SLAKTER UD: Utvalgsleder Jan Reinås overleverte rapporten etter flodbølgekatastrofen til justusminister Odd Einar Dørum onsdag. Foto: Scanpix

Slakter UDs håndtering av flodbølgekatastrofen

(VG Nett) - UD hadde ingen relevante planer for å håndtere en katastrofe, sier Jan Reinås, som i dag leverte en rapport som slakter håndteringen av flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia.

 • Morten Øverbye
 • Christian F. Brændshøi

Artikkelen er over 15 år gammel

SE VIDEO:Følg pressekonferansen her!

Rapporten inneholder sterk kritikk av Utenriksdepartementets håndtering av krisen.

-Det var UD som håndterte krisen i den første og mest krevende fasten. Alle departementer skal ha beredskapsplaner, følge dem opp og fornye planene når det er relevant. Vi må konstatere at Utenriksdepartementet ikke hadde noen planer som var relevante for å håndtere katastrofer. De hadde varslingsrutiner, men det er ingen katastrofeberedskap. De hadde ingen trening, sier Reinås.

Reinås legger stor vek på at utvalget har vært tydelige i sin kritikk for å legge grunnlag for læring i forhold til fremtidige katastrofer.

- Vi må også tillegge at det har vært manglende personalledelse og interninformasjon, sier Reinås om arbeidet i UD.

Utvalget stiller også spørsmål ved om ikke Statsministerens kontor burde ha sett på koordineringen av krisehåndteringen underveis.

Både utenriksminister Jan Petersen og statsminister Kjell Magne Bondevik får krass kritikk i rapporten:

«Utvalget stiller spørsmål ved hvorfor Statsministerens kontor (SMK) ikke på et tidligere tidspunkt tok et initiativ for å få overført deler av arbeid fra UD til andre departementer og etater. Dette gjelder særlig registreringen som utvalget mener burde vært overført til politiet. Det var på dette området det tidlig oppstod en tillitskrise mellom myndighetene og publikum.» , heter det.

FLENGENDE KRITIKK: UD blir slaktet i Reinås-utvalgets rapport som ble lagt frem tirsdag. Foto: Pål R. Hansen

Betydelig svikt

Utvalget mener at hovedansvaret for denne svikten ligger hos ledelsen i UD i Oslo, som straks skulle ha forstått situasjonen og øyeblikkelig sendt betydelige forsterkninger med reell kompetanse.

I den innledende fasen, nærmere bestemt gjennom de fire til fem første dagene etter flodbølgen, har utvalget konstatert betydelig svikt på flere områder:

* Det må allerede tidlig på dagen 26. desember ha fremstått som klart at katastrofen også angikk Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Justisdepartementet (JD), og UD skulle ha varslet HOD og JD på et tidlig tidspunkt.

* Utvalget kan ikke se at de som satt på strategisk nivå hadde en god nok forståelse av helhetsbildet av situasjonen i katastrofeområdet som kunne danne grunnlag for en felles, tverrdepartemental innsats.

* I den innledende fasen var det i UD mangel på telefonkapasitet, bemanningssystemer, system for registrering, ledelsesoppfølgning, informasjon med videre.

* Etter utvalgets syn burde arbeidet med håndtering av registrering av savnede personer med videre vært håndtert av politiet fra første stund.

* Et informasjons- og støttesenter for pårørende og en telefontjeneste burde ha vært opprettet så snart det ble klart at et større antall nordmenn var berørt av flodbølgekatastrofen.

* Det var gjennomgående et lavt teknologisk nivå i informasjonsbehandlingen. Dette må skyldes manglende

forståelse av behovet for å tilpasse virksomheten til informasjonssamfunnet.

* Det var mangelfull personalledelse, organisering og oppfølgning av ansatte i UD. Disse fikk ikke forutsetninger for å gjøre en god jobb.

* Det var uklare beskjeder om økonomiske fullmaktsforhold, noe som skapte uklarheter for ansatte i katastrofeområdet.

* Arbeidet ved ambassaden i Bangkok var ustrukturert med svak internkommunikasjon, usikre beslutningsprosesser, uklare fullmakter og en betydelig underbemanning.

Svarer på kritikken klokken 16
- Jeg håper rapporten tjener hensikten og er god for videre planlegging av beredskapsarbeid, sa utvalgets leder Jan Reinås til Dørum da han overleverte rapporten, som understreket at utvalget står samlet bak hele rapporten.

Klokken 16 i ettermiddag vil statsminister Kjell Magne Bondevik, utenriksminister Jan Petersen og justisminister Odd Einar Dørum kommentere rapporten på en egen pressekonferansen.

Om lag 70 personer i støttegruppen for de pårørende etter flodbølgekatastrofen i Asia ble onsdag ettermiddag orientert om Evalueringsutvalgets konklusjoner.

Orienteringen ble gitt en time før utvalgsrapporten ble offentliggjort, opplyser styremedlem Arne Furre i støttegruppen til NTB.

- Den første tiden ble vi forsøkt sykeliggjort og avfeid med at vi var i sjokk. I ettertid har dette endret seg radikalt. Vi har utrolig bra kontakt og samarbeid både med myndighetene og Reinås-utvalget, sa Christoph Wernersen, leder i Nasjonal støttegruppe etter flodbølgekatastrofen, til VG i går.

Les også

 1. Reinås-utvalget gir ofrene rett i UD-slakt

  Reinås-utvalget går langt i å gi overlevende og pårørende rett i den usedvanlig sterke kritikken mot UD og myndighetene…
 2. Tsunamiofre på vei inn i et nytt år: - Vi har ingenting å feire

  SRI LANKA (VG Nett) Buddhist Anuya Palangasinghe mistet sine to barn i tsunamien.
 3. Nekter å kommentere

  GARDERMOEN (VG) Utenriksminister Jan Petersen vil ikke kommentere VGs opplysninger før Reinås-utvalget legger frem sin…
 4. Ytterligere én identifisert

  Ytterligere en norsk borger er identifisert som omkommet etter flodbølgekatastrofen i Sør-Asia.
 5. UD oppretter egen krisestab

  Utenriksminister Jan Petersen (H) vil komme Reinås-utvalget og flodbølgekritikken i møte med å opprette en ny, permanent…
 6. Knuser Petersens forklaring

  Utenriksminister Jan Petersen (H) våget ikke å gå på Vinmonopolet i uken før nyttårsaften fordi han fryktet kritikk for…
 7. Drapsofre blant tsunami-likene

  PHI PHI (VG) Nesten fire måneder etter at flodbølgen rammet, finner man stadig nye døde.

Mer om

 1. Flodbølgekatastrofen

Flere artikler

 1. Utenriksministeren vil ikke gå av

 2. Regjeringen beklager

 3. UD oppretter egen krisestab

 4. - Var ikke forberedt på en slik katastrofe

 5. Knuser Petersens forklaring

Fra andre aviser

 1. - UD sviktet etter tsunaminen

  Aftenposten
 2. - UD hadde ingen beredskapsplan

  Bergens Tidende
 3. Innrømmer kraftig kritikk av UD

  Aftenposten
 4. Svikt på alle plan

  Bergens Tidende
 5. Ramsalt kritikk av UDs katastrofehåndtering

  Fædrelandsvennen
 6. Petersen innrømmer kraftig kritikk av UD

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no