Kan gå et døgn før flomtoppen er nådd på Sørlandet

På tross av at størsteparten av nedbørsmengden har passert på Sørlandet, vil vannmassene fortsette å skape problemer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mellom søndag og mandag var det varslet over 100 millimeter på Sørlandet, og Norsk Vassdrags- og energidirektorat (NVE) varslet flom på høyeste nivå og jordskredfare i Agder-fylkene mandag.

Ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk instiutt, Elbjørg Moxnes, har mesteparten av nedbøren passert Sørlandet mandag formiddag.

– Det har kommet mellom 70 og 80 millimeter regn de siste 24 timene, så hovednedbøren har passert. Det kan komme noen lokale byger enkelte steder, men disse vil ikke påvirke situasjonen noe ytterligere, sier Moxnes til VG.

Stengte veier og rasfare

Statens vegvesen har lagt ut en oversikt over veier som er stengt i Vest-Agder og Aust-Agder etter at værproblemene de siste dagene har ført til en rekke skader og ulykker, men listen er neppe komplett.

Rundt 50 veier var stengt på Sørlandet mandag morgen, men situasjonen har siden blitt uoversiktlig.

– Vi har mistet tellingen over antall stengte veier på Sørlandet. Det er vanskelig å holde oversikt når situasjonen er så ekstrem. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Anikken Island, trafikkoperatør ved Veitrafikksentralen Sør-Norge til NTB.

Ras, trevelt, flom og andre værskader har rammet store deler av Sør-Norge søndag og mandag formiddag, og flomtoppen kan mandag bli større enn det den var i helgen, sier Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog i NVE.

– I noen av disse vassdragene er det økende vannføring selv om vannet har gitt seg. Det kan gå timer, og opp til en dag før vassdragene går ned, sier Holmquist til VG.

NVE har sendt ut et flomvarsel på rødt nivå, noe som er det høyeste varselet direktoratet gir. Flere steder på Sørlandet meldes det om alvorlig hendelser knyttet til uværet, og politiet i Agder gikk mandag morgen ut med en advarsel til bilister om svært vanskelige kjøreforhold flere steder.

Les mer: Deler av hus i Agder tatt av skred og hyttefolk er værfast

BÅTTUR: Her benytter f.v.: Adrian Nikqi (11), Thorbjørn Haugen (11) og Oliver Aabel Snaprud (11) anledningen til å ta en båttur i det som en gang var en sykkelsti, men som nå har blitt til ei elv. Foto: Lise Skogstad/VG

NVE har ikke den fulle oversikten over skadeomfanget etter uværet, men flere hus er evakuert, og Holmquist forteller at industribedrifter har hatt problemer grunnet store vannmengder.

Elven Otra hadde en flomtopp i går, men kan likevel overstige denne mandag grunnet de store nedbørsmengdene. Ifølge NVE har også innsjøen Flakksvann i Birkenes kommune i Øst-Agder fortsatt å strie, og ble mandag registrert med den høyeste vannstanden innsjøen har hatt siden slutten av 1890-tallet.

– I tillegg til å være forsiktig på veiene burde man være forsiktig med å gå i nærheten av elvebredder hvor det er stor vannføring, sier Holmquist.

Tirsdag regner NVE med at de fleste vassdragene vil være på retur.

Flere meldinger om ulykker

Politiet har fått flere meldinger om trafikkulykker, ras og veltede trær som følge av uværet.

Les også: Flere jordras og mye flom på Sørlandet

** I Lølandsveien i Lindesnes ble bil en tatt av en elv, skriver politiet på Twitter.

Nødetatene rykket ut, og ifølge Fædrelandsvennen ble en eldre person brakt i land og fikk helsehjelp på stedet.

Politiet opplyser at personen i bilen er en mann som nå er fløyet til med Sea King-helikopter til sykehus i Kristiansand. Skadeomfanget er ukjent.

STÅR STILLE: Store vannmengder på Riksveg 9 nord for Kristiansand har fått trafikken ved Mosby til å stoppe opp. Foto: Tor Erik Schrøder NTB Scanpix

Bygene dra vestover

Fra mandag kveld er det ventet at regnbygene vil bevege seg mot Vestlandet og påvirke Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Regnet som beveger seg mot Vestlandet vil ikke utløse noe flomvarsel.Vestlandet tåler generelt mye mer regn enn Sørlandet og Østlandet, sier Holmquist i NVE.

På Sørlandet vil pålandsvinden skape kraftig vind og sterk kuling, og vinden vil fortsette utover dagen tirsdag.

– Det blir ikke noe særlig mer nedbør på Sørlandet, men det fortsette med en del vind, spesielt vest for Lindesnes. Etter onsdag kveld vil været trolig bli betydelig bedre, og det kan komme sol torsdag og fredag, sier Moxnes ved Meteorologisk insitutt.

Fikk du med deg denne? Regnværet i Norge knuser alle klima-prognoser

For resten av landet er det meldt fint vær i Nord-Norge i begynnelsen av uken, på tross av litt nedbør i Nordland og indre strøk. Inn mot helgen vil det komme nedbør i Nordland. Midt-Norge kan få litt nedbør torsdag og fredag, mens det på Vestlandet vil bli gråvær etter regnbygene i begynnelsen av uka.

– Når vinden dreier nordvestover i begynnelsen av uka blir det bedre de aller fleste steder. Vestlandet kan også få litt sol på torsdagen, mens det vil bli gråere i Møre og Romsdal og Trøndelag, sier Moxnes.

Nord-Norge vil oppleve skiftende vær og rolig vind, med fint vær de første dagene av uka, og mer gråvær mot helgen.

FLERE JORDRAS: Et jordras gikk ved elva Otra ved Kvarstein utenfor Kristiansand grunnet de store nedbørsmendene på Sørlandet. Dette er en av to hovedveier mellom Kristiansand og Vennesla. Foto: Tor Erik Schrøder NTB Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder