BLE LØSLATT: Høsten 2002 ble en albaner som var tatt på fersk gjerning med 35 kilo heroin i bilen plutselig løslatt. Det skjedde etter at forsvareren Øystein Storrvik fikk medhold i kravet om innsyn etter etterforskningsdokumentene. Foto: Arkivfoto Thomas Andreassen

Gransker politiet etter rekordbeslag

Politiet skal ha laget narkofelle

Flere norske og svenske polititjenestemenn etterforskes for mulige lovbrudd i forbindelse med tidenes største heroinbeslag i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Spesialenhetene i de to landene gransker om det var politiet selv som innførte 35 kilo heroin til Skandinavia for å lure en narkotikaliga i en felle.

Les også:Politiet beslagla 40 kilo heroin i Asker.

Etterforskningen er innledet som følge av at den svenske avisen Aftonbladet for tre uker siden kom med helt nye og oppsiktsvekkende opplysninger om hva som skjedde da tidenes, norske heroinfangst ble gjort i Asker natt til 20. januar 2001.

Innledet etterforskning

- Riksenheten har innledet etterforskning på bakgrunn av opplysningene som kom frem i Aftonbladet, sier Bjørn Ericson som leder Riksenheten for politisaker i Sverige.

Les også:Risikerer 21 års fengsel etter heroinbeslag.

Han vil ikke gi noen detaljer fra etterforskningen nå. Det ønsker heller ikke nestleder Johan Martin Welhaven i Spesialenheten for politisaker.

Mange reagerte

- Jeg kan bekrefte at vi har kontakt med våre kolleger i Sverige. Utover det gir vi ingen kommentarer nå, sier Welhaven.

Det vakte sterke reaksjoner da påtalemyndigheten plutselig løslot tre menn som var tiltalt etter rekordbeslaget like før saken mot dem skulle for retten i 2002. Det skjedde etter at advokat Øystein Storrvik fikk medhold i Høyesterett i at de tiltalte hadde krav på innsyn i opplysninger om hvordan narkotikapartiet hadde kommet til Norge.

Les også:På sporet av Kosovo-mafia.

I stedet for å gå med på dette kravet, henla påtalemyndigheten hele saken for å unngå å måtte røpe hvilke metoder som var brukt. I forbindelse med innsynssaken ble det også kjent at norsk politi hadde avgitt et taushetsløfte overfor utenlandsk påtalemyndighet i forhold til hvordan heroinsaken ble rullet opp.

Spanere slo til

Ifølge Aftonbladet ble 35 kilo heroin fraktet av en svensk politisambandsmann med fly til Stockholm i januar 2001. En svensk politispaner hevder overfor den svenske avisen at bakgrunnen var et ønske fra norsk politi om å knekke en kosovoalbansk narkoliga de hadde kommet på sporet av.

Ved hjelp av en innleid østeuropeisk privatetterforsker som utga seg for å være kriminell, skal heroinpartiet som politiet selv hadde hentet til Sverige, overlevert til narkoligaen som skulle knekkes.

Deretter spanet etterforskerne på kureren. Etter å ha fulgt narkotikaen til Norge, slo norske spanere til mot mennene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder