UTSETTES: Dårlig vær gjør at letearbeidet ved ulykkesstedet på Kebnekaise er utsatt på ubestemt tid. Foto: Svensk politi/Scanpix

Letearbeidet på Kebnekaise utsettes i flere dager

Letearbeidet etter Hercules-ulykken på Kebnekaise er avbrutt og blir ikke gjenopptatt de nærmeste dagene. Årsaken er dårlig vær.

Artikkelen er over åtte år gammel

Nedbør førte til dårlig sikt onsdag, og prognosene forteller om kraftig vind og nedbør også de kommende dagene. Havarikommisjonens meteorologer i Sverige og Norge fastslår at letearbeid på ulykkesstedet er umulig for øyeblikket, skriver Norrländska Socialdemokraten.

I tillegg ble det tirsdag funnet store og farlige bresprekker under snøen i leteområdet. Sammen med det dårlige været gjør dette at det er uklart når arbeidet kan gjenopptas.

Dårlige værmeldinger

- Akkurat nå er alt arbeid oppe på fjellet avbrutt. Snø og vind i en bestemt retning gjør at det kan bli ekstrem snøskredfare enkelte steder, sa Håkan Alselind hos politiet i Norrbotten til Expressen onsdag formiddag.

Været ser ikke ut til å bedre seg før tidlig søndag eller mandag. Værmeldingstjenesten yr.no varsler snøfall hver dag og temperaturer ned mot 15 minusgrader i en uke framover.

Politiet har skiftet ut alt personell i området. Det kommer til å være personer til stede under arbeidsoppholdet som skal jobbe med planlegging og identifisering.

Miljøfare

Mens letearbeidet på Kebnekaise står på stedet hvil, frykter eksperter at flyulykken kan få alvorlige konsekvenser for miljøet. En krisehåndteringsenhet er samlet for å få en oversikt over situasjonen.

Store mengder parafin og olje fra flyet er spredt over et stort område av isbreen på Kebnekaise etter ulykken. Foreløpig er det ukjent hvilke konsekvenser dette kan få.

(Saken fortsetter under bildet)

SØKER: Letemannskapene støter på flere utfordringer under arbeidet ved Kebnekaise. Foto: Svensk politi/Scanpix


- Det finnes en risiko for at parafin renner ut i elevene i området. Hvilken konsentrasjon handler det da om? Og hvilke konsekvenser får det? Vi må ta en mengde prøver for å få svar, sier Karin Börjesson til Norrländska Socialdemokraten.

Lite erfaring

Hun er leder for Fylkesmannens krisehåndteringsenhet. Tirsdag satt hun i telefonmøte med representanter fra Kiruna kommune og redningstjenesten for å skaffe en oversikt over situasjonen.

- Det finnes ikke særlig erfaring med denne typen ulykker i et slikt miljø. Vi har snakket om ulike aspekter og blant annet diskutert hvem som skal gjøre hva. Det er mange ulike temaer, forklarer Ulf Bergelin, leder for Fylkesmannens miljøvernavdeling.

Fem norske offiserer mistet livet da Hercules-flyet fløy inn i fjellveggen like ved toppen av Kebnekaise i Nord-Sverige sist torsdag.

Mer om

  1. Hercules-ulykken

Flere artikler

  1. Uvær og skredfare truer leteaksjonen

  2. Alle omkomne i Hercules-ulykken er identifisert

  3. Forsvarsministeren: Tankene våre går til de pårørende

  4. Denne boksen kan gi svar etter Hercules-ulykken

  5. - Sørger med det norske folket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder