LANDSSTYREMØTE: KrF-leder Knut Arild Hareide åpnet fredag formiddag partiets landsstyremøte i Oslo. Foto: Frode Hansen VG

Hareide klargjør: KrF vil ikke skape regjerings-uro

KrF-leder Knut Arild Hareide går langt i å frede Høyre-Frp regjeringen, men sier samtidig at valget står mellom sentrum-høyreregjering eller opposisjon.

Artikkelen er over to år gammel

KrF har nå samlet sitt landsstyre på Økern i Oslo, hvor partiledelsen ber om nye fullmakter til å håndtere den vippe-makten som velgerne ga et svekket KrF i stortingsvalget.

Hareide sa til landsstyret at det fortsatt er to veier for KrF etter valget: Enten sentrum-høyre-regjering. Eller opposisjon.

Les mer her: Enighet om nye regjeringssamtaler

Vil ikke felle H-Frp regjeringen

Men på en pressekonferanse etter landsstyretalen, ga Hareide en garanti til den nåværende regjeringen til Erna Solberg (H):

– Om vi ikke kommer inn i regjeringen, er det naturlig at den regjeringen som sitter, blir sittende. Og vi kommer ikke til å skape noen uro rundt det, slo Hareide fast.

På VGs spørsmål om denne garantien gjelder hele stortingsperioden, eller bare denne høsten, svarte Hareide:

– Det er er hypotetisk spørsmål.

Samtidig sa han at sjansen er liten for at KrF får gehør for å danne en sentrum-høyreregjering med Erna Solberg som statsminister, som partiet gikk til valg på:

– Jeg innrømmer at det kan bli krevende å få til en sentrum-høyreregjering slik det ser ut nå. Men før den konklusjonen er endelig, er det naturlig å være med i disse samtalene, sa KrF-lederen.

Gjør det vi sier

– Jeg har fått mange spørsmål om KrF etter valget kommer til å gjøre det vi sa før valget. Til det sier jeg: Selvfølgelig, sa Hareide i landsstyretalen.
KrFs landsstyre møtes fredag og lørdag for å diskutere veien videre etter det historisk dårlige valgresultatet. Hareide var klar på at partiet må reise seg igjen.

– Vi skal gjøre det vi sier og si det vi gjør, da Hareide til KrFs landsstyremøte i Oslo fredag formiddag.

Lokallagsleder til KrF-Hareide: Gå inn i regjeringen med Frp!

Nye samtaler med Erna

KrFs landsmøte vedtok i vår at regjeringssamarbeid med Frp ikke er aktuelt. Hareide understreker igjen at det står. Han vil helst ha Frp ut av regjering, og Venstre og KrF inn.

Velger Erna Solberg Frp, blir det opposisjon, er fortsatt beskjeden fra Hareide.

– Kom vi på vippen, sa vi at Erna skulle få fortsette, men at vi ikke ville ha en samarbeidsavtale, minnet Hareide om.

Nå ber han landsstyret bekrefte at det er KrFs veivalg også etter valget:

– Dersom vi ikke lyktes med det, var vi også ærlige på at regjeringssamarbeid med Frp ikke var aktuelt. Da går vi i opposisjon, la Hareide til.

Her kan du se KrF-lederens reaksjon på valgresultatet:

Nye møter med Høyre, Venstre og Frp

Hareide har likevel avtalt å møte Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) å møte Trine Skei Grande (V) til nye flertallssamtaler allerede neste uke.

Ifølge VGs opplysninger vil dette møtet skje onsdag, og da skal partilederne ha med sine nestledere. Venstre har fremdeles ikke avgjort om de vil inn i en regjering med Frp.

Hva som kan komme ut av disse samtalene, ville Hareide ikke forskuttere, heller ikke om KrF kan komme ut med noen form for flertallsavklaring for de fire partiene sammen.

– Budskapet fra KrF står fast, men nå skal vi inn i samtaler. Så skal vi lytte til landsstyret før neste runde.

– Det er naturlig at de partiene som støttet Erna Solberg, møtes og har samtaler, la Hareide til.

Les mer her: Venstre vil ha KrF med videre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder