tostrup Bråten ble funnet utenfor hybelen sin i Nordahl Bruns gate i Oslo sentrum den 18. november 2002. Siden har saken vært på listen over Norges uløste drap.

Men i dag, hele 14 år senere, har politiet pågrepet og siktet en 32 år gammel mann for drapet.

DREPT I 2002: Egil Tostrup Bråten.

– Han ble for noen år siden avhørt som vitne i denne saken, og er nå siktet for drap eller medvirkning til drap, sier Stein Olav Bredli ved Voldsavsnittet på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Mannen ble pågrepet på en adresse i Oslo klokken 12 onsdag. Pågripelsen skjedde uten dramatikk, opplyser Bredli.

Ingen relasjon

Mannen nekter straffeskyld, opplyser hans forsvarer Vidar Lind Iversen til VG

Den siktede sitter nå i avhør på politihuset i Oslo. Politiet vil foreløpig ikke si noe om hva de tror er motivet for drapet. De vil heller ikke kommentere hva som førte til utviklingen i saken.

– Det er ingenting som tyder på at det er noen relasjon mellom mannen og offeret, sier Bredli.

Les mer om drapet i VG-spesial: Norges uløste drap

Anne Kristine Bohinen er bistandsadvokaten til Bråthens foreldre. Hun har vært i kontakt med foreldrene etter at de fikk vite om politiets pågripelse.

– De etterlatte håper at saken nå kan være på vei til å bli oppklart. Men foreløpig er det avventende, for de vet ikke hva som kommer ut av politiets etterforskning, sier Bohinen til VG.

– Vi ønsker foreløpig ikke å si noe. Vi overlater det til politiet, sier mamma Solveig Tostrup Bråten.

MINNEMARSJ: Her blir blomster og lys lagt på åstedet etter drapet, til minne om Egil. Foto: Espen Braata VG

Døde på sykehus

Bråten hadde vært på kino med venner den kvelden han ble drept. Like før han svingte inn i Nordahl Bruns gate, observerte en drosjesjåfør to menn som fulgte etter ham.

Ifølge politiet ser sjåføren de tre mennene snakke sammen utenfor Nordahl Bruns gate 18. Ti minutter senere oppdaget en politipatrulje ved en tilfeldighet en mann som lå på gaten. Det var Egil Tostrup Bråten. Hardt skadet av knivstikk.

En halvtime senere døde Våler-gutten på sykehus. Politiet fant ikke de to mennene som sjåføren så på gata.

– Er dette noe dere ser på, om siktede kan være en av de to personene som ble observert utenfor?

– Helt klart, det er en del av den videre etterforskningen nå, sier Bredli.

– Nå er det sånn at vi har foretatt en vurdering og tidspunktet var inne for å foreta en pågripelse og sikte vedkommende. Det er taktiske hensyn som er årsaken til at vi har gjort det nå, sier politioverbetjenten.

Fant knivslire

Få meter fra åstedet, fant politiet en knivslire. Politiet har tidligere ment at Egil Tostrup Bråten var offer for et ransforsøk og at han var et tilfeldig offer. Politiet vil nå ikke kommentere at de fortsatt mener Tostrup Bråten var et tilfeldig offer, men så vidt dem kjent, kjente ikke den siktede mannen den avdøde 23-åringen.

At noen går fri der ute, har jeg lagt bak meg. Det plager meg ikke lenger. Men Egil har jeg ikke lagt fra meg. Jeg savner ham! sa Egils far, Steinar Bråten (79), til VG i februar 2015.

Les også: Sønnen ble drept på gaten i Oslo: Pappa Steinar skrev dikt som terapi.

Det var NRK som først meldte om pågripelsen.

Se grafikken over tidslinjen den kvelden, og hva politiet tidligere har hatt av spor:

Foto: Grafikk: TOM BYERMOEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder