- Dette dreier seg om svært grove overgrep

Fem tiltalt for overgrep i Alvdal

To av barna er autister

Overgrepene skal være filmet

Statsadvokaten vil ha forvaring i den omfattende overgrepssaken i Alvdal i Hedmark.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

De alvorlige seksuelle overgrepene skal ha vært mot fire barn i alderen seks til elleve år. Overgrepene skal ha skjedd i perioden 2003 til 2007.

- Dette er en alvorlig tiltale. Det dreier seg om svært grove overgrep mot barn over en lengre periode. Vi er av den oppfatning at en tidsbestemt straff ikke er tilstrekkelig for å verne samfunnet, sier statsadvokat Iris Storås til NTB.

VET DU NOE OM OVERGREPSSAKEN I ALVDAL?KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER.

To av de tiltalte som må møte i Nord-Østerdal tingrett når saken starter 11. januar, er moren og stefaren til det ene søskenparet som skal ha blitt misbrukt. Disse regnes som de hovedtiltalte.

Autister

Foreldrene til et annet søskenpar er også tiltalt. I tillegg er en mann tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år, men ikke for voldtekt.

Fire av de tiltalte skal ifølge påtalemyndigheten ha filmet overgrepene. Ved flere anledninger skal også andre barn og voksne ha vært til stede da overgrepene skjedde.

To av barna i saken er autister. Moren og stefaren som regnes som hovedtiltalte i saken, er tiltalt for å ha utnyttet noens psykiske lidelse eller utviklingshemming.

For disse to forbeholder Statsadvokaten i Hedmark og Oppland seg retten til å be om forvaring i 13 og 14 år, går det fram av tiltalen.

Les også: Fem tiltalt i overgrepssak i Alvdal

Autister

Forsvarerne til de to hovedtiltalte hadde tidlig torsdag ettermiddag ikke fått snakket med sine klienter om tiltalen.

- Men det er ikke noe nytt i tiltalebeslutningen og ikke noe uventet, sier mannens forsvarer, advokat Sverre Næss, til NTB.

Til NRK opplyser kvinnens forsvarer, advokat Steffen Brandstad, at kvinnen tidligere har innrømmet at det er skjedd et overgrep og at hun står fast ved forklaringen.

- Jeg har ikke fått pratet med min klient om det hun er tiltalt for ennå, sier forsvareren.

To av barna, som er erklært nærmere 50 prosent varig invalide etter overgrepene, krever 2 millioner kroner hver i erstatning.

Kravet er rettet mot moren, stefaren og mot en nabo som skal ha hatt en mindre alvorlig rolle i saken.

- Ødelagte liv

Barnas bistandsadvokat, Inger Johanne Reiestad-Hansen, sier til NRK at erstatningskravene, som skal behandles samtidig med straffesaken i januar, bare blir symbolske erstatninger for de skadene barna er påført.

- Denne saken er spesiell i så måte at barna har fått varige skader av det de har opplevd. De har opplevd at deres aller nærmeste omsorgspersoner har utsatt dem for krenkelser jevnlig på en meget grov måte over tid. Det er på mange måter ødelagte liv, sier bistandsadvokaten.

Til sammen ni personer i Alvdal kommune i Hedmark ble i høst siktet i overgrepssaken mot fem barn, og fem av dem er nå altså tiltalt.

Av plasshensyn er rettssaken flyttet fra Nord-Østerdal tingretts ordinære lokaler på Tynset til Sør-Østerdals tingretts lokaler i Elverum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder