DØD: Seks år gamle Djabrail (6) ble torsdag ettermiddag koblet fra respiratoren som holdt ham i live. Foto: Privat

Djabrail (6) er død – legene koblet fra respirator

RIKSHOSPITALET (VG) Feilmedisinerte Djabrail Sulejmanov (6) har i fire uker ligget i respirator. Torsdag ettermiddag døde han.

 • Anniken Aronsen
 • Hibba Sarmadawy
 • Helge Mikalsen (foto)
 • Runa Røed

Artikkelen er over to år gammel

FEILMEDISINERT: Legen som behandlet Djabrail byttet om sprøyter, noe som førte til at seksåringen fikk hjerneskade. Foto: Privat

For fire uker siden fikk Djabrail en skjebnesvanger feilmedisinering ved Haukeland sykehus i Bergen. Det førte til at han havnet i respirator. Torsdag besluttet legene ved Rikshospitalet i Oslo, hvor han ble flyttet til mandag forrige uke, at han skulle kobles ut av respiratoren.

16.30 ble respiratoren koblet ut, og familien kastet seg over sengen til Djabrail. Moren, Fatima Sulejmanov, brast i gråt. Åtte minutter senere blir Djabrail erklært død.

Døde i mors armer

VG møter familien etter dødsfallet torsdag kveld. De er svært berørte. Moren strigråter, mens faren er mer stille og vet ikke helt hvordan han skal ordlegge seg.

Fatima forteller at legene la Djabril i armene hennes etter at de hadde koblet ut respiratoren.

– Hjertet hans stoppet mens han var i mine armer. Jeg har aldri kjent en død kropp før. Kroppen hans føltes tung, sier hun.

– De tok ikke bare hans liv, de tok mitt også. Jeg klarer ikke å se for meg et liv uten ham, sier moren.

– Mors hjerte er knust i tusen biter. Jeg har ikke ord til å forklare hva jeg føler nå. Man må nesten oppleve det selv, for ord blir fattige her, fortsetter hun gråtkvalt.

Familien beskriver Djabrail som en aktiv og glad gutt – en gutt som gledet seg til å starte på skolen i Stavanger med sine to bestevenner, og en gutt som gledet seg til å starte på fotball. Moren kaller det en milepæl for sønnen å starte på skolen.

– Han lever videre et sted, jeg håper på å få se ham igjen i himmelen, og møte ham igjen der, sier hun.

De kaller behandlingen de fikk hos Haukeland og Rikshospitalet en forskjell mellom himmel og jord.

– Behandlingen på Haukeland var umenneskelig, vi fikk lite informasjon og legene var veldig lukket. Her har vi hatt en åpen og god dialog, sier mor.

Hun forteller at det har føltes som om legene på Rikshospitalet har gjort alt for Djabrail. På Haukeland mener hun at de ikke opplevde empati. Far forteller at de ikke følte de fikk noen respekt på Haukeland.

Familien satt sammen med den døde seksåringen i timevis etterpå.

Pressevakt ved Oslo universitetssykehus, Anders Bayer, bekrefter overfor VG at Djabrail er død. Respiratoren ble slått av torsdag ettermiddag, og klokken 16.38 døde han på barneintensivavdelingen ved sykehuset.

Bakgrunn: Djabrail (6) i koma etter feilmedisinering

MAMMA I SORG: Fatima Sulejmaneva er fra seg etter at sønnen hennes døde torsdag. Foto: Helge Mikalsen VG

Hardt ut mot Haukeland

VG møtte også seksåringens foreldre på Rikshospitalet torsdag formiddag, kort tid før respiratoren ble slått av. De hadde da fått beskjed om at det ikke lenger var noe poeng i å holde liv i seksåringen ved hjelp av respiratoren.

– Djabrail er ikke blant oss lenger. Legen sa til oss at han er hjernedød, forteller moren Fatima Sulejmanov til VG før respiratoren blir slått av.

Hun sitter med tårer i øynene mens hun snakker.

– Jeg føler jeg har opplevd hans død to ganger. Første gangen var på Haukeland sykehus da de ville slå av respiratoren. Dette er andre gangen.

Moren mener at feilen Haukeland sykehus gjorde er forferdelig og utilgivelig.

– Gutten min ble tatt livet av og døde unødvendig, fortsetter hun.

En fetter av faren, Beslan Emzeev, sier følgende etter å ha vært på rommet da respiratoren ble slått av:

– Det gjør så vondt i hjertet. Jeg unner ikke min verste fiende å oppleve noe sånt.

Direktør ved Haukeland sykehus, Eivind Hansen, har tidligere beklaget feilen som oppsto.

– Vi beklager igjen situasjonen dette har ført til for gutten, og situasjonen for foreldrene. Det er viktig for oss å si, sa Hansen til VG forrige uke.

FAMILIEN I SORG: Onsdag fikk familien til Djabrail beskjeden om at han ville bli koblet ut av respiratoren. Foto: Helge Mikalsen VG

Feilbehandlet

Sulejmanov sier at hun ikke helt skjønner at sønnen hennes er borte, og at hun føler på et tomrom etter ham.

– Jeg er vant til å se han sammen med sin bror Mohammed. Men nå er han ikke der.

Åtte år gamle Mohammed pleide å være sammen lillebroren hele tiden.

– Jeg savner broren min, sier han.

Det var 22. august at seksåringen ble feilbehandlet på Haukeland universitetssykehus. Han hadde da vært innlagt siden begynnelsen av august etter å ha hatt symptomer på hjernesvulst i tre-fire måneder. Svulsten var aggressiv, på den høyeste graden av svulsttyper, nivå fire. Det var også spredning av svulsten.

Måten man behandler dette på hos barn, er å først operere bort så mye som mulig, for deretter å finne ut hvilken type svulst dette er. Til slutt får pasienten cellegiftbehandling. Det var her det gikk galt for Djabrail.

Vanligvis får man to former for cellegift i slike tilfeller. Begge settes med sprøyte, en i hjernen og en i blodårene. Legen som behandlet Djabrail tok feil sprøyte og satte den som skulle settes i blodårene i hjernen i stedet. Konsekvensen er hjerneskade.

For å unngå det, ble Djabrail først operert en gang til, for å få fjernet så mye som mulig av medikamentet, som altså var blitt plassert i hjernen. Deretter ble han lagt i respirator, noe som er vanlig prosedyre for å begrense hjerneskaden.

Saken fortsetter under bildet.

MORMOR OG FAR: Lom-Ali og Ganga sørger etter at de fikk nyheten om at Djabrail ville bli koblet ut av respiratoren. Foto: Helge Mikalsen VG

Begraves i hjemlandet

Djabrail skal nå obduseres. Etter det skal han sendes til foreldrenes hjemland – Tsjetsjenia – for å gravlegges.

– Til tross for at det er her i Norge vi bor, så er det der vår jord er. Vi vi at han skal ligge på familiegravplassen i hjemlandet sier, moren.

De roser også behandlingen de har fått av Rikshospitalet, og mener den har vært mye bedre enn den de fikk på Haukeland sykehus.

– Her har legene vært i tett dialog med oss og forklart oss alt som har skjedd. De har gitt oss tid til å prosessere informasjonen og la oss ta det innover oss.

Moren forteller at familien ønsker at sykehuset skal føle ansvar for feilmedisineringen av sønnen.

– Vi skal gjøre alt for Djabrail, og ansvarliggjøre Haukeland.

SØRGER: Mamma Fatima Sulejmanov og bror Mohammed (8) i sorg etter å ha fått beskjed om at Djabrail er hjernedød. Foto: Helge Mikalsen VG

Flere artikler

 1. Foreldrene til avdøde Djabrail (6) vurderer erstatningskrav

 2. Djabrail (6) i koma etter feilmedisinering: Legene anbefalte å koble fra respiratoren

 3. Drar med Djabrails (6) kiste til Tsjetsjenia

 4. Djabrails mor: – Bare vonde minner igjen i Bergen

 5. Sykehusdirektør om de som feilmedisinerte Djabrail (6): – Oppleves dramatisk

Fra andre aviser

 1. Djabrail (6) døde etter legetabbe

  Bergens Tidende
 2. Djabrail (6) døde etter feilbehandling

  Aftenposten
 3. Haukeland ville koble Djabrail fra respiratoren

  Aftenposten
 4. Djabrails familie varsler erstatningskrav mot sykehuset

  Bergens Tidende
 5. Haukeland ville koble sønnen deres fra respiratoren

  Bergens Tidende
 6. Familien til Djabrail har reist til Tsjetsjenia for å begrave sønnen

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder