- Kunne stått overfor en rettsskandale

Terroristen smilte fornøyd

Stor spenning knyttet til begrunnelsen

(VG Nett) Det var en smilende Anders Behring Breivik som omfavnet domsslutningen i Oslo tingrett fredag.

 • Ole N. Olsen
 • Mads A. Andersen

Artikkelen er over åtte år gammel


Breivik ble av dommerne Wenche Elizabeth Arntzen, Arne Lyng, Ernst Henning Eielsen, Diana Patricia Fynbo og Elisabeth Wisløff funnet tilregnelig. Han skal sone sin straff i fengsel og var tydelig fornøyd med rettens beslutning.

- Nå blir det veldig, veldig spennende å høre hva begrunnelsen er, retten har gått mot påtalemyndighetens påstand, sier VGs krimekspert Øystein Milli.

Milli har fulgt hele rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett, som kulminerte i en påstand om at Anders Behring Breivik måtte overføres til tvunget psykisk helsevern fra aktorene Svein Holden og Inga Bejer-Engh.

- Dommen viser at dommerne er enig med folkemeningen. En undersøkelse i VG i dag viser at 72 prosent mener at Breivik er tilregnelig. I tillegg har dommerne gått mot psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, som hevder at han var utilregnelig første gang de møtte ham, og som skråsikkert har fastslått at han fortsatt var utilregnelig under rettssaken. Så nå er jeg spent på å høre om det er en radbrekning av deres rapport, eller om de mener at påtalemyndighetens argument om tvil, og hvor liten den kan være, er for snever, sier han.

Grusomme historier

Rettssaken tidligere i år var en enorm påkjenning for svært mange vitner, etterlatte og pårørende. Det var forferdelige vitneprov om død og alvorlige skader som daglig kom frem i rettssal 250.

De to rettspsykiatri-rapportene: Dette er forskjellene

Dersom saken stopper i tingretten betyr det at saken er ferdig i rettsapparaten, men det er foreløpig ingen garanti for at saken ikke kommer opp på ny, dersom påtalemyndigheten anker.

- Jeg tror det koker på bakrommet nå, og riksadvokaten må, sammen med sine rådgivere, vurdere om de skal anke. Men jeg tror mange vil at vi skal være ferdig med denne saken i retten og ønsker å slippe belastningen på vitner. Men påtalemyndigheten må ta hensyn til jussen og sin egen overbevisning. Denne dommen skal stå seg i mange år fremover, sier Milli.

(Saken fortsetter under bildet)

LESER: Det er dommerne Wenche Elizabeth Arntzen og Arne Lyng som leser opp dommen. Foto: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX

Psykiater Henning Værøy har, i likhet med mange andre fagpersoner, vært uenig i den første psykiatrirapporten, som konkluderte med at Breivik var utilregnelig. Han var i dag til stede når dommer Wenche Elizabeth Arntzen leste opp om dommen.

- Jeg er overrasket over at de satt til side i praksis det råd som de sakkyndige første ga. Men så tror jeg nå at de er med linje med det det norske folk mener er riktig. Beslutningen sier jo at den første rapporten ikke har vært i stand til å etterlate nok tvil hos retten om at man skal la vær å dømme tiltalte til fengsel, sier Værøy.

- Hvordan tror du de sakkyndige Husby og Sørheim har det nå?

- Jeg tror de er veldig profesjonelle. Når de går inn i dette så vet de at det er en mulighet for at retten setter arbeidet deres til side. Men det er ikke hyggelig som fagperson, sier Værøy.

- Haglende spørsmålstegn

Den første psykiatrirapporten, som konkluderer med at Anders Behring Breivik er utilregnelig, ble godkjent av Den rettsmedisinske kommisjon uten vesentlige bemerkninger. Den andre psykiatrirapporten, som konkluderte med tilregnelighet, hadde kommisjonen imidlertid flere bemerkninger til.

- I hvilket lys blir Den rettsmedisinske kommisjon satt av denne dommen?

- De blir satt i et lys av haglende spørsmålstegn og jeg mener man bør se nærmere på kommisjonens sammensetning, struktur også videre. Jeg tror det er noe man må ha fokus på uansett, og jeg tror vi må forvente oss noen endringer i hvordan rettspsykiatri gjøres i tiden fremover, mener Værøy.

Kommisjonen tar ikke stilling til konklusjonen i rapporten, men ser kun på oppbygningen og om rapporten svarer på det mandatet de rettsoppnevnte sakkyndige er gitt av retten.

Da Breivik entret rettssal 250 fredag, gjorde han for første gang på lenge sin hjemmelagde høyreekstreme hilsen. Det var en tydelig spent massemorder som gikk inn i rommet med hendene lenket til et belte som er festet rundt magen.

Når dommen ble lest opp, og det ble klart at Anders Behring Breivik skal sone sin straff i fengsel, smilte terroristen klart og tydelig, og så fornøyd ut.

Motstridende rapporter

Tidligere statssekretær og advokat Bjørn Stordrange er ikke overrasket over beslutningen retten har kommet frem til.

- Nei, jeg er ikke det. Det som var bra er at det var en enstemmig dom. Så må vi huske på at domstolen her hadde flere måneders selvstendig observasjon. Jeg er nok ganske sikker på at de begrunne hans tilregnelighet like nøye som de har beskrevet de straffbare handlingene hittil, sier Stordrange.

Det er beregnet at opplesning av dommen vil ta mellom fem og seks timer, og den leses opp av rettens administrator, dommer Wenche Elizabeth Arntzen, og dommer Arne Lyng.

Beskrivelsen av handlingene, skadene, de traumatiske opplevelsene og drapene er tidligere kjent, og det er knyttet mest spenning til hva som ligger bak dommernes konklusjon angående tilregnelighetsspørsmålet.

Dette er nettopp fordi det foreligger to motstridende sakkyndigrapporter om dette spørsmålet.

- Det er nok årsaken til at retten føler seg fri. For hadde det bare vært én rapport, så skulle det veldig mye til for at dommerne skulle se vekk fra den, sier Stordrange.

Ville åpnet for tvil

VGs Øystein Milli understreker at dommerne kunne kommet frem til at Breivik var tilregnelig selv om det ikke hadde blitt skrevet en sakkyndigrapport nummer to.

LES DE TO SAKKYNDIGRAPPORTENE

- Det kunne de. Det de sakkyndige gir er et råd til retten. Vi vet at det var med et nødskrik at det ble to rapporter. Hadde de stått der med én rapport, så er jeg redd at vi hadde fått et annet utfall. Vi kunne da stått overfor en rettsskandale, når vi nå ser hvilken konklusjon vi fikk.

- Er det viktig at dommen er enstemmig?

- En tre-to avgjørelse ville åpnet for at det var mye tvil i retten, og det mener jeg at det er bra at det ikke er, sier Milli.

Kommentator Anders Giæver har fulgt rettssaken mot Anders Behring Brevik, og satt bare meter fra massedrapsmannen gjennom de ti ukene saken gikk for retten.

- Man hadde blitt litt overrasket begge veier, men det tok et par minutter å la det synke inn. Og midt i alt det vi har gjort feil, med tanke på 22. julirapporten, føles det godt å høre at han dømmes til 21 års forvaring. Det føltes veldig riktig å høre at terroristen og massedrapsmannen blir stilt til ansvar for sine gjerninger, sier Giæver.

Også han mener dommernes begrunnelse rundt tilregnelighetsspørsmålet blir det mest interessante fredag.

- Det er spennende om de vil gå inn i rapporten og bestanddelene. Vi er ikke i nærheten av å få vite hva det er. Hvis det er sånn at de skal skape en ny presedens, altså ny rett, så er sannsynligheten for at påtalemyndighetene anker større. Uansett så tror jeg det er en upopulær anke fra påtalemyndighetens side. En undersøkelse i dagens VG viser at 72 prosent av Norges befolkning mener at han er tilregnelig, sier Giæver.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Dommen

Flere artikler

 1. Juseksperter: Dommen vil få følger for rettspykiatrien

 2. Dommer Arntzen: Jeg prøver å legge saken bak meg og komme i gang med mitt vanlige liv

 3. Psykiatere: Derfor er dommen riktig

 4. Rettsmedisinsk kommisjon-leder: Åpen for begge utfall

 5. Derfor mener retten at Breivik er strafferettslig tilregnelig

Fra andre aviser

 1. En riktig dom

  Aftenposten
 2. Dette tror ekspertene om Breivik-dommen

  Aftenposten
 3. Riksadvokaten: - Vi skulle ha bedt om nye sakkyndige

  Aftenposten
 4. Vil ikke at psykotiske lovbrytere automatisk slipper straff

  Aftenposten
 5. Ekspertene tror på utilregnelighet

  Bergens Tidende
 6. Breivik dømt til 21 års forvaring

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no