FÅR REFS: Fellesforbundets nye leder, Arve Bakke, levner avgått LO-leder Gerd-Liv Valla lite ære. Foto: Knut Erik Knudsen

Slakter Valla som LO-leder

Fellesforbundets leder Arve Bakke fjerner Gerd-Liv Valla fra historiebøkene som mektig LO-leder: Han sier hun ikke fikk til noe.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Hvis en ser hva som skjedde i perioden hun var LO-leder, kan jeg bare konstatere at det skjedde svært lite, sier Bakke som leder det desidert største forbundet i privat sektor i LO.

- Det var ingen store faglige reformer under hennes ledelse. Hun hadde heller ikke ansvaret for noe lønnsoppgjør mens hun var LO-leder fra 2001 til 2007. Det var forbundsvise oppgjør hver gang.

Han gir henne ikke engang æren for å ha reddet sykelønnsordningen. Valla filleristet høsten 2006 statsminister Jens Stoltenberg og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen, da de fremmet sitt omstridte sykelønnsforslag.

Bakke mener hun håndterte saken helt feil.

KRITISK: Arve Bakke, leder i Fellesforbundet. Foto: Marte Vike Arnesen

Ære

- Hun både kunne og burde tatt den saken opp i LO og i Ap, og stoppet forslaget før det ble fremmet. I stedet agerte hun på en måte som både svekket egen statsminister og eget parti. Det var uheldig.

Valla har også fått mye av æren for dannelsen av det rødgrønne alternativet, og for valgseieren i 2005. Hun lanserte den lange valgkampen på representantskapsmøtet i LO i 2003.

Men Bakke er ikke ubetinget enig i at hun fortjener så mye ære.

- Den sterkeste kraften kom til uttrykk på landsmøtet i Fellesforbundet i oktober 2003. Der skjedde det noe helt nytt; alle de politiske retningene samlet seg om å kreve ny regjering, etter åtte års misnøye med Bondeviks arbeidslivspolitikk. Heller ikke forslaget om sekstimersdag, får hun ansvaret for av Bakke.

- Det var Fellesforbundet som fremmet det forslaget om å gjennomføre en prøveordning på LO-kongressen 2005.

Valla ønsker hoderystende ikke å kommentere Bakkes uttalelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder