Anmeldte seksualforbrytelser første halvår 2002: 1370

Anmeldte seksualforbrytelser første halvår 2011: 2165

RAPPORT: Politiets straffesaksrapport fra første halvår ble lagt frem på en pressekonferanse torsdag. Justisminister Knut Storberget og assisterende politidirektør Vidar Refvik presenterte tallene. Foto: LINN CATHRIN OLSEN, Scanpix

Eksplosjon i antall anmeldte sexforbrytelser

POLITIDIREKTORATET (VG Nett) De siste årene har det totale antall anmeldte seksualforbrytelser i Norge økt med 58 prosent.

  • Bjørnar Tommelstad

Artikkelen er over åtte år gammel


Straffesakstallene fra alle landets politidistrikter for første halvår i 2011 ble lagt frem i dag. Og ettersom politidirektoratet er ti år, ble det lagt frem tall som viser utviklingen fra første halvår i 2002 frem til nå.

Les også: Leger vil ha voldtekt som pensum i skolen

Totalt sett er det en nedgang på 17,2 prosent i antall anmeldelser siden 2002, og fra i fjor er det en nedgang på 1,9 prosent. Men samtidig har antall anmeldte seksualforbrytelser eksplodert.

Bekymrer politiet

I løpet av de første seks månedene i 2002 ble 1370 seksualforbrytelser anmeldt til politiet. I første halvår i år var tallet 2165. Og tallene viser at det er en fortsatt økning i antall anmeldelser. Fra i fjor til i år har antall anmeldte seksualforbrytelser økt med 1,9 prosent.

Les også: Dramatisk voldtektsbølge i Oslo

Utviklingen bekymrer politiet.

- Vi er usikre på om antall straffbare handlinger har økt eller om forholdene anmeldes oftere, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik.

Internett ny arena

Særlig voldtekter og seksuelle overgrep mot barn øker kraftig. Bare fra første halvår i fjor til i år har antall anmeldte voldtekter økt med hele 14,7 prosent. Siden 2002 har antall anmeldelser økt med 64 prosent.

Les også: Storberget ber om mobilisering etter voldtektsbølge

- Vi vet at det er store mørketall. Vi vet at 80 prosent av forholdene foregår i det lukkede rom. Voldtektssaker er vanskelige for politiet å etterforske, men dette er et område vi er nødt til å se nærmere på i tiden som kommer, sier Refvik.

Den samme eksplosive utviklingen ser man på anmeldte seksualforbrytelser begått mot mindreårige. Seksuell omgang mot barn under 14 år har økt med 69,4 prosent siden 2002, mens seksuell omgang mot barn under 16 år har økt med 66,4 prosent.

Politiet tror at internett kan ha gitt overgripere en ny arena som lettere setter dem i kontakt med barn.

Flere artikler

  1. Oslo-politiet toner ned omtale av overfallsvoldtekter

  2. Mer vold og seksualforbrytelser

  3. Eksplosiv økning i anmeldelser av seksuelle overgrep mot barn

  4. Mindre kriminalitet - men stadig flere blir drept

  5. Politiet om nettovergrep: – Vi avdekker bare toppen av isfjellet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder