Flere hundre på ulvedemonstrasjon utenfor Stortinget: – Vi er ført bak lyset

«Ulv i naturen = dyremishandling», «560 døde sauer = stort skadepotensial» og «Bygdeliv er gull! Ulvevekst er tull!»

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er noen av budskapene på de mange parolene som onsdag prydet plassen utenfor og senere gatene rundt Stortinget i Oslo.

– Vi som lever på bygda og har ulven rundt husveggene, føler at vi trenger å si fra om at det ikke var greit å gå tilbake på dette vedtaket, forteller en demonstrant fra Ringsaker til VG.

– De sier én ting og utfører plutselig en helt annen. Det er ikke holdbart i det hele tatt, og vi føler oss lurt, sier sidemannen.

«Bygdefolk er ført bak lyset», står det på de to unge mennenes paroler.

Ulvefrykten råder på Hedmark: Tora (72) tør ikke gå alene fra hjemmet

De er to av flere hundre mennesker som møtte opp for å demonstrere.

Saken fortsetter under videoen.

Etter at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sa nei til vedtaket om å skyte fire ulveflokker i Hedmark like før jul, får han passet sitt påskrevet av flere av appellantene.

Statsråden ønsket av sikkerhetsmessige grunner ikke å møte demonstrantene ute på gata, men møtte heller representantene deres inne i departementet. Der svarte han blant annet at han hadde stor forståelse for demonstrantenes frustrasjon.

– Jeg synes dette er vanskelig, og jeg har visst at denne beslutningen ville skape sterke reaksjoner. Men vi har også en lov og en konvensjon å forholde oss til. Jeg har ingen nyheter å komme med utover dette, men jeg vil ha et møte med de fire samarbeidspartiene etter dette, sa Helgesen.

PROTEST MOT EGNE: Stortingspresident Olemic Thommesen og Hedmark Høyres stortingsmann Gunnar Gundersen deltok også i demonstrasjonen mot Regjeringens ulvevedtak. Foto: Terje Bringedal VG

Protest mot egen regjering

Blant demonstrantene var også Høyres egen stortingspresident Olemic Thommesen, og Hedmark Høyres stortingsrepresentant Gunnar Gundersen, som altså markerte seg klart mot egen regjering:

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) var den første politikeren til å tale for forsamlingen utenfor Stortinget.

– Jeg lover å bringe dette budskapet videre til Stortingets partier og de komiteene som jobber med denne saken, nemlig energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen. Budskapet deres vil bli overbrakt. Takk skal dere ha, sa stortingspresidenten.

Gundersen sier til VG:

- Nå må vi roe ned frontene. Jeg mener at den juridiske vurderingen i justisdepartementet bare er tull. Det er fullt mulig å tolke loven annerledes enn de har gjort. Dette kan løses politisk, og poenget er at byrden ved å ha rovvilt i naturen nå legges på noen få - og det må vi rette på.

Siste nytt: Erna Solberg åpner for ulvejakt

Arbeiderparti-ordfører Rune Støstad i Nord-Fron kommune i Oppland snakket om hvor viktig det er at Distrikts-Norge holder sammen.

– Vi kjemper sammen for gode, trygge lokalsamfunn i hele landet. Ulveforliket skulle dempe konfliktnivået, men nå skjer det motsatte når hele Innlandet blir ført bak lyset, sa ordføreren.

FÅR GJENNOMGÅ: Pensjonist Arne Bakkestuen fra Gausdal viser frem en plakat laget av amatørkunstner Fride Gunn Rudi. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er på mange måter hovedpersonen på demonstrasjonen der han selv ikke deltar. Foto: Terje Bringedal VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder