TOLLFANGST: Førstetollinspektør Jarle Pedersen gjorde beslag av spray, tabletter og plaster med isotropin da VG Nett besøkte Tollvesenets avdeling på Alnabru. Foto: Geir Arne Kippernes
TOLLFANGST: Førstetollinspektør Jarle Pedersen gjorde beslag av spray, tabletter og plaster med isotropin da VG Nett besøkte Tollvesenets avdeling på Alnabru. Foto: Geir Arne Kippernes

- Vanlige folk kjøper dopingmidler på internett

INNENRIKS

(VG Nett) Tidligere var doping forbundet med store sterke menn og mandige kvinner. Slik er det ikke lenger. Nå kan dopingmidlene være et tastetrykk unna.

Publisert: Oppdatert: 08.09.09 15:39

Riktig så enkelt som kun et tastetrykk er det imidlertid ikke. All post fra utlandet må innom Postens terminal på Alnabru i Oslo. Her er også Tollvesenet representert med 25 personer.

- Vi gjør flere beslag enn tidligere, men de kommer ofte i mindre forsendelser, forklarer kontorsjef Jon Aspelund til VG Nett.

Ta kontakt med VG Netts journalist om du har tips om flere dopingsaker

Les også:- Doping gjorde livet mitt til et helvete

Flere mindre beslag

Han støtter seg til statistikken. I 2003 beslagla hele Tollvesenet 500.000 tabletter, ampuller og doping i flytende form. I 2008 var tallet 158.000. Til tross for at mengden beslaglagte tabletter har gått kraftig ned, har antall beslag økt jevnt siden 2003.

- Folk bestiller oftere, og det er mindre antall i hver forsendelse. Tidligere ble flere store beslag stoppet, spesielt fra Thailand, forklarer Aspelund.

Men fortsatt gjøres det store beslag. 18.august ble en 22-åring stoppet med 58.500 tabletter på Oslo sentralstasjon.

Les også: Unge dopingbrukere er mer voldelige

Saken fortsetter under bildet

75 prosent er slankemidler

Halvårsstatistikken viser at Tollvesenet har tatt 20 prosent mer dopingmidler i første halvår i år i forhold til i fjor.

- 75 prosent av det vi tar, er slankemidler, som efedrin. Tidligere tok vi mer anabole steorider, sier Aspelund.

LES OGSÅ:- Lures til å kjøpe dopingmidler

Han tror at det er helt vanlige folk som importerer midler fra utlandet og peker på hvor tilgjengelig dopingmidler er blitt på internett.

- I løpet av en helg kommer fem tilbud om ulovlige slankemidler på innboksen. Dette har blitt lett tilgjengelig. Vi ser også at det er folk i alle aldre som prøver å importere disse midlene forklarer han.

Avdelingsleder Ellen Bye i Tollvesenet gir en forklaring på hvorfor det er slik.

- De tradisjonelle dopingbrukerne var folk fra bestemte miljøer, som kroppsbyggere og vektløftere. I dag er det annerledes. Det har med tilgang å gjøre. Ett minutt minutt tar det å bestille doping på internett. Det kan sikkert være fristende for en unggutt, som ønsker seg større overarmer, å bestille tabletter på nett, sier avdelingsleder Ellen Bye.

- Vi har også sett flere tilfeller der eldre folk er blitt tatt for å innføre dopingmidler. For en ustraffet 70-åring er det ikke artig at politiet banker på døra, sier Aspelund.

Les også:- Jeg mistet all tillit til min bror

Politianmelder alle beslag

Tollvesenet anmelder alle ulovlige beslag til politiet. Reseptbelagte medisiner som ikke kommer fra EØS-området sendes tilbake til avsender eller destrueres. Potensmidler er lovlig, så det slipper gjennom.

Flere trailerlass med post fra hele verden triller inn på terminalen på Alnabru hver dag. Tollerne gjennomgår forsendelsene med hunder og røntgenmaskin.

- De fleste slankemidlene kommer fra USA, Hellas, Egypt, Storbritannia og østen. Fra land som Thailand kommer mye anabole steorider, blåvalium og narkotika, sier Aspelund.

Førstetollinspektør Jarle Pedersen roter gjennom en forsendelse fra USA og denne gangen blir det fangst. Spray, tabletter og plaster som inneholder det veksthormonet isotropin på vei til Nordland blir stoppet i tollen.

- Vi gjør beslag hver dag. Det er lett å høre om en pakke inneholder tabletter eller kapsler, sier Pedersen.

Les også:Advarer mot doping laget på kjøkkenbenken

Får inn tips

Tollvesenet får også inn tips om forsendelser både fra privatpersoner og i samarbeidet med tollere i andre land.

- Vi ser at navn på avsendere og mottakere går også igjen, sier Aspelund.

I en pakke fra England finner tollerne tre tablettbokser med navnet 7 Mass Anabole. Aspelund fatter mistanke om at dette kan være ulovlig. Pedersen undersøker innholdsfortegnelsen og slår fast at dette er et lovlig kjøpt legemiddel.

Les også:Sv og Senterpartiet vil forby doping

Her kan du lese mer om