«Gaahl» dømt for mishandling

Truet med å drikke offerets blod

(VG Nett) Blackmetal-vokalisten «Gaahl» (29) er dømt til 14 måneders fengsel etter at han mishandlet en 41 år gammel mann og truet med å drikke blodet hans.

Christian F. Brændshøi
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

TILTALT: Slik presenterer satanistvokalisten «Gaahl» seg på bandets hjemmesider. Foto: PROMOBILDER

14 måneders fengsel

29-åringen er nå dømt til ett år og to måneders fengsel i Gulating lagmannsrett, ifølge TV 2. Straffen er nedsatt med fire måneder i forhold til dommen i tingretten, men erstatningsbeløpet til voldsofferet er hevet fra 100.000 til 190.000 kroner.

Tingretten kom i fjor frem til at volden bar preg av mishandling. Lagmannsretten konkluderer med at voldsutøvelsen bærer preg av ren avstraffelse, men velger likevel å gi 29-åringen lavere straff.

Den tidligere voldsdømte vokalisten og offeret traff hverandre på et utested i februar 2002, før de havnet på nachspiel sammen i Fjaler. Etter hvert skulle imidlertid festlighetene få en voldsom avslutning.

- Tappet blod

Offeret gikk lenge til medisinsk behandling for langtidsskader han ble påført under mishandlingen.

Ifølge tiltalen ble mannen slått og sparket flere gang i ansiktet og i hodet. Kuttene han ble påført i hodet måtte sys. Han ble påført nesebensbrudd og fikk store tannskader.

Mishandlingen fikk ifølge politiforklaringen til offeret en rituell avslutning ved at vokalisten tappet blod av voldsofferet og drakk det.

- Han skrek, "jeg skal ofre ditt blod, jeg skal drikke det", fortalte 41-åringen i retten.

Retten tror offeret på påstanden om at «Gaahl» truet med å drikke blodet, men tror ikke han virkelig mente å gjøre det.

- Retten legger til grunn at tiltalte sa han skulle drikke blodet til fornærmede. Retten har ikke tro på at tiltalte hadde tenkt å gjøre det. Utsagnene ble vel heller uttalt for å skape frykt gjennom råheten, heter det i dommen.

Gorgoroth-vokalisten har hele tiden hevdet han handlet i selvforsvar.

Tidligere straffet

«Gaahl» er straffet flere ganger tidligere. I 2001 ble han idømt ett års fengsel for legemsfornærmelse mot en mann fra Høyanger.

I denne dommen fastslår retten at voldsbruken var særlig rå og brutal, og av et omfang som gjør at handlingen ikke har noe forståelig motiv. Voldsofferet i denne saken fikk 158000 kroner i erstatning.

- Denne dommen er meget streng, normal straffereaksjon for slike lovbrudd er 90 dagers fengsel, sier politiadvokat Terje Gjertsen.

Forut for denne straffesaken ble den nå 28-årige mannen prejudisielt observert, men funnet strafferettslig tilregnelig.

Gorgoroth ble stiftet i 1992 av ungdommer fra Sunnfjord og Ytre Sogn, men bandet har hatt base i Bergen.

Bandet har gjennomført turneer i Brasil, Argentina og Chile. Bandet har solgt mer enn 30.000 eksemplarer av sine utgivelser i utlandet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder