NEDTUR: KrF-leder Knut Arild Hareide så partiet få en historisk lav oppslutning under valget i høst. Nå snakker han om evalueringen av valgnederlaget. Foto: Mariam Butt NTB scanpix

Hareide avklarer igjen at regjering med Frp er uaktuelt

Selv om KrF-topp Hans Fredrik Grøvan har tatt til orde for en ny debatt om regjeringssamarbeid, avviser KrF-leder Knut Arild Hareide at de går inn i regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kristelig Folkeparti har hørt partiets medlemmer og brukt eksterne eksperter for å undersøke hvorfor partiet landet på historiske lave 4,2 prosent i valget i september. Og nedturen har fortsatt etter valget. Ifølge Pollofpolls lå KrF under sperregrensen på snittet av meningsmålingene fra oktober.

Det er bakteppet når KrF-leder Knut Arild Hareide i helgen møter KrFs landsstyre.

Avviser Frp-regjering

KrF-topp Hans Fredrik Grøvan varslet i Dagens Næringsliv denne uken at han vil ha en ny debatt om KrF skal inn i regjering med Frp dersom Venstre går i regjering.

– Dersom Venstre velger å gå inn i regjeringen, oppstår det en ny politisk situasjon i Stortinget. Da mener jeg at vi i alle fall må ta opp samarbeidsdiskusjonen på nytt, sier han til Dagens Næringsliv.

Knut Arild Hareide avviser at det er aktuelt å gå inn. Landsmøtet til KrF vedtok i vår at regjeringssamarbeid med Frp ikke er aktuelt.

– Dere kommer ikke til å gå inn i regjering i høst, selv om Venstre gjør det?

– Nei, vårt vedtak står fast, sier Hareide til VG.

Se KrF forlate regjeringssamtalene:

Hareide om budsjettforhandlingene: - Krevende

KrF er nå i gang med budsjettforhandlingene med Høyre, Frp og Venstre. Hareide sier at han spesielt tror pleiepenge-ordningen og KrFs lærernorm blir konfliktsaker den neste uken.

Saker hvor de vil ha gjennomslag – men møter motstand.

– Så langt har det vært konstruktivt, men jeg tror det blir krevende. For KrF er det slik at vi vil ha gjennomslag på noen av våre store og viktige saker. Hvis jeg skal nevne to, så er det pleiepenge-ordningen og en lærernorm, sier Hareide.

– På lærernorm er de tre andre partiene uenige, men jeg ser ikke for meg at KrF kan gå ut av det forhandlingsrommet uten å ha en lærernorm på plass, sier Hareide.

- Da feller dere regjeringen og stemmer ikke for budsjettet, hvis dere ikke får en lærernorm?

– Vi går ikke inn og stiller ultimatum nå, men hvis de ikke går med på en lærernorm, er det mer av uvilje. For dette er noe norsk skole trenger, sier Hareide.

Krise-rapport på vei

Fredag ettermiddag skal KrF presentere sin evaluering av krisevalget og hva som gikk galt. Humor-entusiasten Hareide slo tidlig fredat til med utsagn som «når du er på bunnen kan det gå bare en vei … bortover» og «ennå er det håp».

– Vi har hentet inn så mange innspill som mulig, sier Hareide til landsstyret, og påpeker at de ikke må grave seg ned.

Fikk du med deg? Hareide mener han kunne gjort en bedre jobb i valgkampen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder