FALSK PASSASJER: Denne sjåføren var i overkant kreativ for å få kjøre i kollektivfeltet på E18 i morgenrushet. Foto: Politiet

Tatt for å kjøre med dukke i kollektivfeltet

Da politiet kontrollerte kollektivfeltkjøringen på E18 i morgenrushet for noen dager siden stoppet de et svært spesielt reisefølge.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mellom klokken 07.00 og 09.00 har de som kjører elbil bare lov til å bruke kollektivfeltet om de har minimum én medpassasjer. En elbil-sjåfør som ble stoppet under politiets kontroll ved Strand i Bærum torsdag forrige uke hadde gått for en svært kreativ løsning for å ta feltet i bruk.

Mannen hadde nemlig plassert en utstillingsdukke i passasjersetet - med parykk og Adidas-jakke. Den var godt spent fast med sikkerhetsbeltet på.

Fikk du med deg? Elbil lønner seg - men bare såvidt

– Dette er et bevis på at folk er kreative, sier Finn Erik Grønli, avsnittsleder i Trafikkorpset i Oslo.

Oslo politidistrikt la ut bildet av «paret» på Facebook tirsdag. Sjåføren fikk kjøre videre 5350 kroner fattigere, skriver politiet. Mannen vedtok forelegget på stedet.

– Dette viser nok at vedkommende ganske raskt forstod at det han hadde gjort var feil, sier Grønli.

Sjeføkonom: –Derfor ryker elbil-fordelene

Ikke overrasket

Regelen om at man må være minst to personer i elbilen for å benytte seg av kollektivfeltet i morgenrushet ble innført 2.juni 2015. Siden den gang har politiet delt ut flere bøter i kontroller de har holdt i løpet av de aktuelle morgentimene.

– Det er nok av tilfeller å ta av, men en dukke i passasjersetet tror jeg ikke vi har sett tidligere. Jeg har hørt om slike eksempler fra utlandet, men dette er uvanlig her hjemme, sier avsnittslederen.

Les også: Elbiler får ikke kjøre i kollektivfelt flere steder i Oslo

Løsningen til elbil-sjåføren faller ikke i smak hos politiet.

– Dette er ikke et eksempel til etterfølgelse, understreker Grønli.

Ifølge politioverbetjenten prøver de å ha kontroller ute i trafikken hver dag. Han mener det er stor mangel på respekt for trafikkreglene blant dem som ferdes langs veiene.

Les også: Buss-sjef vil ha elbilene ut av kollektivfeltet

– Respekten for offentlige trafikkskilt er for dårlig, slår han fast og legger til at det trengs en holdningsendring hos mange.

Han ber folk respektere de reglene som finnes, og understreker at politiet ikke ønsker å se flere prøve seg på noe liknende for å snike seg inn i kollektivfeltet.

– Barnslig

Generalsekretær i Elbilforeningen, Christina Bu, vil ikke gi sjåføren poeng for kreativiteten.

Bellona-regnestykke: Helsefordel ved elbiler: –47 milliarder kroner

– Er det mulig? Å gå så grundig til verks for å komme seg litt raskere til jobb er både barnslig og dumt, sier hun.

Bu husker at flere fleipet om at dette kunne skje da regelen ble innført for to år siden, men hun har aldri hørt om eksempler på dette før nå.

Husker du denne? Trafikkeksperiment reduserte kø-tiden med 30 prosent

– Samkjøringsregelen på de travleste veiene i Norge er her av to grunner: Få flere til å velge elbiler, og for å oppfordre til samkjøring. Jeg vil heller oppfordre denne personen til å bli med i tiden og invitere noen til å kjøre med han til jobb, sier Bu.

Hun berømmer politiet for å slå ned på tilfeller som dette.

Så mye sponses Tesla-eiere: Tilsvarer 30.000 gratisreiser

– Dette er en regel som skal sikre god flyt for bussene og de som samkjører med elbil, og da håper jeg at de som kjører elbil faktisk kan være med på å støtte opp om denne løsningen, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder