«GRANDIOSE VRANGFORESTILLINGER»: Politiet blir for hver dag mer og mer overbevist om at terrornettverket Breivik snakker om ikke eksisterer. De sakkyndige omtaler nettverket som «grandiose vrangforestillinger». Foto: Tegning: Harald Nygård, VG

Politiet: Breiviks terrornettverk finnes ikke

Politiet har ikke funnet noe som tyder på at Anders Behring Breiviks påståtte terrororganisasjon faktisk finnes.

Artikkelen er over åtte år gammel

Politiet har heller ikke avdekket noe som tyder på at det fant sted et ordineringsmøte i London i 2002, slik Breivik har påstått.

- For hver dag som går blir vi mer sikre på at nettverket ikke finnes, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

LES OGSÅ: Britisk høyreekstremist benekter at Breivik var en del av Tempelridderne

Breivik har i samtaler med de to rettsoppnevnte psykiaterne fortalt om «vi», organisasjonen, en «militær orden som finansierer, planlegger og gjennomfører operasjoner». Mandatet var ifølge ham å være dommere i en krigsforbryterdomstol, jury og avrettere. Organisasjonen skal bestå av to andre celler i Norge og flere celler i elleve andre land, har han sagt.

Breivik har i nesten alle de 13 samtalene med de sakkyndige snakket om «organisasjonen». Den ble grunnlagt på et ordineringsmøte i London i 2002, har han sagt. De sakkyndige beskriver dette som «grandiose vrangforestillinger».

Politiet har nå i fem måneder sammen med internasjonalt politi i flere land etterforsket påstandene. Politiet har ikke avdekket noe som helst som tyder på at en slik organisasjon finnes. Politiet har ikke funnet noe som tilsier at møtet i London fant sted. Politiet har ikke funnet spor etter andre celler, og politiet har ikke funnet spor som tyder på at Breiviks «celle» ble «aktivisert» av andre.

LES OGSÅ: Britisk politi etterforsker om Breivik har hatt terrornettverk

Breivik krever at Norge innfører dødsstraff ved henging og at det blir lov å bruke vanntortur, før han forteller mer om de to andre cellemedlemmene i Norge som han mener finnes. Hans forsvarer Geir Lippestad sier at Breivik er veldig tydelig på at organisasjonen finnes og at den ble stiftet i London i 2002.

- Jeg må bare forholde meg til det han sier, sier Lippestad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder