UTSIKT: Den norsk-somaliske mannen har rømt minst fire ganger siden han ble overført til Vor Frue Hospital. En betongmur dekker en side av parken, mens den lengste bare har et lavt gjerde. Foto: Tim Peters

Bor på sykehuset han rømte fra minst fire ganger

Advokat: - Han måtte gå amok for å få hjelp

Ingen oversikt over hvor mange som rømmer

(VG Nett) Mannen som gikk amok med kniv og stakk fem mennesker i Brugata, bor på et sykehus i Oslo sentrum.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Han trodde sikkert han hadde drept meg. Jeg lå jo nede da, sa en av kvinnene som ble stukket ned i av den da 36 år gamle knivdesperadoen, da hun forklarte seg i retten.

Hun ble stukket i halsen, og var den hardest skadde av fem ofre - da norsk-somalieren gikk amok med kniv i Brugata i Oslo sentrum i oktober i 2008.

VG har gransket dommene mot 68 personer som er dømt til tvungent psykisk helsevern i Norge. Dette er særreaksjonen som Anders Behring Breivik vil få om Oslo tingrett finner han utilregnelig og psykotisk da han drepte 77 mennesker 22.juli i fjor.

Brugata-knivmannen er blant de minst ni dømte som har rømt fra behandlingen ved en eller flere andlednigner.

Er du berørt av denne problemstillingen eller har tips? Kontakt VG og VG Netts journalister her!

TRIST: Advokat Tor Kjærvik mener klienten skulle fått hjelp før. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG

De rettsoppnevnte sakkyndige konkluderte etter angrepet med at mannen var psykotisk da han knivstakk, og han fikk diagnosen kronisk paranoid schizofreni.

Det ble etter hvert regnet som trygt nok å flytte ham fra sikkerhetsavdelingen på Dikemark i Asker, til Oslo Hospital. Der skal han ha rømt for første gang.

Rømte en rekke ganger

Likevel ble han overført videre til Vor Frue Hospital - midt i Oslo.

Les også historien om May Britt (44), som ble kidnappet og banket opp av en annen psykiatrisk rømling.

I løpet av månedene etter at han kom til Vor Frues, rømte norsk-somalierene en rekke ganger, får VG Nett bekreftet av kilder med kjennskap til minst fire røminger. De fleste skal ha skjedd på turer ute i byen med følge, men ved minst ett tilfelle tok han seg selv ut av lukket avdeling. Han var da borte i to døgn, før han frivillig kom tilbake.

- Jeg kjenner til en rømning for 1,5 til 2 år siden. Da ble han plukket opp ikke så mye senere. Jeg kjenner ikke til flere rømninger, og vil ikke uttale meg om dem, sier mannens advokat, Tor Kjærvik.

Vor Frue er en del av Lovisenberg, som totalt har ansvar for 14 dømte. De fleste bor i leiligheter på eller utenfor institusjonene. De opplyser at de generelt har få rømninger.

Myndighetene har ikke oversikt

Det er ikke mulig å få klarhet i nøyaktig hvor mange ganger mannen, eller andre dømte, faktisk har rømt. Norske myndigheter holder ikke noen nøyaktig oversikt over hvor mange rømninger det har vært fra tvungent psykisk helsevern, blant annet fordi det ikke finnes en klar definisjon av hva en rømning er.

Det ble til tross for norsk-somalierens rømninger ikke fattet noen avgjørelse om at han skulle flyttes tilbake til Dikemark eller en annen sikrere avdeling.

VGTV: Slik er sikkerhetsavdelingen på Dikemark psykiatriske sykehus

Ifølge advokat Kjærvik er sikkerheten rundt mannen nå likevel oppgradert, og han får ikke komme utenfor porten på Vor Frue Hospital.

- Sikkerheten rundt ham er svært streng etter at han rømte sist. Han får ikke gå ut i det hele tatt, bortsett fra i en liten hage på hospitalet. Der lufter han seg i en ganske kort periode hver dag.

Tirsdag klokken 12.00 stiller avdelingsoverlegen ved Dikemark til nettmøte på VG Nett. Du kan sende inn dine spørsmål her.

