VRAKET: Fungerende politileder Jan Erik Strøm fikk ikke jobben som sjef for operasjonssentralen i Sør-Øst politidistrikt. Foto: Helge Mikalsen VG

«Mr. Samlok» ble vraket til toppjobb i politiet

I over seks år har han vært politiets ansikt utad for den
samlokaliserte nødmeldingssentralen i Drammen. Men da Jan Erik Strøm søkte jobben som sjef for den nye operasjonssentralen i Tønsberg, ble han vraket.

Artikkelen er over to år gammel

Politimester Christine Fossen i Sør-øst politidistrikt innstilte i stedet en person fra sin innerste krets, Kenneth Berg fra Tønsberg, til den viktige jobben.

Blant politifolk i Drammen som VG har snakket med, tolkes dette som en klar forbigåelse av Strøm, og en straff for at han at offentlig har uttalt at han var motstander av å legge ned SAMLOK i Drammen.

VG AVSLØRER: Maktspillet om nødetatene

Denne fremstillingen avviser politimester Fossen overfor VG.

Innstilt som nummer to

— Jeg søkte på stillingen, men fikk den ikke. Jeg ble innstilt som nummer to, sier Jan Erik Strøm til VG.

Han er i dag fungerende leder i politiet i Søndre Buskerud i Drammen.

Politimester om politihus i Tønsberg: Fra toppkarakter til slakt på fem måneder

— Er du skuffet?

SJEF: Politimester Christine Fossen i Sør-Øst, Norges nest største politidistrikt, ønsket ikke Drammens Jan Erik Strøm som sjef for den nye operasjonssentralen i Drammen. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

— Ja, jeg er skuffet, og har en del tanker rundt det. Jeg har sammen med to andre ledere fra brann og helse bygd opp SAMLOK i Drammen. Modellen fra Drammen skal som kjent være konseptet også for alle de andre operasjonssentralene i Norge. Planen min var å ta med meg den erfaringen jeg har fra SAMLOK over i den nye operasjonssentralen i Tønsberg.

Ap-Hadia: Politidirektøren kan ha brutt stortingsvedtak

Disfavør

— Tror du det faktum at du i mange år har vært en offentlig talsmann for SAMLOK i Drammen, og for samlokalisering av nødetatene generelt, har talt til din disfavør ved denne ansettelsen?

— Det har jeg en del tanker om, men det er vanskelig for meg å kommentere det, sier Strøm.

VG mener: Fullstendig uholdbart

Politimester Christine Fossen i VG-video: Hvem er ute etter å ta meg?

Ansettelsesrådet på fem personer sto for innstillingen. Fire støttet Kenneth Berg, én støttet Strøm.

Christine Fossen er helt uenig i at Strøm er forbigått.

— I intervju med VG sa du nylig at enkelte politifolk i Drammen har nektet å akseptere at hovedsetet ble lagt til Tønsberg. Var Strøm en av dem du hadde i tankene når du sa dette?

Godt forhold

— Nei, jeg har jobbet med Jan Erik Strøm i mange år, og alltid opplevd å ha et godt forhold til ham, sier Fossen til VG.

— Skyldes vrakingen av Strøm at han var «Mr. Samlok» i Drammen?

— Ansettelser i politiet foretas av et ansettelsesråd bestående av fem personer og søkerne vurderes ut i fra kvalifikasjonsprinsippet opp mot kravene i utlysningsteksten.

— Har det vært en fordel eller en ulempe for Strøm at han vært sjef for den eneste samlokaliserte nødmeldingssentralen i Norge?

— Dette handler ikke om "for eller mot Samlok", jeg henviser til utlysningsteksten for stillingen som leder av "Fellesoperative tjenester".

— Har ikke Jan Erik Strøm mer omfattende operativ erfaring enn Kenneth Berg?

Taushetsplikt

— Vurderingene som ansettelsesrådet foretar er undergitt taushetsplikt, og jeg kan derfor ikke kommentere hva som har vært vurdert og vektingen av kriteriene.

Strøm mener seg forbigått, og ønsker et møte med deg om saken. Hva er din kommentar til det?

— Jeg har tilbudt Jan Erik Strøm å gjennomføre et møte, men han har selv foreløpig valgt å utsette dette.

Du sa i intervju med VG at mange stikker kjepper i hjulene, og at «dine egne» var ute etter å ta deg. Er vrakingen av Strøm et konstruktivt bidrag til å dempe konfliktnivået i Sør-Øst politidistrikt?

— Jeg har beklaget disse uttalelsene, Sør-Øst politidistrikt er inne i en stor omstillingsfase ved at fire politidistrikt skal bli til ett, hvilket innebærer at et betydelig antall ledere vil få andre oppgaver.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Patetisk argumentasjon

Stortinget vedtok i juni 2015 den såkalte Nærpolitireformen. Som en del av den skulle de tre blålysetatenes nødsentraler samlokaliseres, i første omgang politi og brannvesen, deretter helse.

Modellen og «konseptet» for alle de 12 politidistriktene var SAMLOK i Drammen, Norges til da eneste samlokaliserte operasjonssentral.

VG AVSLØRER: Beordret politimester til å trekke seg fra prestisjeprosjekt i Bodø

Motstand i POD

VG har gjennom en serie artikler avslørt at Politidirektoratet (POD) var sterke motstandere av å la samlokalisering være en del av Nærpolitireformen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ga overfor VG følgende karakteristikk til denne delen av Nærpolitireformen: «Eksepsjonelt lav måloppnåelse».

Et halvt år etter stortingsvedtaket, besluttet POD å nedlegge SAMLOK i Drammen, ved å legge hovedsetet i Sør-Øst politidistrikt til Tønsberg. Dette til tross for at POD først gikk inn for Drammen som nytt hovedsete.

Les også: POD-topper frarådet Lundteigen-møte etter nedleggelsen av SAMLOK

Strøm var fra 2009 til 2015 visepolitimester og leder for fellesoperativ enhet i daværende Søndre Buskerud politidistrikt. Det var denne rollen som gjorde ham til «Mr. Samlok» i Drammen. Fra 2001 var han politistasjonssjef i Drammen.

— Jeg er blitt bedt av Jan Erik Strøm om å representere ham i møter med arbeidsgiver. Han har bedt ledelsen i Sør-Øst politidistrikt om et møte der de skal forklare hvorfor dette har skjedd, sier nestleder Kjell Eivind Rilvaag i lokallaget til Norsk politilederlag.

Helsetopp om PODS saksbehandling: «Amatørmessig», «slurvete» og «overfladisk»

Møte

— Politimesteren har sagt at hun vil møte meg og Rilvaag. Jeg er interessert i høre hennes begrunnelse, og så får vi ta det derfra, sier Strøm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder