JULEFOTOGRAFERING: Barnebarna virket litt slitne da bestemor Sonja skulle lese eventyr for dem under den kongelige julefotograferingen på Slottet mandag. Foran f.v. kong Harald, prins Sverre Magnus, dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra. Bak står Marius Borg Høiby, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: Lise Åserud/SCANPIX

Kongelig julefotografering på Slottet

De yngste hadde litt problemer med å sitte stille da kongeparet og kronprinsfamilien stilte opp til den årlige julefotograferingen på Slottet mandag ettermiddag.

Artikkelen er over åtte år gammel

Etter noen små irettesettelser satt de som tente lys da dronning Sonja leste «Hvordan snøen fikk farge» for barnebarna.

Det er et gammelt sagn gjenfortalt av Dan Lindholm om hvordan snøklokken ga litt av fargen sin til snøen.

Prins Sverre Magnus var opptatt av juletreet i den røde salong, der fotograferingen fant sted, mens storesøster Ingrid Alexandra var mer skjerpet under fotoseansen.

Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit var i bunad under fotograferingen, de mannlige medlemmene av familien stilte i mørk dress, mens arveprinsessen hadde mørk blå kjole og et lite smykke i kjede rundt halsen.

Etter fotograferingen var det et privat julearrangement på Slottet med flere familiemedlemmer til stede.

Til Skaugum julaften

Nå ser kongeparet, som de fleste besteforeldre, fram til julaften, som i år skal tilbringes hos kronprinsfamilien på Skaugum.

For første gang går kongeparet til familiegudstjeneste på selveste julaften, mens de tidligere alltid har gått til gudstjeneste 1. juledag, enten det har vært i Holmenkollen kapell, Ris, Asker eller Lommedalen kirke.

I kong Olavs tid feiret kongefamilien gjerne jul annethvert år på Skaugum og på Kongsseteren. Etter at de ble konge og dronning i 1991, har Kongsseteren, med få unntak, være den foretrukne arena for kongeparets julefeiring.

ALT KLAFFET: Mandag ettermiddag var det tid for den årlige julefotograferingen på Slottet. Foto: Lise Åserud/SCANPIX

På Kongsseteren har de enten hatt besøk julaften av kronprinsfamilien eller av prinsesse Märtha Louises familie, som annethvert år har feiret jul i eget hjem, henholdsvis på Skaugum eller i Lommedalen.

Til julelunsjen 1. juledag har hele familien vært samlet etter formiddagens gudstjeneste.

Mette-Marits tradisjoner

Kong Harald har tidligere uttalt at han misunner Mette-Marit. I år er det kronprinsesse Mette-Marit som er vertinne på Skaugum, og hun følger sin families tradisjoner når det gjelder julegudstjeneste.

Da blir det familiegudstjeneste i Asker kirke på julaften, slik det har vært de foregående årene når kronprinsfamilien har feiret julaften på Skaugum.

Sist kongeparet og kronprinsfamilien feiret julaften sammen var på Kongsseteren i 2008.

I fjor var kronprinsfamilien på reise i India, og året før valgte de å tilbringe julen på sin nye hytte på fjellet.
Prinsesse Märtha Louise har i år invitert sin svigerfamilie til julefeiring i Lommedalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder