BEVIS: Dette bildet av den skadde kvinnen etter en fredelig demonstrasjon i Vest-Sahara, er sjeldent å se utenfor det okkuperte landets grenser. Foto: Berserk Productions
BEVIS: Dette bildet av den skadde kvinnen etter en fredelig demonstrasjon i Vest-Sahara, er sjeldent å se utenfor det okkuperte landets grenser. Foto: Berserk Productions

To norske journalister pågrepet: Dokumenterte overgrep i Vest-Sahara

Publisert: Oppdatert: 23.04.05 01:40

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

(VG Nett) To norske journalister ble denne uken pågrepet av marokkansk politi i det okkuperte landet Vest-Sahara. Journalistene klarte likevel å frakte avslørende og sjeldne bevis på overgrep tilbake til Norge.

Samboerparet Anne Torhild Nilsen (26) og Rådmund Steinsvåg (26) som driver produksjonsselskapet Berserk Productions, klarte likevel det "umulige".

Streng sensur

Marokko som mange nordmenn reiser på ferie til, har i 30 år okkupert landet Vest-Sahara. Overgrep mot fredlige demonstranter utført av marokkansk politi har sjelden nøytrale vitner, og informasjonen når sjelden til Europa.

Denne uken kom Nilsen og Steinsvåg hjem til Norge med bilder og videoopptak som beviser overgrep fra marokkansk politi overfor fredelige demonstranter i Vest-Sahara.

Støttekomiteen for Vest-Sahara i Norge bekrefter at dette er svært sjeldne bilder å se her i landet.

- Jeg har film av politi som slår ned på fredelige demonstranter og jeg filmet at skadede mennesker ble fraktet bort på bårer, sier Steinsvåg til VG Nett.

Pågrepet to ganger

- Jeg ble først vist bort én gang, men kom meg inn igjen og så blant annet en gammel dame ble fraktet vekk på båre. Da ble marokkansk politi oppmerksom på at jeg befant meg der igjen og tok meg med til stasjonen.

Der klarte han å ro seg ut av situasjonen.

Dagen etter ble Nilsen og Steinsvåg pågrepet begge to og måtte sitte i avhør i fire timer. Igjen slapp de unna med alt utstyret i behold.

Det eneste de gjorde, var å besøke FN-bygningen. Marokkansk politi har sørget for en jernring rundt bygningen slik at ingen saharawiske personer skal kunne komme inn og fortelle om overgrep. Jernringen gjalt åpenbart for andre også.

Slapp unna

- Jeg vet faktisk ikke hvorfor akkurat vi slapp unna. Det er mulig at politiet trodde vi er viktigere enn det vi er, sier Steinsvåg.

Paret bodde hos nære venner av Rafto-prisvinner Sidi Mohammed Daddash i Vest-Sahara og tror at det kan ha berget dem. Paret har arbeidet et halvt år med å opparbeide seg nære kilder i landet. Det er nærmest umulig å arbeide journalistisk i Vest-Sahara. Journalister må jobbe i det skjulte for i det hele tatt å komme seg inn i landet.

Vest-Sahara som har vært okkupert av Marokko siden 1975, og har anslagsvis 100-150.000 beboere igjen av den opprinnelige befolkningen. Men i tillegg er det anslagsvis 400.000 marokkanske bosettere, 160.000 marokkanske soldater og 50.000 marokkansk politi i Vest- Sahara.

Kritikk av UD

Støttekomiteen for Vest-Sahara mener at det norske utenriksdepartementet er for avventende i forhold til å kritisere marokkanske myndigheter, og vil at UD skal engasjere seg sterkere for menneskerettigheter i Vest-Sahara.

I UD mener man at det er viktig å holde seg på linje med det FN foretar seg i denne saken.

- Vi mener det er riktig å støtte FNs forsøk på å fremforhandle en løsning, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i UD til VG Nett.

Denne artikkelen handler om