- Handikappede bør ikke fødes

Det er forkastelig å bevisst bære fram handikappede barn til verden, mener en Frp-politiker i Rogaland. Nå skaper utspillet reaksjoner.

Bjørn Lecomte
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- FORKASTELIG: Frp-politiker Charlotte B. Finnesand mener handikappede barn ikke bør settes til verden. Foto: Frp

Charlotte B. Finnesand, kommune- og fylkeslistekandidat for Rennesøy Frp, skrev lørdag et meget kontroversielt innlegg i Stavanger Aftenblad:

- Jeg kan ikke se nødvendigheten av med viten og vilje å sette barn til verden som vi vet med sikkerhet vil komme til å koste samfunnet enorme summer i pleie, omsorg og utstyr, skriver hun i innlegget.

- Personlig mening

Til VG Nett forteller hun at det er valgfriheten som var essensen i det hun skrev:

- Jeg forstår godt de som velger å bære frem barnet uansett, men det jeg skrev var det jeg mente som person. Hvis jeg hadde blitt gravid og fått den beskjeden, så hadde jeg valgt å ta det vekk - og det må jeg få respekt for, sier hun til VG Nett.

Finnesand ønsker at alle skal ha mulighet til å velge bort et barn som ikke er friskt.

- Essensen er at når man har muligheten til å se om barnet man bærer på er friskt, så har man muligheten til å velge å beholde det - eller velge det vekk, sier hun til VG Nett.

Forkastelig og unødvendig

Men i innlegget gikk hun noe lenger i sine ytringer:

- Jeg ønsker bare å få lov til å gi uttrykk for min personlige mening om at behovet for å bevisst sette handikappede barn til verden er forkastelig og unødvendig, når det er så mye elendighet rundt om i verden vi kunne brukt midlene og energien vår på, konkluderer Finnesand i brevet.

Ordførerkandidat Trond Birkedal i Stavanger Frp tar avstand fra holdningene.

- Målløs

- Jeg er målløs. Det går ikke an å bruke samfunnsøkonomiske argumenter for å si at noen barn ikke er ønsket i verden. Det er et forkastelig syn, sier Birkedal til Stavanger Aftenblad.
Han opplyser at partiet nå vil ta kontakt med Finnesand.

Leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede i Rogaland (NFU), Jens Petter Gitlesen, er forarget over Frp-politikerens utspill.

- Det er første gang at samfunnsøkonomiske argumenter er brukt som en oppfordring til å velge ikke å bære fram et handikappet barn. Det er ikke et sivilisert argument, sier Gitlesen.

Blir hetset

Mandag sier Frp-politikeren Finnesand at hun har blitt hetset etter utspillet:

- Hadde jeg visst det skulle skape så mye trøbbel, så hadde jeg aldri skrevet det. Jeg har mottatt telefoner som har vært nokså useriøse, og vil kalle det hetsing, sier hun til VG Nett.

Kilde: VG Nett / NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder