TRENGTE VI EGENTLIG DETTE? Høyres Michael Tetzschner i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil gjennomgå byggeskandalen fra starten av. Foto: HALLGEIR VÅGENES, VG

Full gransking av Stortingets milliardsprekk

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil granske hele byggeprosessen som har ført til et pengesluk på nær to milliarder kroner midt i Oslo sentrum.

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over tre år gammel

Opprinnelig skulle rehabiliteringen av et kontorbygg koste 400 millioner, men prosjektet ble økt med blant annet en rådyr tunnel – opp til 1,1 milliarder.

I fjor kom en kostnadssprekk på nye 300 millioner, og nå er det klart at ytterligere 400 millioner må betales. Den totale regningen kommer altså på minst 1,8 milliarder.

Les også: Stortingets ledelse holdes ansvarlig

– Nå er nok denne utgiften på to milliarder et unngåelig faktum. Men var dette byggeprosjektet i det hele tatt nødvendig? Var det sett på alternativer? Har Stortinget hatt tilstrekkelig informasjon da det ble bevilget penger? Hvorfor var overskridelsene så uunngåelige? Vi må se dokumentasjon for behovs- og løsningsbeskrivelsene. Slike spørsmål som vil måtte bli besvart, sier nestleder Michael Tetzschner i Kontroll- og konstitusjonskomiteen til VG.

Han understreker at komiteen i denne saken fungerer som ordinær budsjettkomité.

MILLIARDSLUK: Nedre Vollgate under stor ombygging, sett fra Stortinget. Store områder rundt Stortinget er ufremkommelig for publikum, i forbindelse med Stortingets byggeprosjekt som kan bli fire ganger dyrere enn opprinnelig planlagt. Foto: Erlend Daae VG

– Vi er foreløpig i en fase hvor vi henter inn informasjon om dette byggeprosjektet. Vi skal gå helt tilbake til da de første vedtakene ble gjort, og se på hele prosessen frem til vi nå må ut med to milliarder kroner, sier

Les også: Stortinget saksøker egen byggerådgiver

Prisgalopp

– Vi ønsker blant annet å komme til bunns i hvorfor Stortinget ikke overlot til Statsbygg å lede byggingen av det som nå er blitt et skandaleprosjekt i Oslo sentrum.

Les også: Slik ble det 1,8 milliarder

– Vil komiteen se på muligheten for å overlate slike store byggeprosjektet til private selskapet med lang erfaring?

– Staten selv er i mange sammenhenger byggherre med ulike erfaringer – mye av ekspertisen ligger i Statens eget selskap Statsbygg. Og private krefter har vær hyret inn. Svaret på hvorfor Statsbygg ikke slapp til, er begrunnet maktfordelingsprinsippet som jo er et viktig prinsipp, men det er ikke sikkert det er et godt svar her. Det var ikke noe problem da en annen statsmakt – Høyesterett – lot Statsbygg ivareta deres byggeprosjekt, uten at statsretten var til hinder. Men disse enkeltspørsmålene vil vi få svar på etter hvert.

Les også: – For stort prosjekt for Stortinget

– Vi kunne hjulpet

Statsbygg sier de kunne hjulpet Stortinget med å bygge sitt nye bygg.

– Vi har lang erfaring med byggherreledelse og prosjektering, og kunne rent fysisk ha hjulpet Stortinget med å ivareta byggherrefunksjonen. Dette er vi gode på. Vi bygger for staten og forvalter gjerne de byggene vi oppfører, slik at vi også ivaretar dem fremover. Stortinget skal være uavhengig konstitusjonelt, og bygger, forvalter og drifter egen eiendom, og har valgt at det skal ivareta byggherrefunksjonen selv, med innleide konsulenter. Selvsagt kan det skje uforutsette ting i store prosjekter som dette, det har vi også erfart, og vi tar høyde for dette ved å kalkulere inn nødvendig risiko i våre prosjekter. Statsbygg leverer normalt bygg til våre oppdragsgivere til rett tid, til avtalt pris og med den kvaliteten som var avtalt, sier Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

I et svar til kontroll- og konstitusjonskomiteen i oktober sier stortingspresident Olemic Thommessen at det var holdt flere møter med Statsbygg om samarbeid i 2013 og 2014, og at det ble sendt en formell forespørsel om bistand.

Dette krevde imidlertid nærmere utredning av de konstitusjonelle sidene ved å ta et slikt oppdrag for Statsbygg, og Statsbygg hadde ifølge stortingspresidenten ikke kapasitet til å ta et slikt oppdrag da.

Imidlertid deltok en tidligere prosjektdirektør i Statsbygg, Roar Bjordal, i styringsgruppen for prosjektet som ekstern rådgiver.

– Ukultur

Tidligere har kontrollkomiteens medlem Per Olaf Lundteigen (Sp) uttalt at han holder stortingspresident Olemic Thommessen og direktør Ida Børresen ansvarlig for overskridelsene.

Han får støtte hos en tidligere nestor innen kontroll av store byggprosjekter, Eilif Holte (75), som blant annet var involvert i byggingen av nye Bislett leverte analyse av kostnadsoverskridelsene under Holmenkollenbyggingen:

– Ingen bedrift ville kunne bygge på denne måten, da ville den fort gå til grunne. Det hersker en ukultur hvor landets fremste tillitsvalgte ikke viser respekt for bruk av andres penger. Dette er på linje med det elleville Holmenkollen-prosjektet, sier Holte til VG.

Les også

 1. Stortinget saksøker Multiconsult for 67 millioner kroner

  Etter overskridelsene i byggeprosjektet har Stortinget saksøkt sin egen byggerådgiver Multiconsult, og krever 67…
 2. Sluttregningen for Stortingets byggeprosjekt kan bli 1,3 milliarder kroner dyrere - varsler granskning

  Stortingets byggeprosjekt i Oslo sentrum skulle opprinnelig koste 460 millioner, men ligger nå an til en sluttregning…
 3. Stiller Stortingets presidentskap til veggs etter byggesprekk

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil følge opp budsjettsprekken på 700 millioner kroner knyttet til rehabiliteringen…
 4. Tetzschner: Byggeprosjektet ble for stort for Stortinget

  Michael Tetzschner (H) mener at byggeprosjektet på Stortinget, som nå sprekker med 700 millioner kroner, kan ha blitt…
 5. Lundteigen til VG: Holder Stortingets ledere ansvarlig for byggesprekk på 700 millioner

  Per Olaf Lundteigen (Sp) sier at ansvaret for overskridelsen ligger hos stortingspresident Olemic Thommessen og direktør…

Mer om

 1. Stortinget
 2. Politikk
 3. Kontroll- og konstitusjonskomiteen

Flere artikler

 1. Stiller Stortingets presidentskap til veggs etter byggesprekk

 2. Lundteigen til VG: Holder Stortingets ledere ansvarlig for byggesprekk på 700 millioner

 3. Stortingets presidentskap refset for byggesmell

 4. Kommentar: President uten dømmekraft

 5. Knallhard kritikk etter Stortingets byggeskandale

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder