ADVARER: Nordmenn bør ikke spise bønnespirer inntil videre, advarer Folkehelseinstituttet og Mattilsynet. Foto: AFP

Forbrukere advares mot å spise rå spirer

Både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet advarer nå mot å spise rå spirer inntil videre. Bakgrunnen er E. Coli-tilfellene i Frankrike og Tyskland.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Forbrukere blir også bedt om å ikke dyrke sine egne spirer, samt kun spise spirer som er varmebehandlet.

Det er på bakgrunn av en risikovurdering fra Den europeiske myndighet for mattrygghet (EFSA) og det europeiske smittevernsinstituttet (ECDC) at norske myndigheter kommer med advarselen.

LES OGSÅ: Farlig E. coli-smitte i Sverige

Advarer mot bukkehornskløverfrø

"Resultatene fra risikovurderingen viser at bukkehornskløverfrø er den mest sannsynlige forbindelsen mellom utbruddene i de to landene. Bukkehornskløverfrø selges ofte sammen med andre frø som frøblandinger. Det er derfor mulig at krysskontaminering kan skje ved pakking.

EFSA og ECDC råder derfor forbrukere til ikke å dyrke spirer hjemme og kun spise varmebehandlete spirer inntil man har bedre oversikt over distribusjonen av frø/frøblandinger. Rådet gjelder generelt for alle typer spirer og frø", advarer Mattilsynet.

LES OGSÅ: - Ingen E. coli-spirer importert til Norge

Advarselen kommer dagen etter at det ble oppdaget E. Coli-utbrudd også i Sverige, men det er ikke rapportert om nye sykdomstilfeller knyttet til dette innbruddet her i landet.

For sikkerhets skyld

- Mattilsynet har ingen informasjon som tyder på at de mistenkte frøene befinner seg på det norske markedet. De fire norske spireprodusentene har ikke importert bukkehornskløverfrø fra den mistenkte virksomheten, men vi går likevel ut med dette rådet for å være på den sikre siden, sier rådgiver i Mattilsynet, Torunn Stalheim.

I Danmark har Fødevarestyrelsen gått ut med samme anbefaling som Mattilsynet i Norge, ifølge nyhetsbyrået Ritzau. I Danmark har 23 personer hittil blitt sendt på sykehus som følge av E. coli-smitte.

I Sverige har de tre største dagligvarekjedene, Coop, Ica og Axfood trukket tilbake og stoppet salg av alle bønnespirer og bønneskudd, melder nyhetsbyrået TT.

Sverige fikk sitt første smittetilfelle tirsdag, men de svenske smittevernmyndighetene har ennå ikke fått avklart om mannen i Skåne ble smittet i Sverige eller i utlandet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder