HVA GJORDE HAN? Norsk politi har fått bekreftet at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) oppholdt seg i Liberia i cirka én uke i 2002. Foto: Gøran Bohlin, VG

Breivik etterforskes for ulovlig diamanthandel

(VG Nett) Politiet etterforsker om Anders Behring Breivik drev med handel med såkalte bloddiamanter i Liberia.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Marianne Vikås
 • Dennis Ravndal
 • Mads A. Andersen

Artikkelen er over åtte år gammel

VG får bekreftet at politiet etterforsker om den terrorsiktede 32-åringen drev med den ulovlige handelen da han oppholdt seg i det vestafrikanske landet i cirka én uke i 2002.

VG får opplyst at politiet fremdeles gransker dette sporet, men at de har hatt utfordringer med å få informasjon fra liberiske myndigheter.

- Vi ettergår alle reisene hans for å se om det er hold i forklaringene hans, sier politiadvokat Christian Hatlo til VG.

I politiavhør har en rekke venner og bekjente av Breivik fortalt at de kjente til diamanthandelen.

Mann i avhør

En av dem som har vært inne til avhør er en 39 år gammel mann fra Østlandet som chattet med Breivik på MSN en sommernatt i 2004 eller 2005 etter å ha blitt kjent gjennom et diskusjonsforum på nett.

- Han betrodde meg at han dro til Afrika for å kjøpe bloddiamanter. Der ble han truet på livet. Han fikk en pistol mot tinningen og det var like før det ble trukket av, forteller 39-åringen, som ønsker å være anonym.

39-åringen som chattet med Breivik, forteller at han aldri har møtt Breivik, men at de hadde betydelig kontakt på Internett.

Også flere av Breiviks nære venner har forklart seg om hva siktede har fortalt dem om ulovlig diamanthandel og reisen til Liberia. Politiet bekreftet 23. desember overfor NRK at besøket i Liberia fant sted i april for ni og et halvt år siden.

I et intervju med Dagsrevyen, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby:

- Vi vet at han har vært der, men omfanget av besøket og hva han gjorde der, det jobber vi med å kartlegge.

En venn av Breivik har opplyst i avhør at den terrorsiktede fortalte at han gadde vært i Liberia og kjøpt rådiamanter som han hadde solgt på det svarte markedet i Nederland.

En annen venn har forklart at Breivik fortalte at han ville begynne med import av diamanter fordi aksjene ikke gikk så bra, mens en tredje kamerats forklaring støtter historien Breivik skal ha fortalt til 39-åringen på MSN.

- Han fortalte at han kom borti farlige folk da han var i Liberia, har kameraten sagt.

VERDIFULL VARE: En mann sjekker ekteheten av et parti rådiamanter i 2007. Slike diamanter har finansiert borgerkriger i land som Liberia, Sierre Leone og Kongo - og har derfor fått tilnavnet «bloddiamanter». Foto: Afp


På denne tiden var det en svært spent situasjon i Liberia. Først et år senere var borgerkrigen som startet i 1999 over.

Fikk avskjedsbrev

En av Breiviks aller nærmeste venner har i avhør fortalt at siktede ga ham en diskett før han dro til Liberia. Ifølge vennen sa Breivik at den inneholdt et avskjedsbrev i tilfelle han ikke kom tilbake i live.

I det såkalte manifestet hevder Breivik at turen til Liberia ble gjennomført et par uker før London-møtet med tempelridderne.

Han forklarer at formålet var å møte en serber som var etterlyst av FNs krigsforbryterdomstol for massedrap. Ifølge Breivik var denne serberen en av stifterne i Breiviks tempelriddernettverk.

Serberen omtales av Breivik som en stor krigshelt som skal ha drept mange muslimer i kamp. Breivik nevner diamanthandelen i Liberia i manifestet, men påstår at det var en dekkhistorie han serverte vennen for å skjule reisens egentlige formål, nemlig møte med serberen.

Denne forklaringen holder han fremdeles fast ved, ifølge Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

- Han sier dette med diamanter er en dekkhistorie, noe han sa til venner for å skjule hva han egentlig gjorde. I avhør har han sagt at han ikke har drevet med handel av diamanter, sier Lippestad.

Står på sitt

Ifølge Lippestad har Breivik fremholdt at han ble truet på livet da han var i Liberia, men at han nekter å si noe rundt omstendighetene for dette.

- Vi har selvsagt merket oss siktedes forklaring. Dette ettergår vi så langt det er mulig, men vi er ikke ferdig med denne delen av etterforskningen, sier politiadvokat Hatlo.

39-åringen som chattet med Breivik, forteller aldri har møtt Breivik, men at de hadde betydelig kontakt på Internett i den aktuelle perioden.

- Breivik hadde vært besatt av å bli rik, men var veldig tydelig på at Ap hindret ham i å nå det målet gjennom reguleringer og skattepolitikken. For Breivik var status og berømmelse uten noen verdi uten penger. Penger betydde alt for ham, forteller han.

Vitnet presiserer at han selv stemmer Ap og dermed har et helt annet politisk ståsted enn Breivik.

- Han sa at episoden hvor han nær ble drept hadde forandret ham, og at rikdom ikke lengre var målet, og at han ville jobbe mot andre mål enn materiell rikdom. I ettertid er det åpenbart at han løy for meg, sier mannen.

- Kan han ha løyet om diamanthandelen også?

- Nei, det tror jeg ikke. Han hadde tydeligvis drukket litt, og jeg satt igjen med inntrykket at dette virkelig hadde funnet sted, sier vitnet.

Mer om

 1. Anders Behring Breivik
 2. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Slik beskriver terroristen Liberia-reisen

 2. Kontaktet FBI på nytt etter VG-oppslag

 3. Munnhuggeri mellom Breivik og Holden

 4. Breiviks bestevenn: - Han ga meg et avskjedsbrev

 5. Breiviks mystiske Liberia-kontakt til VG: - Breivik skulle kjøpe diamanter

Fra andre aviser

 1. Vitne: Breivik skulle kjøpe diamanter i Liberia

  Aftenposten
 2. Vitne: Breivik skulle kjøpe diamanter i Liberia

  Fædrelandsvennen
 3. Breiviks Liberia-kontakt: - Han ville kjøpe diamanter

  Aftenposten
 4. Breivik forteller mer om Liberia-turen

  Aftenposten
 5. Serbisk sommel i terrorjakten

  Aftenposten
 6. Kameratene forteller om Breivik

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no