- Vi er ikke et fengsel

Informasjonssjef ved Lovisenberg sykehus og Vor Frue Hospital, Tone Hærem, sier sykehuset ikke kan uttale seg om

SENTRALT: Vor Frue ligger i Ullevålsveien, midt i Oslo sentrum. Foto: Google maps

enkeltpasienter. Men sier på generelt grunnlag at de ikke opplever store problemer med sikkerheten:

- Dømte med høy fare for nye voldshandlinger eller der rømning vil få så store konsekvenser at pasienten ikke får gå ut, vil normalt behandles på en sikkerhetsavdeling, ikke Vor Frue.

- Pasientene er hos oss for å få medisiner og behandling. Hvis ikke symptomene gjør det nødvendig, så er det verken naturlig eller sunt at de bare sitter innelåst, sier hun.

Om det planlegges å overføre pasienter i det tvungne helsevernet til en annen avdeling skal politiadvokaten varsles, og pasienten kan ikke flyttes uten påtalemyndighetens samtykke.

- Vår oppgave er å behandle pasientene, og det endelige målet er å integrere dem i samfunnet igjen. Blant dem som er dømt til behandling er det noen som trenger kontinuerlig innleggelse i sykehus, og bare får gå ut med følge. Andre kan etterhvert skrives ut til egen bolig og oppfølging ved distriktspsykiatrisk senter med kontinuerlig medisinering og oppfølging av helsepersonell, sier Hærem.

- Hadde det grusomt

Kjærvik sier klienten hans i dag viser klare tegn til bedring.

- Vi snakkes minst en gang i måneden. Han har det etter forholdene bra nå, og får endelig den hjelpen han har trengt i mange år. Han er faktisk en veldig fin fyr.

- Hvordan har han det med seg selv i dag?

- Han hadde det selvsagt grusomt da dette skjedde. Nå går alt lettere. Han ønsker seg ideelt sett litt mer frihet, men er tilfreds med tingenes tilstand og at han blir bedre.

De rettsoppnevnte sakkyndige skrev i sin erklæring til retten at norsk-somalieren etter alt å dømme helt siden 1999 hadde «vært vedvarende psykotisk, om enn muligens med varierende intensitet frem til de siste par år før det aktuelle».

KNIVSTUKKET: Den 36 år gamle somalieren gikk anmok med kniv og angrep alle rundt seg i området ved Brugata i Oslo sentrum. Foto: Amund Bakke Foss

- Skulle fått hjelp før

De sakkyndige undret seg også over at ikke systemet fanget ham opp lenge før angrepet i 2008:

«Verken under den første polikliniske kontakt med psykiatrisk spesialisthelsetjeneste i 1999 eller frem til siste polikliniske kontakt februar 2007 er observanden blitt gitt en psykosediagnose. Dette til tross for klare psykotiske symptomer allerede ved første kontakt, og senere stadig mer omfattende, vedvarende klare psykotiske symptomer.»

Kjærvik sier det er trist at ikke klienten fikk hjelp før:

- Han er et forsømt og mørkt kapittel i norsk psykiatri. Når noen har det sånn, så bygger det seg opp til det eksploderer. Det kommer også frem i sakkyndigerapporten - som er svært krass mot behandlingen av ham forut. Han fikk ingenting av det han trengte. Det var skremmende dårlig.

- Det er forferdelig at han faktisk måtte gå amok for å få den hjelpen han trengte, legger han til.

Oslo-politiet har også selv uttalt at systemet ikke er bra nok, og at det er for mange rømninger fra det tvungne helsevernet.

- Dette skjer dessverre med jevne mellomrom. Vi ser på en slik rømning som svært alvorlig, særlig når de er domfelt for drap og annen alvorlig kriminalitet, har Hanne Kristin Rohde, politiinspektør i Oslo politidistrikt, tidligere sagt til VG Nett.

LES MER OM TVUNGENT PSYKISK HELSEVERN I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG og VG+

Se intervjuet med May Britt Grue, som ble kidnappet og banket opp av en psykiatrisk rømling, i videoen under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder