Skal kastes ut av Norge «snarlig»: Maria Amelies advokat: - Hun er i sjokk

(VG Nett) Den profilerte forfatteren Maria Amelie (25) sitter nå på Trandum asylfengsel.

  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

VG Nett kunne onsdag vise bildende av da forfatteren Maria Amelie (25) ble pågrepet av politiet.

Politiets Utlendingsenhet (PU) bekreftet overfor VG Nett at hun var pågrepet fordi hun har oppholdt seg ulovlig i Norge.

Vet du noe om denne saken? Tips VG Nett!

I 02-tiden i natt oppnådde Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes til slutt kontakt med sin klient. Han forklarer at hverken han eller Marias kjæreste Eivind Trædal fikk vite noe om hvor hun var etter at hun brått ble pågrepet etter et seminar på Nansen-skolen i Lillehammer onsdag kveld.

- Hun er i sjokk. Hun synes dette er dramatisk, sier Risnes.

Se VGTV: Her blir Maria Amelie pågrepet

Siste stopp

Asylfengselet er vanligvis siste stopp på vei til et fly fra Gardermoen ut av landet.

Men etter at informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets Utlendingsenhet (PU) skrev på nettsamfunnet Twitter at hun skal fremstilles for fengsling, har advokaten tro på at de vil få saken grundig behandlet.

- Hun er utrolig sterk og god til å håndtere vanskeligheter, så hun virker også optimistisk. Vi satser på at vi nå kan få belyst saken enda bedre.

Frykt

FIKK KONTAKT: Advokat Brynjulf Risnes snakket med Maria Amelie klokken 02 i natt. Foto: Scanpix

Også kjæresten er i sjokk og frykter hun nå blir sendt rett ut av landet.

- Hun ble straks kjørt mot Gardermoen, der ventemottaket ligger helt ved enden av rullebanen. Jeg kom akkurat tilbake derfra, like uviss som da jeg dro. Jeg vet ennå ikke om hun vil være der i morgen tidlig eller om hun sendes med første fly ut av landet, skriver han i et åpent brev til VG Nett.

Overfor VG Nett avviser Politiets Utlendingsenhet (PU) at det vil være aktuellt å sende henne rett ut. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud Utlendingsenhet er det foreløpig ikke klart når Amelie skal fremstilles for fengsling.

- Det vil skje i dag eller i morgen. Hun vil ikke bli sendt rett ut av landet, sier Thorud.

Flyktet fra Russland

Det var Ny Tid som først meldte om saken onsdag kveld.

Maria Amelie ble et kjent navn i den norske offentligheten etter at hun skrev boken «Ulovlig Norsk» om hvordan det oppleves å være ulovlig innvandrer i Norge.

Foreldrene til Maria Amelie (25) tok henne med seg da de flyktet fra Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.

I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i landet. Likevel snakker hun norsk og lever på flere måter et vanlig liv. Men som tusenvis av papirløse asylsøkere har hun verken rett til opphold, å ta seg arbeid eller å ha en fastlege.

SISTE STOPP: Trandum asylfengsel er siste stopp for utviste asylsøkere som skal ut av landet. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder